L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

diumenge, 23 de juliol del 2017

Moros i Cristians i balls populars a la Fira de Sant Jaume




Els Moros i Cristians són una rememoració festiva de les batalles i lluites entre musulmans i cristians durant la reconquesta, així com les tres revoltes mudèjars que tingueren lloc en els anys posteriors, com la famosa liderada per Al-Àzraq, segons apareix a la Viquipèdia.

Aquesta rememoració és comuna a molts pobles i ciutats del País Valencià, en especial les Comarques Centrals.

La festa generalment és la presa de la ciutat per part dels moros, que roman sota sobirania mora durant un o més dies, fins que els cristians tornen a conquerir-la, restant en mans dels cristians tot l'any fins a la següent setmana de festa. No obstant això, les representacions i l'argument de la festa pot variar d'una localitat a una altra, incloent els discursos dels capitans moro i cristià, i la representació escènica. L'acte principal d'aquesta festa és L'Entrada de Moros i Cristians, així com les Ambaixades.


En aquestes festes no es mostra només la batalla entre els moros i els cristians i la indumentària, també van acompanyades de bandes de música que acompanyen amb "marxes mores i cristianes", així com pas-dobles .

I una mostra d’aquesta festa valenciana l'hem viscuda el diumenge a la Fira de Sant Jaume, amb la desfilada d’una comparsa mora i una cristiana amb la corresponent formació musical,  omplint de so i alegria el passeig de l’Avinguda i animant la multitud que s’hi havia acostat per veure i participar en la festa.


Cal indicar que formant part de les comparses i disfressades hem vist la fallera major de Tavernes, Carol Pérez, cort d’honor, components de la Federació de Falles i fins i tot el regidor d’Agricultura, Javier Escrihuela, tots sumats a la festa amb l’objectiu de potenciar aquesta fira.

Com a cloenda dels actes d’avui hem assistit a l’espectacle oferit pel Grup de Balls Populars de la Vall de Tavernes, els de casa, que han oferit acompanyat de la rondalla diverses peces del folklor tradicional valler.


 Taller per a xiquets de “Llavors d’Ací” 

“Llavors d’Ací” de Tavernes ha ofert un taller als xiquets on els ensenyaven a plantar llavors de diverses especies vegetals de la nostra terra, com meló d’Alger, dacsa. Els xiquets preparaven el substrat vegetal en un potet, posaven la llavor, i acabaven de reomplir el potet per regar-lo després i així al cap d’uns dies poder observar el creixement d’una planta,  la qual trasplantada  després a un lloc més ampli pot créixer i donar fruit.


Una senzilla lliçó pràctica, molt interessant per als xiquets, i sobre tot a partir d’espècies autòctones, la llavor de les quals “Llavors d’Ací” s’encarrega de recuperar,  amb intercanvi de llavors, locals i autòctones, i molt d’agrair uns tallers agroecològics de cara als xiquets  perquè s'inicien i creen un vincle de respecte al nostre planeta.

Noticia pròpia