L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 10 de desembre del 2017

INFORME: L’Ajuntament NO PUJARÀ 10 euros la taxa de fem.





L’Ajuntament no pujarà 10 euros la taxa de fem el pròxim 2018. De fet, en el pressupost del 2018 que s’ha d’aprovar el pròxim dia 18 de desembre, no hi ha cap modificació d’una taxa que està sense modificacions des del 2012.

Per tant, cal explicar la notícia que vam poder llegir fa uns dies en el diari Levante-EMV  i que anunciava que els veïns de Tavernes pagarien 10’14 euros més per la taxa de fem i que passarien a pagar dels 40’9 euros a 51 euros. I més que res, per evitar interpretacions interessades que culpen a qui no és, tot i que el diari deixava clar que no es referia a la taxa de l’Ajuntament sinó a la del COR (Consorci de Residus) de la Ribera Valldigna.

Què cal saber?

El procés del fem domèstic i contenidors de reciclatge, des de l’arreplegada per les cases fins el seu tractament a la planta de Guadassuar, està dividit a l’hora de pagar els costos del serveis en dues taxes:

1. Una part municipal, que és la recollida dels residus urbans pels carrers de la ciutat i la platja  i el transport a la planta de Guadassuar per al seu tractament. El cost constitueix la taxa de fem municipal i des de fa sis anys (i el 2018 en seran set) que l’Ajuntament no l’ha modificada. 

2. La selecció i tractament dels residus que es fa a la Planta de Tractament de Guadassuar, on se separa la part orgànica del fem, de la qual és farà el compost, i la dels altres contenidors per a recuperar els subproductes per al seu reciclatge. El cost de tota la gestió dels residus constitueix la taxa del COR de la Ribera-Valldigna, que cobra la Diputació, que ha anunciat un augment sobre els 10 euros per a les localitats que en formen part.

Planta de Guadassuar
 Segons el diari no només serà Tavernes, sinó que els altres pobles de la Valldigna (Simat, Benifairó i Barx), tots pertanyents al COR Ribera-Valldigna, tindran pujades semblants. També en tindran els pobles de la Ribera i com, ja indicava el diari, també la resta de pobles de la Safor.

Els veïns paguem a l’Ajuntament l’arreplegada i transport dins de la taxa de fem i neteja viària. A banda, paguem en un altre rebut i, directament a la Diputació, el cost del tractament dels residus a la planta de Guadassuar. Aquest segon rebut, que és independent del de l’Ajuntament,  augmentarà eixos 10 euros. Pensem que queda ben clar.

Com s’haureu adonat hem estat sempre parlant de taxes. Ja sabeu que la taxa es paga segons el cost del servei: tant costa de prestar, tant hem de pagar entre tots els veïns. Per això, i com que a Guadassuar es porta un control estricte del que li envia cada poble, la quantitat a pagar al COR es distinta segons el poble. Per exemple, a Tavernes l’increment l’any que ve serà de 10’14 euros a l’any però a Benifairó serà de 8,29 euros. Malgrat això, globalment estarem per davall: com ja hem dit a Tavernes pagarem l’any que ve 51 euros en total mentre el total de Benifairó serà 53,12 euros.

Els veïns i veïnes tenim una manera senzilla de contribuir a que el cost de la taxa del COR abaixe: reciclar, reciclar i reciclar. Quant més reciclem des de casa, més barat ens eixirà el rebut del COR. 

Carta enviada en el 2010 on s'informava la creació del COR i la separació de taxes
No sempre s’ha pagat com  ara, en dos rebuts independents

Molts veïns i veïnes encara recordaran que fa anys, l’arreplegada de fem del poble i els cost del tractament en la planta de Guadassuar és pagava en un únic rebut municipal. O siga, pagàvem un únic rebut a l’Ajuntament qui, després abonava a la Diputació la part pel tractament a Guadassuar.

Això de que "ho abonava" a la Diputació és un dir, perquè durant alguns anys els governs anteriors de Tavernes van cobrar tota la taxa però no li van abonar a la Diputació la part del tractament de residus. Això va generar un deute municipal de vora 2 milions d'euros amb Diputació, que ha estat pagant a terminis des del 2011  al llarg de tots aquests darrers anys el govern de Compromís.

A hores d’ara ja queda molt poc a pagar i si no anem equivocats, queden sobre els 160.000 euros per liquidar eixe deute de 2 milions deixats pels anteriors governs. O siga,  són 2 milions d'euros que Compromís hauria pogut dedicar a fer millores en el poble, per exemple voreres ara que sembla estan de moda. 

I nosaltres preguntem: ¿Quantes voreres s'haurien pogut millorar en aquests 2 milions  de deute deixats per anterior governs? Cadascú que s'ho responga.

Elaboració pròpia