L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 8 de gener del 2017

INFORME: L'espoli del País Valencià o un finançament molt injust per als valencians



La Sindicatura de Comptes en l’informe de fiscalització de l'any 2015 de fa uns dies  denuncia l'infrafinançament del País Valencià i els seus efectes sobre els comptes de la Generalitat. És "el deute històric". l'Informe indica uns càlculs claus quan comença l'any en el qual, sembla ser que el Govern de Mariano Rajoy abordarà la reforma del sistema.

El Síndic Major de Comptes, Vicent Cucarella, ha constatat que el deute de la Generalitat Valenciana, incloses les empreses i entitats públiques, era l'any 2015 de 42.019 milions d'euros. Som la comunitat més endeutada en relació al PIB i no podem complir els nivells de dèficit exigits pel Programa d'Estabilitat.

La Sindicatura afirma que la situació financera valenciana no és sostenible: tenim un nivell de despesa per habitant molt per davall de la mitjana (un 12% inferior en el període 2002-2015) amb ingressos molt menors en termes per càpita (un 16% inferiors).

Més sagnant: el 2015 la Generalitat va aportar a l’Estat 1.375 milions d’euros per al Fondo de Suficiencia Global sobre estar a la cua de l’estat. El fons era de 2.924 milions d’euros el 2015, o siga el 47% els pagàvem els valencians. Paguem per als demés i no tenim prou ni per a les nostres necessitats bàsiques d'educació, sanitat i serveis socials.

Els valencians solucionem el dèficit amb el préstec, cas del Fons de Liquiditat Autonòmic, i la Sindicatura de Comptes afirma que s’haurien de substituir en la reforma del finançament autonòmic perquè el País Valencià reba recursos similars a la mitjana de l'estat.

El Sindic de Comptes afirma que amb un finançament equivalent a la mitjana espanyola, el País Valencià tindria 14.380 milions d'euros menys de deute. És el deute històric. I ho desglossa en dues parts: 11.131 milions procedeixen del menor finançament entre 2002 i 2015 i 3.249 milions equivalen als interessos pagats per l’endeutament addicional.

El  País Valencià té assumides les competències autonòmiques d’educació i sanitat des dels anys 1980.   Des d'aquells anys, l'import del "deute històric" de l'Estat amb els valencians és superior als 14.380 milions, càlculs del període 2002-2015.

Són dades que la Generalitat Valenciana ha de deixar ben clares en la pròxima conferència de presidents i en el Consell de Política Fiscal i Financera, on hauran de posar el "deute històric" sobre la taula.

La Generalitat Valenciana ha d'acabar amb l'"espoli" d'un sistema de finançament injust i ha de retallar l’endeutament i pal·liar-ne els efectes del deute sobre els seus comptes.