L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dilluns, 25 de juny del 2018

Bandera roja a la platja per l'avistament de dues caravel·les portugueses: Informe sobre aquesta falsa medusa que pot ser perillosa

 
Aquesta vesprada sobre les 14'30 hem rebut un avís d'un veí de Tavernes que ja estiueja a la platja, on ens informava que s'havia posat la bandera roja en la posta central de la Puerta del Sol de la platja de Tavernes. Agraïm la informació.

Segons ens comunicava, un banyista havia vist dos exemplars de "caravel·la portuguesa" i des dels serveis de Salvament i Socorrisme, s'havia procedit a la seua localització per traure-les de la mar.

Una s'ha localitzat i s'ha tret de la mar, cosa que no ha estat possible en el segon exemplar d'ací que s'haja decidit onejar la bandera roja en senyal de precaució i clausurar el bany en les platges. .

Inicialment havíem decidit no dir res per evitar alarmes injustificades i més encara quan ens han confirmat que Salvament i Socorrisme ja havia pres les mesures que calen en aquests casos. 

Vist que la noticia ja ha aparegut en alguns mitjans de comunicació, hem fet un seguiment i totes les fonts consultades ens diuen que és un fet excepcional atés que aquest mateix matí s'ha donat a conéixer el butlletí de l’Institut d’Ecologia Litoral sobre avisos i alertes de meduses en les costes del País Valencià i no hi ha cap cap alerta establida, per tant, seria una troballa excepcionals.


La decisió de clausurar la platja ha estat presa pel servei de Salvament i Socorrisme, en coordinació amb el 112 de la Generalitat i l’Institut d’Ecologia Litoral, amb l’objectiu de garantir la seguretat dels banyistes. 

Recordem que amb motiu d'una altra localització, fa una setmana, l’Ajuntament va remarcar i va fer una crida a la ciutadania en la necessitat de respectar la senyalització de banderes a les platges de Tavernes.

La caravel·la portuguesa 

Segons l'Institut d'Ecologia Litoral la presència de la caravel·la portuguesa en les costes valencianes no és habitual.  L'espècie és pròpia dels mars tropicals i subtropicals de l'Atlántico, però no és rara en el Mediterrani occidental, sobretot quan està ben avançada la primavera i estiu.

La identificació de l'espècie és molt fàcil per la presència del neumatòfor, que li serveix de flotador a la colònia de zooides d'aquest tipus de meduses, en realitat pertanyents al  grup dels sifonòfors, i no al de les meduses vertaderes. 


 Risc de picades i recomanacions.

Les meduses són  criatures  marines  que  tenen  un  cos  quasi  transparent  amb estructures  semblants  a  dits  anomenades  tentacles.  Les  cèl·lules  urticants  que  es troben dins dels tentacles poden causar dany en cas d'entrar en contacte  amb elles. Algunes picades poden ocasionar una lesió greu.

Els símptomes per picada de la caravel·la portuguesa, són:

    * Dolor abdominal
    * Canvis en el pols
    * Dolor en el pit
    * Desmai
    * Mal de cap
    * Dolors i tremolors musculars
    * Feblesa
    * Dolor en braços i cames
    * Taca roja on va ocórrer la picada
    * Rinorrea i ulls plorosos
    * Dificultat per a deglutir
    * Sudoració
 
Davant  un  picada  sempre  ha d'acudir    el     més ràpidament  possible  a     un centre de primers auxilis. Com a  primers auxilis pot llavar-se amb aigua salada (assegure's de no introduir arena en la ferida).  

Ha de protegir-se en la mesura que siga possible l'àrea afectada. Xope l'àrea amb una solució feta de meitat aigua de mar i meitat vinagre durant uns 30 minuts, la qual cosa ajuda a remoure els tentacles (ha de fer-se l'operació amb guants i  pinces). Aclarir l'àrea i després torne a xopar amb més vinagre diluït al 50%.  Pot  aplicar-se  una  crema  que  continga  un  analgèsic,  un  antihistamínic  o  un corticosteroide.

Els vents de Llevant poden arrossegar-les cap a la costa, des de zones més llunyanes. Es recomana s'extreme la vigilància, hissant-se la bandera roja o d'avís de perill de meduses, i alertant als serveis de vigilància de platges i entitats de socors: centres de salut, centres de primers auxilis... de la possibilitat de picades per aquesta espècie.