L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no els comentaris rebuts si considera que aporten novetats, punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb la noticia oferida. Els articles d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR : 3.334
PÀGINES LLEGIDES EL DARRER MES:
75.650

dimarts, 21 de febrer de 2017

ASSEMBLEA CIUTADANA II: El col·lector de la platja



4 milions és el pressupost amb el qual treballa el govern de Compromís de Tavernes per executar el denominat col·lector de la platja en un projecte que no té res a vore amb tota la previsió que fins fa un any s’havia treballat.

L’alcalde Jordi Joan indicava que el col·lector previst inicialment podria haver-se iniciat en el 2016, però va explicar que davant eixa gran inversió s'havia de buscar més rendibilitat i un millor aprofitament i, sobre tot, pensar en visió de futur. Així es va decidir modificar, aprovat pel plenari, canvis substancials respecte i canviar un projecte que era simplement construir un col·lector enterrat pel carrer Blasco Ibáñez des del final de l’Avinguda al canal.

El nou projecte està pràcticament acabat i suposa desviar el pas del col·lector pel sector 13, on s’obrirà un nou vial d’amplada de 18 metres i davall soterrat s’ubicarà aquesta infraestructura. 


Avantatges del nou projecte de col·lector 

El nou projecte presenta avantatges més que evidents: possibilitat d’enterrar un col·lector més ample pensant en el futur desenvolupament de la platja, obrir un nou vial amb dos sentits de circulació entre les dues platges per descongestionar  tot el trànsit i facilitar l’entrada-eixida de vehicles.

El carrer Blasco Ibáñez queda així amb un únic sentit i permet executar el projecte d’ampliació de voreres i millora d’accessibilitat del carrer, que té voreres molt estretes. El nou projecte contempla executar el projecte general de millora de voreres i de l’accessibilitat dels carrers adjacents. Tot això suposa un cost de 400.000 euros que està ja inclòs en els 4 milions que valdrà tot el projecte.

Un altre avantatge és que l’aigua de pluja arreplegada pel col·lector serà conduïda a un “tanc de tempesta” en zona enjardinada que servirà com a filtre verd, de manera que una vegada l’aigua més neta, serà bombejada una part al canal i altra a la Sequia Mare, amb la qual cosa se solucionarà el problema de la falta d’aigua de rec en la zona.

Eixe projecte està ja redactat, pel cost ha de passar pel plenari municipal perquè siga aprovat, cosa que el govern municipal no tindrà massa dificultat per la majoria que disposa.

Simulació nostra del traçat del col·lector, del tanc de tempesta, i els dos remals al Canal i a la Sequia Mare.
La reforma de la LOTUP per accelerar el col·lector 

L’alcalde va explicar que per a poder passar el col·lector pel sector 13 s’han d’ocupar primer els terrenys, i això fins i tot ha necessitat d’un canvi en la LOPUT, la llei valenciana d’urbanisme, per facilitar eixa ocupació directa.

Al contrari del que va publicar el passat dijous un periòdic, la modificació de la LOTUP està aprovada, va ser el passat desembre dins dels pressupostos de la Generalitat del 2017. La gestió, com explicava l'alcalde, va ser una iniciativa seua en les Corts Valencianes, però ara es un beneficia per qualsevol administració que pot accelerar els tràmits administratius, en casos com el de Tavernes, d'ocupació de terrenys.

El govern de Compromís preveu concloure els tràmits d’ocupació de terrenys abans d’acabar l’estiu, de fet s'estan confeccionant les fitxes cadastrals dels propietaris afectats. Després vindrà l’adjudicació per començar en el 2018, amb els 700.000 que ja disposa l’Ajuntament, però per l’envergadura del projecte i el cost total, Jordi Joan indicava que s’ha de determinar la resta del finançament, si acudir al préstec, dedicar el previsible superàvit del 2016, o anar a plans plurianuals d’inversions. 

Expliquem què va passar amb el col·lector en anteriors legislatures 

L’explicació del projecte, i les referències a anteriors projectes del col·lector, va servir per recordar  en quines circumstàncies s’havia produït la paralització de l’execució del projecte del col·lector previst en el Pla de l’Aigua Potable, que en la dècada del 2000 en preveia la construcció en la platja per evitar inundacions per fortes pluges.

El 2006 el PP va adjudicar l’aigua potable a Aquagest,  però dins les obres del Pla Director no va contemplar l’execució obligatòria del col·lector, a pesar de ser considerat urgent i necessari, i ho va canviar per un finançament de l’obra a cost zero d'interés. Mai s’ha sabut perquè el PP va fer eixe canvi.

Petició del cànon avançat

El PP va tindre un romanent negatiu en el 2008 de 4’5 milions i per quadrar el pressupost del 2009  li va demanar a l’empresa l’avançament del cànon de l’aigua. Va rebre 2 milions però en la pràctica va ser com un préstec pel qual l’Ajuntament va pagar interessos. Va ser en octubre del 2009 i va tindre només el vot del PP.

A canvi dels 2 milions per tapar la seua mala gestió econòmica i sense importar-los que eren ingressos dels futurs governs fins el 2026, el PP va alliberar a Aquagest del compromís de finançar el col·lector a interès zero. 

L'empresa accepta deixar de finançar el col·lector a cost zero a canvi del canon avançat


Després ja se sap. Amb els diners del Pla Zapatero i Pla camps (Tavernes va rebre  9 milions entre els dos) tampoc va fer el col·lector i van dedicar mes d’un milió en fer bonica l’Avinguda de la Marina per dalt i a eliminar 120 places d’aparcament.