L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dilluns, 21 de maig del 2018

Tavernes celebra el Dia Nacional del Celíac amb tallers de menjars especifics per als afectats



L’Ajuntament de Tavernes en col·laboració amb ACECOVA, l'Associació de Celíacs valencians i l'empresa Mercadona, organitza activitats al voltant del Dia Nacional del Celíac que se celebra el diumenge, 27 de maig.

El pròxim dijous, 24 de maig, s’ofereix un taller de dolços sense gluten a celebrar al Braç Treballador entre les 16 i les 19’30 hores amb inscripcions al telèfon 96 282 11 42.

També eixe mateix dia se celebra el dia de la tapa sense gluten a les 20 hores al bar Bistro de la Plaça Major, establiment homologat i que apareix a les guies de restauració apta per celíacs.

La implicació del govern de Compromís de Tavernes en aquesta problemàtica ha estat evident aquest anys. Així, impulsada pel govern de Compromís, el consistori ha aprovat una moció de recolzament a les persones celíaques.

Entre altres punts es demanava la implantació d’un diagnòstic precoç en l’atenció mèdica primària, la formació contínua als treballadors del servei de cuina i repartiment d’aliments en els centres sanitaris i menjadors d’establiments privats i públics, per tal de garantir que no es produesquen incidents.

Altres punts demanats eren l’obligatorietat d’oferir menús sense gluten en els centres i mesures concretes en els centres fóra de l’àmbit educatiu, així como una legislació de forns i obradors artesanals de  productes aptes per a celíacs.

Les activitats  dutes a cap per la regidoria de Serveis Socials, que dirigeix Noe Alberola, han comprés xerrades informatives i la celebració d’un taller de cuina per a celíacs en el  Braç Treballador , amb elaboració de dolços tradicionals, uns tallers que continuen enguany.

La malaltia celíaca o celiaquia (d’intolerància al gluten) es caracteritza per una pèrdua total o parcial de les vellositats de l'intestí prim, amb diarrea crònica, retard del creixement en xiquets i cansament.  Es produeix per la reacció a una proteïna de gluten present en el blat, i en alguns cereals, que trenca les vellositats intestinals i dificulta l'absorció de nutrients. L'únic tractament conegut  és una dieta lliure de gluten de per vida.