L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

divendres, 12 de gener del 2018

Tavernes celebra aquest cap de setmana la festivitat de Sant Antoni del Porquet


Els actes festius que Tavernes celebra en honor a Sant Antoni del Porquet se celebren enguany aquest cap de setmana organitzats per la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i l’Associació d’Amics del Cavall de la Valldigna i compten amb la col·laboració del Grup de Balls Populars La Vall de Tavernes i el patrocini de l’Ajuntament de Tavernes.

Els actes se celebraran des d'avui divendres fins el pròxim diumenge, dia 14 de gener. Avui, a la vesprada tenim l'entrada del pi per a la foguera des de la falla Portal de Valldigna fins al passeig del País Valencià, a les 19:00 hores.

Per a demà dissabte hi ha prevista una exhibició de cavalls en la pista posterior del col·legi Alfàndec a les 16:00 hores i a les 17:30 se celebrarà una cercavila en honor del sant pels carrers de la ciutat. La jornada es tancarà amb la crema del pi al passeig del País Valencià, que començarà a la 19:00 i estarà amenitzada amb xarangues i una degustació de mistela, a més de la possibilitat de sopar de torrada.


El diumenge, dia 15 es tanquen les celebracions en honor a Sant Antoni, i a les 11 hores hi ha anunciada missa i sermó en la parroquial de Sant Pere. En acabant, està programada una cercavila que acompanyarà el sant des de l’ajuntament fins al passeig de Colon. En aplegar-hi, tindrà lloc una dansada amb el Grup de Balls Populars La Vall de Tavernes. Finalment, a les 13:00 es farà la tradicional benedicció dels animals i una desfilada de cavalleries i carros al voltant del passeig de Colon.
Temps era temps: La celebració en la dècada dels 1940-1950
La celebració de Sant Antoni a Tavernes no era com ara, i fa anys, molts anys, era un dia festiu i tot Tavernes es bolcava en la celebració. Els actes començaven amb la missa major, a la qual acudia una gentada atreta per la devoció al sant i per la bona fama que tenien els predicadors escollits perquè desgranaren des de la trona les virtuts del sant.La cerimònia de la benedicció tenia lloc acabada la missa, a la qual tothom hi acudia amb els animals domèstics, alhora que arreplega el pa benet i oferia una almoina al sant. 

La benedicció se celebrava davant de l’església de Sant Pere (no hi havia la parròquia de Sant Josep) i durava hores i hores, fins més enllà del dinar. Hem tingut notícies que, era tal la gentada que hi acudia, que en algunes ocasions es va celebrar a la Plaça Major i fins i tot al Passeig per facilitar-hi la presència dels vallers.
Benedicció actual dels animals i mascotes
També era costum que els rossins i les haques desfilaren davant el sant amb les seus millors gales de festa. La cavalcada era coneguda pels vallers com les corredories i solia continuar a la vesprada en forma de corregudes, de vegades desenfrenades, en un circuit que seguia els carrers Sant Roc, Roser, Empedrat, Església i Plaça de l’Església. Genet i cavall formaven un tot en les veloces corregudes, no exemptes de perill, demanant la protecció i la benedicció del sant. D’altres vegades foren els carros dels llauradors, preparats i arranjats en perfectes carrosses, qui desfilaren pels carrers de la ciutat arrossegats pels cavalls. 

Les dues confraries existents a la població, la dels rossiners i la dels bovers, col·laboraven en l’organització de la festa i en l’obtenció de fons per sufragar les despeses. Els actes que Tavernes dedicava a Sant Antoni acabaven amb una processó general pels carrers de la població.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gràcies Cotorra per explicar-nos-ho tant bé. Bona festa!!!