L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 22 de maig del 2018

Firma de l'adjudicació dels treballs d'exhumació de la fossa 112 de Paterna


L'Ajuntament de Tavernes, representat pels regidors Noe Alberola, l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme Fossa Comuna 112, per la presidenta Carmen Gómez i la secretària Magdalena Miñana i l'arqueòleg Alex Calpe, en nom de l'empresa "Sit Tibi Terra Levis SL" (*)  han firmat els documents mitjançant els quals se li adjudica a aquesta empresa especialista els treballs de localització, excavació, exhumació i identificació dels vallers soterrats en la fossa comuna 112 de Paterna.

Els documents que disposa l’Ajuntament i l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme Fossa 112 indiquen que hi ha enterrats 13 veïns de Tavernes represaliats i afusellats pel règim de Franco en acabar la guerra civil, entre ells l’alcalde de Tavernes Vicente Gómez Marí.

Una vegada firmada l'adjudicació dels treballs, s'inicia un procés per aconseguir les autoritzacions administratives de l'Ajuntament de Paterna, cosa que es confia estiguen en menys de tres mesos, amb la qual cosa els treballs podrien iniciar-se a setembre o principi octubre.

En aquesta primera fase es preveu efectuar moviments de terres per a dur a terme l’extracció dels cossos, la realització d’un estudi especialitzat de balística i la preparació de les restes localitzades per a una identificació posterior mitjançant la tècnica de l'ADN ja que, després de vora 80 anys de l'enterrament, es molt difícil poder recolzar alguna identificació per les restes de roba o altres objectes personals. 

En una segona fase de les ajudes, s’identificaran els cossos i el traslladaran a la nostra localitat. Serà un procés llarg però permetrà que puguen tornar a casa i descansar al seu poble al costat dels seus familiars.

Aquesta primera actuació suposa una inversió de 95.754,56 euros, dels quals 89.719,90 provenen del pla d’ajudes per a la preservació de la memòria històrica de la Diputació de València i, la resta, de fons propis municipals.

La Diputació de València porta dedicats prop de 800.000 euros a aquestes tasques en compliment de la Llei de Memòria Històrica, cosa que contrasta amb els zero (0) euros destinats pel govern d'Espanya de M. Rajoy des del 2012,  fent cas omís de les recomanacions de l'ONU de procurar un descans digne a les milers de víctimes de la guerra civil que omplen les cunetes i els cementeris del nostre país.


(*) Sit tibi terra levis (que la terra et siga lleu) és un epitafi molt comú (S.T.T.L.) en les tombes dels antics romans i, segons els seus ritus funeraris és el desig de romandre poc de temps en la sepultura abans de passar a un una vida millor