L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 26 de febrer del 2018

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: igual interessa liquidar, per a refundar i renovar: Parlem de la Mancomunitat


S'ha parlat molt aquests dies de la Mancomunitat de la Valldigna. Una cosa sembla que sí que ha quedat clara: hauria d’haver complert els objectius que se li suposen a aquestes entitats: prestació de serveis mancomunats. Tot amb l'objectiu de que siguen de més qualitat i els més barats als pobles. No cal ni dir que des de la creació, l’any 2002, no ha complit res de res d'eixe fonamental objectiu. Ha quedat ben pales amb les manifestacions que hem pogut llegir aquests dies de tots. De tots.

Tavernes, obligada per una greu situació econòmica derivada d'una nefasta gestió dels governs anteriors, va aprovar en plenari que se n’eixia de l’entitat. El cost li era insuportable. I ho van dir: No és que el govern de Tavernes no crega en la Valldigna, no era una qüestió de sentiments sinó econòmica. La mateixa raó per la qual Barx es va separar  fa uns anys. I ningú va armar ni pols ni rebombori. Ara, Barx no aporta vora el 75% dels diners, com aporta Tavernes.

Tavernes durant 16 anys ha aportat vora el 75 % del pressupost total, les tres quartes parts. El total desemborsat  tots aquests anys està al voltant dels 4’1 milions d’euros per no aconseguir l'objectiu bàsic que ha de tindre una Mancomunitat. 

Una aportació que va arribar alguns anys fins els 450.000 euros amb altres governs. Eren altres èpoques i altres governs quan es disparava amb pólvora de rei. El govern de Compromís, en plena crisi i amb un Ajuntament endeutat fins a les orelles, va haver d'imposar control estricte i rebaixar quotes.  Si mirem números del 2011 al 2017 inclós, i respecte a quotes anteriors governs, si fa no fa, ens hem estalviat  més de 2 milió d'euros.

Mireu números. Així han anat les aportacions fetes per Tavernes:

Legislatura 2002- 2006 amb govern del PP : 1.300.000 euros aproximadament
Legislatura 2007-2010 amb govern PP: 1.612.468 euros
Legislatura 2011-2014 amb govern Compromís:  928.600 euros
Legislatura actual: 313.073 euros


Total 4’1 milions,  si fa no fa. Uns diners que haurien pogut solucionar moltes coses a Tavernes d'haver-los destinats al poble. És complicat lar -ne del cost i no haver tingut cap servei mancomunat.


Què mancomunem?
A Tavernes li ha suposat 4’1 milions per a no complir l'objectiu de mancomunar cap servei, ni tan sols l’aigua potable, malgrat la visita a les “aigües” de Barcelona, on després cadascú va tirar pel seu costat. S'hagueren pogut mancomunar serveis de les policies locals, un servei de vigilància forestal i manteniment de senders, vigilància rural, una oficina de turisme mancomunada quan hi ha potencial de sobra per treballar en eixe camp; un servei de servei d’arreplegada de fems, un servei de manteniment  de parcs ni jardins,  serveis especials com un Gabinet Psicopedagògic de la Valldigna, o un SEAFI comarcal, un arxiver comarcal... podríem dir-ne molts i molts de serveis a mancomunar. El llistat interminable.

Ho hem dit i ho hem repetim: Per a nosaltres sí a la Valldigna, sí a un projecte de serveis comuns per a millorar els serveis als valldignencs, però no a una Mancomunitat com l'actual: per organitzar el Dia de la Valldigna no cal una mancomunitat, com va un polític amb molts anys de vol.  

Tal com s'ha desenvolupat la Mancomunitat ha estat un fracàs. Ja va nàixer morta, potser perquè va ser primer l'interés de cada poble que el comarcal. Si es vol encara una Mancomunitat, potser siga l’hora de liquidar l'actual, refundar-la de nou, amb uns objectius clars i, sobre tot, amb l'obligació d'acomplir-los. Faena i camí hi ha de valent si es vol fer.

Les opinions expressades són dels responsables del blog, de ningú més.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Sou de por, Barx va aportar mentre ha segut membre de la Mancomunitat els euros que li tocaven per habitant, ni el 75% ni res per l'estil (precisament el que demaneu per a la financiació de les Comunitats autonomes). Al igual que Tavernes deurà aportar els euros acordats per habitant,ni mes ni menys. Es una postura perfectament legal que Tavernes se'n vullga eixir, però pareix que se'n vullgua eixir en que la Mancomunitat ens roba i per ahí la gent dels altres pobles no estem d'acord. Tavernes i els seus alcaldes o regidors han segut membres de esta entitat han cobrat el que es va acordar, siga qui siga, s'han cel.lebrat els actes que es van acordar, per qui siga i ací pau i allà glòria. Si es deuen els diners Tavernes els pagarà i si no els altres pobles decidirem que fer en la Mancomunitat i res mes de justificar la despesa de diners com si els altres pobles ens ho haverem malgastat quan la mala administració o no de la mancomunitat l'han feta els polítics dels 4 ajuntaments, elegits per cada un dels pobles per a que els representaren a dita mancomunitat.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Ni som de por ni fem por, ni feredat. Ningú no ha dit el contrari del que vosté afirma i diu. Ningú ha posat en dubte que mentre Tavernes ha estat en la Mancomunitat havia de complir i ha complert. T tant que ha complert: més de 4 milions.

L'únic que diguem nosaltres, perquè nosaltres parlem per nosaltres, no per ningú més, és que els 4'1 milions (4'2 si se suma el que diuen ara els altres pobles que devem) no ha tingut un benefici de retorn com cal per a Tavernes.

També diguem que la Mancomunitat no ha complet cap, però cap, dels objectius que se li espera quan a serveis a mancomunar i prestar als pobles que en formen part.


Anònim ha dit...

Jo crec que per canviar les coses, s'han de canviar des de dins, i ara amb una clara majoria d'esquerres era el moment de donar-li un sentit. Si en la pasada legislatura les lligadures amb altres partits li impedien a Jordi Juan eixir de la Mancomunitat o liderar-la, ara ho tenia tot de cara i ha defugit l'oportunitat de tirar endavant una nova Mancomunitat, ara que els vents de les administracions valencianes són favorables a la comarcalització i que és diputat (almenys per la Valldigna no ha demostrat interés).
En altres articles dieu que Tavernes no ha sigut beneficiada, però si moltes entitats; i sí les patxuxaes s'han fet, però justament dir que ara la Manco serveix per fer-ne és ridícul i una clara mentida. I sí que ha tingut retorn a Tavernes, compareu què cobraven abans amb ara els regidors i presidents de la Manco.
Eixir-se'n podrá arreglar uns pressupostos o dos per a Tavernes, però la ferida que obre(especialemnt per la manera de fer les coses i la ceguera política de Jordi Juan i algún il·luminat més) serà difícil de recuperar. I no és per diners.
Ànim als 3 pobles i que tinguen sort en trobar la solució per fer rodar una Mancomunitat que sí que te sentit, que vertebre la Valldigna i oferisca serveis.

Per cert, la despesa en l'actual legislatura, representa un 7% respecte al total que digueu de 4,1 m d'€.