L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dilluns, 11 de setembre del 2017

Avui fa 21 anys del desbordament del Vaca i la inundació de Tavernes

El passeig Colom i la fira
Avui fa 21 anys d'aquell 11 de setembre del 1996 quan el Vaca va desbordar i va inundar tota la zona baixa de Tavernes a més de deixar inservibles les vies de comunicació d'arribada a Tavernes des de l'est (vore video al final)

El riu de la Valldigna va augmentar fins extrems desconeguts després de dos dies de pluges intenses, però la forta tromba caiguda eixe dimecres de festes del poble - com avui- tota la matinada i fins meitat matí a tota la Valldigna va provocar una sobresaturació en el riu Vaca i el desbordament.

A les 10 del matí Tavernes coneixia el que riu havia desbordat en la Séquia de la Bova i la zona del Tancat, encara que ací no revestia perill a la població i les aigües desbordades anaven directament al marjal i el mar. 




La fira a la plaça del Camp d'Esports

A migdia es va produir la crescuda del riu, que va arribar a un llit de vora 200 metres d'amplada i cinc metres d'alçada per damunt del que és normal. Com a primera conseqüència, tota la zona des del casc urbà fins a l'autopista va quedar convertida en un gran embassament. No s'hi podia accedir a Tavernes per carretera ni per cap dels camins del terme.

A la ciutat, com podeu vore a les fotografies i vídeo, el riu es va endinsar pels carrers de Tavernes fins la carretera, inundant el Passeig Lepant i el de Colom. Els cotxes estacionats en el Passeig Colom van ser arrossegats fins el final, ja al costat del Vergeret, on l'aigua va aconseguir nivells superiors als dos metres.

El final del Passeig Colom
 


En aquesta zona del casc urbà de Tavernes el nivell anava augmentant fins a més de dos metres prop del riu, i en aqueixos llocs les aigües cobrien els nombrosos vehicles estacionats, mentre els soterranis dels edificis van quedar coberts per les aigües. En total, una tercera part del casc urbà es va veure afectat, sobretot els voltants del riu Vaca i els accessos a la carretera CV-50 de Tavernes a Llíria. 

El fort aiguat va deixar més de 250 litres per metre quadrat només en unes hores del matí aquell dimecres 11 de setembre, però els pluviòmetres van arribar a mesurar més de 600 litres en el període de la matinada del dilluns al migdia d’eixe dimecres. 

Tavernes es va quedar sense fluid elèctric i sense servei telefònic, romanent totalment incomunicada durant unes hores. La Guàrdia Civil tallava els accessos a Tavernes per la N-332 així com la CV-50 i la platja es va inundar i va quedar incomunicada.

El Passeig Colom i adjacents


Era el dimecres de Festes Majores i les atraccions firals situades en el Passeig Colón - en un lloc semblant al d'enguany- van ser arrasades i arrossegades per l'aigua. Els cotxes de xoc van aparèixer a 400 metres de distància de la pista, situada a la placeta del Camp de Futbol, i van aparèixer tendals i trossos de fustes en diversos punts de la població, no quedant cap atracció firal en peus. 

El col·legi Alfàndec va quedar totalment afectat per les aigües. Sort que no havia començat el curs escolar i a aqueixa hora, sobre migdia, només el professorat es trobava en el centre.
Benifairó també va patir els efectes de la pluja. El barranc de l’Ermita o de Malet es va desbordar cap a la població i en alguns punts del casc urbà arribava a prop d'un metre d'altura.


El dia 12 de setembre del 1996 

L'endemà començava la tasca de tornar a la normalitat. A més dels danys en habitatges, vehicles i tot tipus de béns començaven a conèixer-se les repercussions de la tempesta en la zona Industrial vallera.
Vista del Passeig Colom, la plaça i el camp de futbol

Els veïns vallers es desdejunaven el dia 12 amb les cases plenes de fang, però no eren els únics danys i aconseguien tant a l'agricultura com a les infraestructures: Camins, motors i canonades van quedar destrossats, mentre La Partida estava coberta per dos metres d'aigua, amb pèrdua de la collita.

En la zona industrial, moltes empreses van resultar seriosament danyades atès que l'aigua va aconseguir més d'un metre d'altura provocant que el material informàtic, maquinària pesada i, altres béns quedaren totalment inservibles. 
L'autopista A 7 va actuar de barrera i taponava l'eixida de les aigües cap al mar amb inundació per complet de l'encreuament de la carretera N 332, en la zona de Bordería, així com tot el polígon industrial del Teularet. 

El ple de l'Ajuntament sol·licitava la declaració de zona catastròfica, amb resposta negativa del llavors president de la Generalitat, Eduardo Zaplana (PP) en la seua visita a la Ciutat. 


No és el riu Vaca. És el camí Gandia

Aqueixos dies el so dels helicòpters va acabar convertint-se en habitual per als veïns de la platja de Tavernes en dura el carburant per als vehicles de rescat i pa i aigua per als veïns necessitats, perquè no es podia beure aigua de les aixetes. Les carreteres d'accés a la platja –llavors en molt mal estat- van romandre tancades al tràfic fins a ben entrada la vesprada de l'endemà dia 12, quan es va començar a transitar per l'avinguda encara inundada, i l'arena de la platja apareixia coberta dels objectes més insòlits arrossegats per les aigües.

La situació més greu la van patir els veïns que passaven els últims dies de l'estiu en els habitatges dels Marenys, alguns dels quals van ser rescatats per vehicles especials i helicòpters.

A partir del dia 13, Tavernes poc a poc va anar recobrant el ritme normal. 


El riu i el  Vergeret completament inundats

Després de 21 anys tot igual

Han passat 21 anys. Cap de les promeses fetes pel president de la Generalitat Eduardo Zaplana sobre canalització del Vaca s’han complit, ni cap de les infraestructures que havia de fer la Generalitat per minvar els efectes continus dels desbordament s'han executat. Zaplana va prometre la canalització del riu entre Tavernes i l'autopista per facilitar el pas de l'aigua i minvar l'efecte barrera de l'AP7. Res de res.

L’any 2011, havien passat 15 anys, després de molts esforços, semblava que el projecte de canalització del riu Vaca seria una realitat perquè només quedava l’adjudicació prevista en novembre. L'arribada al govern de Mariano Rajoy anul·lava l'adjudicació i ens deixava sense obres, tot i que en el Pla Hidrològic Nacional estaven - i encara estan, que el pla continua vigent - declarades urgents i prioritàries.

També amb el pas del temps hem vist com els camins de la Séquia la Bova i del Tancat, els llocs per on sempre desborda el riu primer, han anat a pitjor perquè el caixer del riu va solsint-se, i com a conseqüència s'obrin els camins com han deixat clar tots els informes tècnics, mentre la Confederació, depenent del govern de Rajoy, no hi actua tampoc.

Fins ara tots els esforços d'incloure el projecte del Caca a través de l'esmena en els Pressupostos de l'Estat, acció duta a cap per Compromís de Tavernes a través del seu grup parlamentari, han tingut fruit. Són sis anys en que l'esmena es bloquejada pels vots en contra dels diputats del PP, inclosos els seus diputats valencians. Enguany també cal sumar el vot en contra dels diputats en el Congrés de Ciudadanos.

És evident que hi ha un canvi climàtic. Sembla ser que fenòmens de grans pluges junt al de grans sequeres seran habituals. Confiem no es torne a repetir. Seria molt trist que haguérem de patir uns fets semblants perquè el govern de Rajoy donara via verda al projecte del Vaca, com hem dit urgent i prioritari en el Pla Hidrològic Nacional.