L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dijous, 25 de maig del 2017

Serveis Socials de Tavernes s'implica en la conscienciació social d'ajuda a les persones celíaques




La regidora de Serveis Socials de Tavernes, Noe Alberola, va acompanyar ahir a les directives d’ACECOVA (Associació de Celíacs de la CV) a les Corts Valencianes, l'entitat valenciana que té com objectiu l'ajuda en tots els camps de les persones celíaques i la conscienciació i reivindicació de mesures concretes que les afavoresquen en la seua lluita contra la malaltia. 

La diputada  Isaura Navarro i el Secretari de Polítiques Inclusives, Alberto Ibáñez Mezquita, ambos de Compromís varen rebre les directives i s’interessaren pels objectius de l’associació així com de les activitats que duen a cap dins de les campanyes de conscienciació de la societat  envers la problemàtica de les persones celíaques.

La visita a les Corts Valencianes es produïa el dia que lsaura Navarro defensava des de la tribuna d’oradors el conjunt de mesures i reivindicacions que des de fa anys sol·liciten ACECOVA i també FACE ( Federación de Asociaciones de Celíacos de España), dues  entitats molt implicades.  La diputada va defensar l’establiment d’una sèrie de mesures que millorarà  tant l'atenció com el diagnòstic de la malaltia  celíaca en les terres valencianes.

 

La implicació del govern de Compromís de Tavernes en aquesta problemàtica ha estat evident aquest anys. Així en juny de l’any passat, Compromís va presentar una moció, aprovada per unanimitat, on entre altres punts s’aprovaven la implantació d’un diagnòstic precoç en l’atenció mèdica primària, la formació contínua als treballadors del servei de cuina i repartiment d’aliments en els centres sanitaris i menjadors d’establiments privats i públics, per tal de garantir que no es produesquen incidents.

Altres punts eren l’obligatorietat d’oferir menús sense gluten en els centres i mesures concretes en els centres fóra de l’àmbit educatiu, així como una legislació de forns i obradors artesanals de  productes aptes per a celíacs.

Dins de les activitats que ha dut a cap la regidoria de Serveis Socials cal destacar també, a més de diverses xerrades informatives, las celebració el passat abril de el primer taller de cuina per a celíacs en el  Braç Treballador , amb elaboració de dolços tradicionals.

Cal saber la malaltia celíaca o celiaquia (d’intolerància al gluten) es caracteritza per una pèrdua total o parcial de les vellositats de l'intestí prim, amb diarrea crònica, retard del creixement en xiquets i cansament.  Es produeix per la reacció a una proteïna de gluten present en el blat, i en alguns cereals, que trenca les vellositats intestinals i dificulta l'absorció de nutrients. L'únic tractament conegut  és una dieta lliure de gluten de per vida.