L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dijous, 12 de gener del 2017

EL GRAN TEMA DE L'ANY 2016: la platja de la Goleta

Desembre 2016


Fa només unes setmanes parodiant les paraules de l’astronauta Jack Swigert al viatge de l’Apolo XIII ens atrevíem a dir: “Madrid, tenim un problema. Fa 20 anys que el tenim i vostés, govern de Madrid, s'han fet i es fan els sords”.

La Goleta ha estat un niu de problemes l'any que ha acabat: primer la regeneració, després l'escaló en ple estiu i ara, la desaparició de la platja amb els darrers temporals. I sembla ser que de nou haurem de refer el camí: Demarcació de Costes, organisme de l’Estat i competent, que la torne a omplir d’arena, que un altre temporal l’arrossegue - encara que ja s’ha vist que no es solució - i tornar de nou. Fa anys que és el mateix i solucions definitives no hi arriben.

La Goleta és també motiu d'opinions diverses. Hi ha qui afirma que l'urbanisme s’hauria pogut fer millor i que no s'hauria d'haver construït damunt de la duna. També hi ha qui recorda que la legalitat d’aquell temps era la que era, no l’actual, i les lleis de Costes i la Llei del Sòl permetien les actuacions.  I el problema urbanístic no és només de la Goleta, també el trobem a l’Avinguda i allí no hi ha problemes de regressió d'arena.

Sobre el 2002. Es pot vore l'arenal encara
La gent major recorda que la quantitat d'arena i la distància a l'aigua no era l’actual i les edificacions a primera línia no tenien els greus problemes d'ara. Fins i tot la Goleta gaudia d’un bon arenal, com demostra la fotografia de principis dels anys 2000 o les que hi ha del Camping La Paz. La gent major afirma que tot va canviar quan a Cullera es feren els espigons del Xúquer i l'arena s'acumula al nord de l’espigó, i desapareix al sud, on hi ha el Brosquil i a la Goleta.  De fet el Brosquil, més prop del riu, té més problemes.

Hi ha qui acusa als governs de Espanya i la Generalitat de fa unes dècades del desgavell, per consentir l'espigó.  Opinions hi ha de tota mena, i també solucions dels tècnics

Desembre 2016

La solució del CEDEX

Un estudi de la UPV, dóna solucions al problema de la Goleta. El podeu consultar i descarregar del següent enllaç.

El Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas (Cedex) en un informe detalla el nivell de regressió de les platges de la Safor, les causes i les conseqüències  i proposa actuacions per frenar la perduda d'arena. El podeu descarregar del següent enllaç.

L'informe proposa al nord de la zona i en el terme de Cullera una prolongació en forma de L de 80 x 60 metres de l'espigó de la Gola de l'Estany, complementada amb l'aportació de més de dos milions de metres cúbics d'arena entre El Marenyet i el Estany de Cullera i a la platja de Tavernes, en especial a la Goleta, que pateix una de les majors regressions.
La infraestructura actuaria de barrera, evitaria el trasllat de l'arena i ajudaria a acumular-ne en les platges del sud de Cullera (Brosquil) i la Goleta.

I unes dades preocupants de l'estudi: si no es donen solucions cap a l'any 2050, la costa saforenca retrocedirà 25 metres a Guardamar de la Safor; 20 metres a Bellreguard, 19 a Miramar, 15 a Piles, Oliva i Xeraco i fins a 14 a Tavernes i Gandia, amb un valor calculat de regressió per a l'any 2100 de 66 metres. I amb l'amenaça sumada del canvi climàtic!


Desembre 2016
I què fan els partits?

Comencem pel partit que governa a Madrid: ha de aprovar les solucions i les obres, que per això tenen les competències de Costes: I la pregunta és: ¿són conscients a Madrid de la situació de la Goleta?  Són conscients que any rere anys tiren a la mar diners i diners, que ja haurien servit per al projecte definitiu?

Sembla ser que no. Els diputats del grup popular, el del govern de Rajoy, no són conscients des del moment que no han plantejat res i ací tenen molta culpa els valencians del PP.

I més greu encara: Compromís va presentar una esmena als pressupostos de l'estat on demanava la inversió de 50 milions per a solucionar d’una vegada tots els problemes de la costa des de Cullera fins a Oliva. El PP  la va votar en contra.

Els diputats del grup popular en el Congrés la van votar en contra, i també votaren en contra els diputats valencians del PP. Van votar en contra dels interessos d'una part de la població valenciana, en contra del turisme valencià, en contra de la gent que diuen defensar. El seu partit està per damunt del poble que representen.

Enguany Compromís té la idea de tornar a presentar la mateixa esmena als pressupostos del 2017, com també presentaran per cinqué any consecutiu la del Riu Vaca o la del Centre d'Interpretació de Bolomor. Es parla també d'una proposició no de ley sobre la Goleta.

Desembre 2016
EU s'ha sumat ara a les iniciatives polítiques i ha presentat una pregunta parlamentària al govern de Rajoy després de la situació viscuda a  la Goleta aquest mes passat. Caldrà estar atents i vore que respon el govern de Rajoy.

¿Es farà el sord el govern de l'estat? Igual les iniciatives dels partits polítics aconseguiran traure-li el tapó de cera de les orelles i que escolte el clam dels vallers.

Una cosa és ben certa: el problema és de tots, de Compromís, d’EU, del PSOE i del PP, al qual li direm que no ens val que recolze la postura del seu partit. Primer som les persones de Tavernes i després el partit. Però això el PP ho va oblidar des del dia que es va girar d'esquena a Tavernes quan el pas de l'alta tensió.

És veritat que tenim un problema. Però és de tots, no només del govern municipal. El problema és de Tavernes i Tavernes som tots. I cal l’esforç conjunt de tots.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El PP com sempre en contra dels interessos valencians concretamente ara de Tavernes, que diu el PP del poble, ara calla i mut, fora que de Valencia ó Madrid es sancionen. Per a dir tonteries i mentires si el Parque, el fem, voreres etc etc i manipular a la gent si que son bons.