L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dissabte, 24 de març del 2018

Aquesta matinada hi ha canvi d'hora: passem a horari d'estiu


Aquesta pròxima matinada, la del diumenge, 25 de març, el rellotge s’haurà d’avançar una hora a les dues de la matinada, que passaran a ser les tres, amb l’entrada en vigor de l’horari d’estiu establert per la Directiva Europea. 

Iniciem un  període de set mesos d’horari d’estiu per al 2018, tot amb l'objectiu d'adaptar l’horari a la llum del dia per a un millor aprofitament del sol com a font lumínica.

La pràctica d’endarrerir el rellotge una hora a l’hivern i avançar-lo en estiu es va generalitzar a partir del 1974 en produir-se la primera crisi del petroli  i alguns països van decidir avançar els rellotges per poder aprofitar millor la llum del sol i consumir menys electricitat en il·luminació. En total l’apliquen una vuitantena de països d’arreu del món.

Tot ha canviat amb la millora de les tecnologies d’il·luminació i solucions més eficients com les llums LED, cosa que ha minimitzat l’impacte del canvi d’hora sobre el consum d’energia. El Parlament Europeu  estudia si l'horari ha de continuar els pròxims anys.

 El 1942 els rellotges espanyols marcaven una hora menys que l'actual (GMT+0:00), la mateixa que ara tenen Anglaterra, Portugal i les Canàries, i que li correspon a Espanya per la situació geogràfica. El canvi el va fer el dictador Franco perquè així teníem el mateix horari que a Alemanya.