L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimarts, 19 de juny del 2018

Científics del congrés "Iberfault2018" visiten Tavernes i el jaciment de Bolomor



Un grup de científics participants en el Congrés “Iberfault2018” ha visitat Tavernes i la Cova del Bolomor . “Iberfault 2018” és el nom del Congrés dedicat a l’estudi de les falles actives, la Paleosismologia i altres disciplines afins, que va tindre lloc la setmana passada i que, com a activitat final va incloure aquesta visita a la nostra localitat.

La visita a Tavernes tenia un objectiu primer ben concret: realitzar un estudi del lloc on va tindre el que està considerat per ara el terratrèmol més fort de les terres valencianes i que va tindre com a epicentre Tavernes. Era un 18 de desembre del 1398 i els efectes, devastadors es deixaren sentir a la Valldigna i una gran zona de les comarques centrals valencianes.

Ara, més de 600 anys després els científics han visitat Tavernes per comprovar quin van ser els efectes geològics i quina és la seua relació amb el front de deformació del Sistema Bètic.  Cal no oblidar que la Valldigna, punt de fricció-contacte entre  els sistemes Penibètic i Bètic a través de la gran falla que s’estén des de la comarca cap a la Costera i l’interior. És zona de terratrèmols per això, i com exemple tenim aquest que hem esmentat i també el més conegut, per més modern, denominat Estubeny-Montesa i que va desfer el castell d’aquella ciutat.

Els científics a més aprofitaren per visitar la Cova del Bolomor,  on tamé pogueren estudiar l’evolució del jaciment en el quaternari, el registre fòssil i lític i com ha estat la formació de la cova en relació amb els sistemes de fracturació. Una vista que va comptar les explicacions del director de les excavacions, Josep Fernández i del científic Policarp Garay.


Una vegada més es demostra la importància que per al món científic, des de qualsevol camp de la seua activitat, té el jaciment de Bolomor i com la posada en valor i la divulgació duta a cap els darrers anys donen el seu fruit.