L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

divendres, 20 d’abril del 2018

Costes es gastarà 670.000 euros en la Goleta. ¿Fins el pròxim temporal?


 El Ministerio de Medio Ambiente actuarà d’urgència a la platja de la Goleta per a recuperar-la i que estiga en condicions de cara a l’estiu. La noticia ve avui publicada als dos diaris de la comarca, Levante-EMV i Las Provincias, on s’anuncia que el govern de M.Rajoy invertirà 670.000 euros en recuperar el cordón dunar, reposició d’arena i demés. 

Una manera com un altra de gastar diners perquè des de fa anys als primer temporal... adéu arena, adéu!. I no es que estem en contra de que s’arregle la platja sinó del balafiament que suposa any rere any i alguns anys dues vegades, llançar a la mar i mai més ben dit centenars i centenars de milers d’euros, però no escometre cap solució definitiva. I sembla ser que la hi ha. Després en parlem. 

Diu Las Provincias, i ho diu ara i justifica el Ministeri, que la Goleta presentava un estat lamentable en Pasqua perquè Costes no havia tingut temps per a poder actuar abans. No obstant això cal recordar que des del mateix diari, una firma diferent, publicava per pasqua una critica al govern local de Compromís perquè deia que no estava en condicions la platja. Però bé, tots sabem per a quins ciutadans juga.
Ho hem dit moltes vegades que les aportacions d'arena pretenen evitar la regressió de primera línia, cas de la Goleta, que existeix des que es va construir l'espigó del Xúquer. Les aportacions continues d’arena des de fa anys són remeis puntuals per evitar entrades de la mar a la urbanització, però continuem des de la solució definitiva malgrat les promeses que vam tindre passades legislatures, amb governs del PP, de solució definitives. 

Segons els estudis, l'erosió de la platja de La Goleta es deuria al fet que els dics i espigons construïts a la desembocadura del Xúquer barren el pas als sediments i fan que es dipositen al nord quan una gran part haurien de dipositar-se tant a la platja de la Goleta com a la del Brosquil, al sud del Xuquer. I mentre la situació siga eixa tot continuarà igual, amb la qual cosa per molta aportació d'arena que es faça al primer temporal desapareixerà, com estem veien de fa anys. 

El Ministeri del Medi Ambient que té la competència de la costa ja fa anys prometen actuacions definitives que mai no han arribat. Un estudi de la UPV assenyala que després de la regeneració dels trams perduts calia construir espigons submergits al llarg de la platja que retingueren els sediments i garantir la línia de costa. 

La solució del CEDEX 

Un estudi de la UPV, dóna solucions al problema de la Goleta.
El podeu consultar i descarregar en aquest enllaç.  
El Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas (Cedex) en un informe per al ministeri detallava el nivell de regressió de les platges de la Safor, les causes i les conseqüències i proposa actuacions per frenar la perduda d'arena.

L'informe proposava al nord de la zona i en el terme de Cullera una prolongació en forma de L de 80 x 60 metres de l'espigó de la Gola de l'Estany, complementada amb l'aportació de més de dos milions de metres cúbics d'arena entre El Marenyet i el Estany de Cullera i a la platja de Tavernes, en especial a la Goleta, que pateix una de les majors regressions. 

La infraestructura actuaria de barrera, evitaria el trasllat de l'arena i ajudaria a acumular-ne en les platges del sud de Cullera (Brosquil) i la Goleta. 

Estudis sembla ser els hi ha. Però... ¿Hi ha la voluntat política del PP i del Govern de M. Rajoy de fer-los possible? Només recordar que en el pressupost de l’any passat de l’estat, Compromís va presentar esmenes per dur a cap eixe projecte definitiu. Els diputats del PP i de Ciudadanos el van votar en contra, els diputats valencians inclosos. No ho oblidem. 

1 comentari:

Anònim ha dit...

El narcocorrupte M.Rajoy i la seua mafia (inclosa la local) no volen saber res dels ciutadans. Ells sols miren per ells mateixa.