L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 14 d’octubre del 2017

INFORME: La nova depuradora va endavant i segueix els tràmits: No està suspesa ni anul·lada


“Coneixereu la veritat, i la veritat us farà lliures» (Joan 8:31, 32)



L’Ajuntament de Tavernes va lliurar abans de l’estiu el projecte de la nova depuradora a l’EPSAR (Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals) i a la Confederació Hidrogràfica. Són les dues entitats que han de donar el vistiplau al document per continuar la tramitació.

L’Ajuntament també redacta el Pla Especial per a la Depuradora i tramita el document urbanístic que donarà seguretat jurídica a l’expropiació i adquisició dels futurs terrenys on s’ubicarà la nova EDAR (Estació d'Aigües Residuals, a ubicar en el Tancat (polígon 40), entre la séquia de la Bova i el riu Vaca. Una vegada aprovat el Pla Especial, l’Ajuntament haurà d’expropiar els terrenys i després la Generalitat executarà les obres de l’EDAR.

Aquest projecte (el segon) preveu una inversió de 22'7 milions assumit per la Generalitat i solucionarà els problemes de sanejament d’aigües residuals del municipi. Ha significat una inversió de 52.000 euros i podeu vore la depuradora i el traçat de col·lector en la fotografia de dalt.

El projecte de Compromís, el segon

El govern de Compromís va haver d’iniciar la redacció d’un segon projecte de depuradora, després que la Generalitat anunciara en agost del 2013 que no anava a construir la depuradora de Tavernes (la primera), a pesar dels compromisos adquirits, com després vorem.

El projecte de Compromís segueix els criteris del PGOU  i del creixement urbà sostenible. Segons es va dir en un plenari, és realista, d'acord amb el desenvolupament urbanístic dels sectors aprovats en el PGOU. Tractarà les aigües residuals generades pels nuclis urbans de la ciutat i de la platja (sobre 43.000 habitants), les zones industrials existents i els futurs desenvolupaments urbanístics. Preveu estacions de bombament i col·lectors i s’eliminaran les tres estacions depuradores existents (Tavernes-nucli, Bassa i Goleta).

Cal dir i remarcar que substitueix al projecte anunciat pels anteriors governs de Tavernes i de la Generalitat, que mai no es va executar a pesar del conveni de construcció firmat en febrer del 2009 (foto de davall), com després expliquem. 



Cartell exposat a l'Ajuntament de la depuradora mai no construïda
Història del primer projecte que mai l'anterior govern no va executar.

Si algú es creu que la historia d’una nova depuradora a Tavernes va començar fa uns anys està totalment equivocat. La seua història comença el 2002, quan l’EPSAR dins dels informes per aprovar el PGOU avisava que les existents no eren suficients per als sectors de la platja.

L’any 2004 s’aprova el PGOU (amb els únics vots del PP) i es contempla una reserva de 20.000 metres per a la nova depuradora. L’any 2007 per poder incloure els projectes dels PAIs de La Vall del Mar i Granata Golf es canvia l’emplaçament i s’augmenta la reserva a 55.000 metres quadrats en el Tancat.

El febrer del 2009, i amb bombo i platerets, es firma el conveni de construcció entre l’Ajuntament i l’EPSAR de la Generalitat, que pagaria els vora 37 milions de cost. S’incloïen els PAIs Bancaja i Granata Golf. És la vota que veieu davall mateix.

Firma del conveni  de la  primera depuradora que mai no es van construir


El juny del 2011 hi ha eleccions municipals i el nou govern municipal comprovava amb sorpresa  que els governs anteriors no havien redactat ni un paper, no havien avançat res del projecte i per tant no s’havia adjudicat la redacció. El govern anterior no havia fet res, a pesar del préstec de 900.000 euros per pagar els terrenys.

A l’octubre del 2011, el nou govern presidit per Jordi Joan adjudica la redacció del projecte i estudis tècnics a l’UTE Abakal-KM. A finals dels 2012, l’Ajuntament rep els documents i els lliura a l’EPSAR perquè emeta el seu informe de supervisió.

I ara ve la grossa!!! A l’agost del 2013, la Generalitat del PP suspén el projecte i anuncia que no construirà la depuradora. Uns anys després sabérem que la Sindicatura de Comptes informava que l’EPSAR de la Generalitat del PP havia pagat obres i serveis relacionats amb la Copa de Amèrica i l’Expo de Zaragoza 2012 per valor de 148,75 milions d’euros.  Igual ací estaven els diners que no va haver per a la depuradora de Tavernes.

L’Ajuntament s’havia gastat 175.000 euros. El temps, els esforços i els diners del projecte tirats al fem pel “carpetazo” de l'anterior Generalitat. 

Compromís planteja una nova depuradora més realista.

La negativa i renuncia de l’anterior Generalitat (agost del 2013) a executar el conveni firmat en el 2009 va obligar al govern de  Compromís a un replanteig general del projecte per ser imprescindible per a poder urbanitzar els sectors de la platja.

Per fer-la possible, va pactar un nou projecte amb la Generalitat: 10.000 metres cúbics a depurar i cost sobre els 22 milions per a una població sobre les 43.000 persones. Aquest segon projecte (el segon i que hem explicat a principi) és el que ara espera l’aprovació de l’EPSAR i Confederació. És més real amb les necessitats de Tavernes, sense PAIs ni urbanitzacions impossibles.

Jordi Joan explicava fa uns mesos el projecte en el plenari


Arribat ací, volem recordar la crida que l’alcalde, Jordi Joan, va fer a tots els regidors en el plenari quan recordava que és un tema important, que és una infraestructura necessària i recordava a tots els regidors que, alhora de donar explicacions als veïns sobre la depuradora,  tenien com a opcions desinformar o dir la realitat als veïns. Hi ha qui ha preferit desinformar i amagar la realitat: són els mateixos que no l'executaren al llarg de vora 10 anys quan governaven i suspengueren i anul·laren el projecte en el 2013.

Compromís no ha donat cap “carpetazo” a la depuradora:  un nou projecte continua endavant, i seguint les fases de tramitació que marca la llei. Ací l’únic “carpetazo” que s'ha donat a una depuradora (la primera) va tindre lloc l’agost del 2013 i no va el va donar ni Compromís ni l’actual Generalitat. 

Elaboració pròpia