L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 5 de novembre del 2017

Els tràmits de la nova depuradora de Tavernes continuen: ni paralitzada ni anul·lada




La nova depuradora de Tavernes continua els tràmits d'aprovació definitiu del projecte a l’EPSAR (Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Generalitat) i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Ni està paralitzada ni anul·lada.

L'EPSAR (Generalitat) i Confederació (l'Estat) són els dos organisme que han de donar el vistiplau del projecte presentat per l'Ajuntament. A hores d'ara l’Ajuntament redacta el Pla Especial d'execució del projecte i el document urbanístic per a l’expropiació i adquisició dels terrenys en el Tancat. 

El mapa del projecte ens informa de l'emplaçament de la depuradora (triangle groc) i dels traçats dels col·lectors que hi abocaran les aigües residuals dels nuclis urbans de Tavernes i la platja. 

La depuradora implica la inversió de 22'7 milions de la Generalitat per a solucionar els problemes de sanejament d’aigües residuals del municipi. La instal·lació tindrà capacitat per a depurar 10.000 metres cúbics d'una població estimada de 43.000 persones dels nuclis urbans de la ciutat i de la platja, les zones industrials  i els futurs desenvolupaments urbanístics. Preveu estacions de bombament i col·lectors i s’eliminaran les tres estacions depuradores existents (Tavernes-nucli, Bassa i Goleta).


Firma del conveni  de la  primera depuradora que els anteriors governs no van construir
12 anys perduts per anteriors governs

La història de la nova depuradora comença el 2002, quan la Generalitat avisava en els informes del PGOU que en calia una nova per Tavernes i platja. L'any 2004 s’aprovava el PGOU i es contempla la reserva de terreny que s'augmentarà en el 2007 per incloure els PAIs de La Vall del Mar i Granata Golf. 

L'anterior govern municipal de Tavernes no va tindre cap pressa i va ser 7 anys després de l'avís del 2002, en febrer del 2009, quan firma el conveni de construcció amb la Generalitat, que pagaria els 37 milions del cost. És la segona fotografia de dalt.

Cartell exposat a l'Ajuntament de la depuradora mai no construïda

Arribem al juny del 2011. Hi ha eleccions municipals i el nou govern municipal presidit per Compromís comprovava, amb sorpresa, que no hi havia res redactat, cap document,  ni tampoc s'havia adjudicat la redacció del projecte. L'anterior govern no havia fet res, no hi havia projecte. Només va posar el gran cartell de dalt a l'Ajuntament del projecte fantasma. 

No obstant, si que havien sol·licitat un préstec de 900.000 euros per expropiar els terrenys abans del 31 de desembre del 2012. El mes de març del 2012 i vist que l'expropiació era impossible perquè l'anterior govern no havia redactat el projecte ni l'expedient expropiador, es va haver de tornar el préstec per no pagar interessos sense sentit.

Firma del contracte de redacció de la depuradora amb l’UTE Abakal-KM

Davant aquesta situació, el nou govern de Compromís inicia els tràmits de redacció del projecte que s'adjudiquen a l’UTE Abakal-KM. A finals del 2012, l’Ajuntament rep el projecte i el lliura a l’EPSAR de la Generalitat perquè l'informe.

I ara, arribem a la grossa!!!
A l’agost del 2013, la Generalitat del PP suspén els tràmits del projecte i anuncia que no construirà la depuradora de Tavernes. No hi havia diners per a la depuradora, però l'EPSAR es gastava 148'75 milions d'euros en obres i serveis de la Copa de Amèrica i l’Expo de Zaragoza 2012. Igual ací estaven els diners per a la depuradora de Tavernes.

Compromís planteja a la Generalitat una nova depuradora més realista.


La renuncia de la Generalitat a executar aquest primer projecte, obliga a Compromís a pactar-ne un de nou, realista i d'acord amb el desenvolupament urbanístic dels sectors del PGOU. Aquest segon projecte ha de substituir l'anunciat pels anteriors governs i que no es va iniciar ni es va executar mai, tot i haver el conveni de construcció firmat en febrer del 2009. 




Jordi Joan explicava fa uns mesos el projecte en el plenari

L'Ajuntament espera els informes de l'EPSAR de la Generalitat i Confederació, mentre continua la tramitació del Pla Especial d'execució, que tindrà en breu, i ja ha demanat els permisos d'abocament a la Confederació. 

Compromís no ha paralitzat la depuradora: ha estat l'únic govern que ha redactat el projecte. El primer, com hem dit, paralitzat per l'anterior Generalitat i un segon ara que segueix la tramitació que marca la llei. 

Ací a Tavernes l'únic que s'ha girat d'esquena a la depuradora i va eliminar un projecte que tenia el conveni firmat va ser l'anterior govern de la Generalitat en agost del 2013. Per cert, el seu grup municipal a Tavernes no va obrir la boca, ni va criticar ni es va queixar mai d'eixa eliminació. 

Elaboració pròpia