L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 15 de març del 2018

15 de març: 720 aniversari del naixement de Valldigna

 
La Valldigna fa avui 820 anys. I que siguen per molts anys més. Un dia com avui, 15 de març del 1298,  es fundava oficialment el Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna pel rei Jaume II el Just. 
 
Va ser el 15 de març de 1298, quan el rei es va dirigir al seu confessor i abat de Santes Creus,  Fra Bononat de Vilaseca, i li deia aquelles paraules que han quedat per a la història de "Vall digna per a un monestir de la vostra religió" i li atorgava la possessió de l'aleshores vall d'Alfàndec. Un incís: cal indicar que quan el rei parla de "la vostra religió" s'està referint a l'orde religiós, el Cister.
 
L'orde del Cister fundarà Santa Maria de Valldigna i el nou monestir i el seu abat serà durant més de cinc segles el senyor del nostre territori, i d'altres localitats més llunyanes, cas d'Almussafes. El recinte resumirà entre les seues parets la història, l’arquitectura, l’art i tots els avatars històrics del poble valencià i en especial de la Valldigna.
 
D'això com hem dit, avui en fa 720 anys.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Cóm s'explica que l'Ajuntament de Tavernes estiga al marge del actes de celebració del Dia de la Valldigna.

Difícil de justificar.
Prenem nota.

Anònim ha dit...

Ja fa anys que Tavernes està fora dels actes des del moment que mai s'ha fet res a Tavernes amb motiu del Dia de la Valldigna, tots s'ha fet sempre a Simat i si abans has volgut anar a algun acte, pues has anat, com este any que si vols anar, aniras també a Simat i no vages a ningun lloc diferent de Simat que no voras res, i si vas a Simat encara que sigues vallero no el demanaran entrada i ningu t'obligara a que mostres el carnet.