L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dijous, 28 de juny del 2018

El govern de Jordi Joan estudia una rebaixa de l’IBI a aplicar en el rebut del 2019 que acompanyaria a una nova rebaixa dels valors cadastrals


El govern de Compromís, presidit per Jordi Joan, segons hem pogut saber estaria estudiant  una nova abaixada de l’IBI per al 2019, que se sumaria a la que ja hem tingut del 4% en aquest 2018. Aquesta abaixada de l’IBI aniria acompanyada igualment per una abaixada dels valors cadastrals dels immobles i solars de Tavernes.

El percentatge final de rebaixa es coneixerà quan el govern de Compromís informe de la proposta, cosa que podria fer en els pròxims dies. 

La rebaixa de l’IBI seria la segona consecutiva global que aplica el govern de Jordi Joan en l’actual legislatura que se sumaria a una altra efectuada en els solars i terres pendents d’urbanitzar, rebaixa que en alguns casos va arribar al 95% de l’IBI que s’estava pagant.

Respecte a la rebaixa en els valors cadastrals seria la quinta aplicada per Compromís des del 2014 i la quarta en l’actual legislatura, una per cada any, amb la qual es deixen els valors globals cadastrals més baixos que els existents en el 2006.

Evolució dels valors cadastrals i de l'IBI des del 2003. S'observa el "cadastrazo" del PP en el 2006 que marcaría totes les pujades fins el 2014. Les pujades de l'IBI conjuntament amb les dels valors cadastrals s'havien d'aplicar fins el 2016.


Les rebaixes aplicades pel govern de Jordi Joan pal·lien en bona mesura les conseqüències de la revisió brutal que va patir Tavernes amb el govern del PP l’any 2006, quan els valors cadastrals es multiplicaren globalment per quatre i l’IBI va pujar al doble. 

Aquest IBI va pujar i pujar anualment del 2007 fins el 2014, i encara que per llei s'havien d'aplicar les pujades derivades de la revisió fins el 2016 (els 10 anys els marca la llei), cosa que sempre el PP ha amagat i amaga, el govern de Compromís va poder anul·lar les pujades a partir del 2014 (ja s'havien aplicat el 80%), quan va aconseguir la rebaixa del 20% dels valors cadastrals del 2014. 

Aquestes són les rebaixes en valors cadastrals dels darrers anys:

Any 2014: abaixa el 20%

Any 2016: abaixa el 7% (sectors urbanitzables)

Any 2017: abaixa el 8 %

Any 2018: abaixa el 4%

Anys 2019: pendent de confirmar pel govern de Compromís


Beneficis per la rebaixa constants dels valors cadastrals 

La rebaixa dels valors cadastrals els darrers anys (que pot arribar a vora un 40% quan s’aplique la del 2019) des que governa Jordi Joan representa indubtables beneficis per a tota la població, i en especial per al gran nombre de veïns que disposen de segones cases, quan fan la declaració de IRPF.

No oblidem que tots els anys es paguen dins de l’IRPF com a ingrés, una quantitat a Hisenda pels habitatges  fora de la residencia habitual. Aquesta impost depèn del valor cadastral: més valor cadastral més es paga, i una rebaixa del 34% actual, implica això: pagar un 34% menys a Hisenda en IRPF.

A més a més hi ha més avantatges: menys valor cadastral implica menor IBI, més rebaixes en les plusvàlues i tributs de caràcter autonòmic i estatal, i més facilitat a les famílies per a l'accés a beques i altres ajudes per als estudis dels fills.