L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimecres, 7 de febrer del 2018

PLENARI FEBRER 2018: Compromís inicia els tràmits per prohibir gasolineres dins del poble



L’Ajuntament de Tavernes va aprovar modificar el Pla General d’Ordenament Urbà (PGOU) per prohibir la instal·lació de gasolineres en zones concretes del casc urbà. El regidor d’Urbanisme Josep Llàcer informava al plenari que el govern de Compromís ja ha iniciat els tràmits amb la sol·licitud d'informes que han de justificar l’inici de l’expedient de modificació.

El govern municipal disposa de l’informe sol·licitat fa uns mesos als Serveis Jurídics de l’Ajuntament perquè indiquen quina formula legal s'ha de seguir per modificar el Pla General d’Ordenament Urbà (PGOU) i prohibir la instal·lació de gasoliners en el nucli urbà.

Josep Llácer  explicava que l’informe deixa clar que, jurídicament, no és possible prohibir de manera genèrica de instal·lació en tot el poble, però veu possible concretar zones del casc urbà, encara que la prohibició en eixos punts s’ha de justificar jurídicament. També indicava que el govern de Compromís, en base a l’informe jurídic, ha sol·licitat als serveis tècnics que indique en quines zones del casc urbà es pot fer efectiva la prohibició i així iniciar la modificació del PGOU.

L’alcalde Jordi Joan va remarcar que eixa modificació del PGOU “ha de tindre una base jurídica”  i informava que “segons sap l’Ajuntament, hi ha poblacions que han prohibit la instal·lació de gasolineres sense cap informe jurídic, i legalment els acords presos serien nuls de ple dret. No volem caure en eixe error. Ací volem fer les coses millor. Tenim ja l’informe jurídic i els serveis tècnics ara treballen en l’estudi de les zones concretes”.

Llácer explica els tràmits iniciats per Compromís
Cal saber que la modificació que puga aprovar l’Ajuntament, l’haurà d'avalar la Comissió Territorial d’Urbanisme i Delegació de Govern, que dictaminaran si legalment es pot aprovar eixe modificat. 

La Llei d’Hidrocarburs de M. Rajoy autoritza les gasolineres dins dels pobles

La Llei d’Hidrocarburs, aprovada pel govern de M. Rajoy, contempla les gasolineres com a activitats del sector terciari. Són considerades com a establiments de venta de gasolina i  per tant equiparables, per exemple, a una sabateria, una botiga de robes o una tenda o supermercat de queviures, entre altres.

Les lleis indiquen que en les zones urbanes es poden desenvolupar activitats del sector terciari. Les gasolineres com activitats del sector terciari poden instal·lar-se dins del casc urbà, sempre i quan acompleixen la normativa legal, com l'ha de complir qualsevol establiment.

D’ací la dificultat que hi ha, i que ja hem viscut a Tavernes, d’impedir la gasolinera que es pretén instal·lar a l’Avinguda de Germanies i que s’ha pogut paralitzar en base a l’informe de carreteres. No obstant, la decisió final la prendrà un jutge perquè l’empresa ha recorregut al jutjat la decisió presa pel govern de Jordi Joan de no autoritzar la instal·lació.

Informe de carreteres en contra de la gasolinera

El PGOU,  aprovat només pel PP, no contempla la prohibició

L’any 2004, i després d’alguns anys d'estudis previs iniciats en el 2000, l’Ajuntament va aprovar el PGOU vigent amb només els vots a favor del PP. El PGOU hauria pogut contemplar la prohibició de gasolineres i altres activitats perilloses per les lleis diferents que hi havia, però el govern del PP no ho va considerar en el PGOU, com tampoc es va preocupar de modificar-lo fins el 2011 que governaren Tavernes. 

Només cal dir que des del 2011 governa a l’Estat M. Rajoy, i la seua Llei d’Hidrocarburs. I així ens ha anat.