L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimecres, 24 de maig del 2017

24 de maig del 2017: Dos anys després de les eleccions del canvi en la Generalitat


La recuperació de drets socials i els avanços en regeneració política i transparència són les principals notes dels dos primers anys del govern del “Botànic”, que formen Compromís i PSOE. Uns altres temes, com la política educativa i la lingüística i el canvi de model d'alguns hospitals, que es pretén passen de la gestió privada a pública, són per ara conflictius.

Els eixos clau de la política del Consell de PSOE i Compromís han estat aquests dos primers anys de govern la recuperació o ampliació de drets socials i la regeneració política. Han estat la base de l'activitat legislativa, amb lleis amb gran calat social, així com major transparència de les qüestions públiques.

S'ha aconseguit: la universalitat en la sanitat pública, l'eliminació de copagos farmacèutics a majors i en residències o el desbloqueig d'ajudes a la dependència. També la gratuïtat dels llibres de text ha arribat gràcies a Xarxa Llibres i s'ha implantat la llei de la Funció Social de l'Habitatge,  per a frenar desnonaments, encara que alguns punts el Govern de Rajoy els considera inconstitucionals.  Altres lleis aprovades són la llei de pobresa energètica per a protegir als ciutadans amb menys recursos dels corts d'aigua, llum o gas.

No tot són flors, i algunes de les polítiques del canvi tenen contestació sobretot les relacionades amb l'educació o la política lingüística. Així són molts el que no volen el valencià com a llengua al mateix nivell que el castellà, quan ambdues són cooficials, com tampoc volen  la potenciació de l'escola publica enfront de la concertada i privada.

La reversió del model de sanitat pública amb gestió privada (model Alzira) prevista per a principis del 2018 ha generat un conflicte entre la multinacional Ribera Salut i el Consell. Un conflicte que genera polèmica social  en la Ribera encara que el Consell assegura que  els canvis seran a millor.

També s'ha promulgat lleis com la d'identitat de gènere, que donen drets a col·lectius oblidats i va haver-hi una reparació moral les víctimes del metre, amb una intervenció en un ple de les Corts Valencianes.

És tanta la activitat parlamentària que,  en dos anys,  s'han superat totes les iniciatives parlamentàries  de la legislatura anterior, iniciatives que han impulsat normes en favor de la transparència en la gestió pública.

I mentre es treballa a completar la llei de paritat en els òrgans estatutaris, el desenvolupament de la norma contra les portes giratòries i la creació d'una agència de prevenció i lluita contra el frau i la corrupció.

La nova llei de memòria democràtica o la de cooperació, després del període de l'empresonat Rafael Blasco, són altres iniciatives en les quals es treballa, així com en la reforma de la Llei Electoral perquè siga més representativa i permeta la presència en les Corts amb només superar el 3%.

La regulació del sector públic,  amb més de cinc mil interins, o la llei de Renda Garantida de Ciutadania o l'Agència Tributària pròpia estan també en el tinter. I sobretot la reforma del finançament, que el govern de Rajoy no avança ni sembla tindre interés a modificar.