L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

divendres, 2 de juny del 2017

Commemoració del Dia Nacional del Celíac amb una xerrada de diagnòstic precoç i degustació de menjars específics




Organitzada per ACECOVA, l’Associació de Celíacs valencians, i amb la col·laboració de l'Ajuntament es va celebrar ahir en commemoració del Dia Nacional del Celíac una xerrada informativa a càrrec de la doctora Cristina Roselló Gregori i una mostra de tapes i menjar per a celíacs en el Bistro de la plaça Major.


La xerrada de la doctora Roselló Gregori va girar al voltant del diagnòstic precoç de la celiaquia i sobre la importància de no abandonar el gluten fins tindre clara la confirmació de ser celíac ja que un abandó prematur pot entorpir i enderrerir el proces del diagnòstic.

La Dra. Roselló va explicar tot el procés, tant de simptomatologia, com de diagnostic, dieta de per vida, així com els avanços en investigació que s’estan produint i que s’espera en breu vore resultats. Entre aquests citava fàrmacs que bloquegen i fan de tanca protectora, vacunes que exerciran un bloqueig perquè es puga absorbir el nutrient en l'intestí prim i que confiava siguen prompte una realitat.


En la xerrada es va informar també de que l’associació estarà presents a la Fira de Sant Jaume i s’oferirà i informació sobre la cuina i la alimentació sense gluten. Actualment hi ha constància que s’està treballant en un cens a nivell de País Valencià per a determinar quants celíacs hi ha i així agrupar esforços per millorar la qualitat de vida dels malalts. Actualment les dades existents a nivell europeu indiquen que del percentatge de l’1% que hi havia fa deu anys (1%) entre la població s’ha passat a 1’25%, és a dir, una proporció major.


Després de la xerrada, els assistents i públic en general van gaudir en la commemoració del recent Dia Nacional del Celíac (27 de Maig) amb una degustació de tapes i terç sense gluten al bar restaurant Plaça Bistro. Actualment aquest establiment és l’únic a Tavernes que està homologat/format i apareix a les guies de restauració apta per celíacs.


D'ací poc ACECOVA VALLDIGNA convocarà a tots els restauradors locals per informar-los del procés de homologació/formació i avantatges de ser establement lliure de gluten i formar part de les guies ACECOVA (Associació de celíacs de la CV) i FACE (Associació Celíacs estatal).