L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 22 de desembre del 2016

Tavernes festeja els 100 anys del nomenament de Ciutat



Acte institucional
 L’acte institucional, celebrat anit en el Salo de Plenaris de l’Ajuntament sota la presidència de l’alcalde Jordi Joan, la corporació, la diputada de Turisme Pilar Moncho i multitud de veïns representants de les entitats i associacions locals obria oficialment la celebració del centenari del nomenament de Tavernes  com a ciutat.

L’alcalde va obrir l’acte recordant que hem d’estar orgullosos de Tavernes, de ser de Tavernes pel potencial que té i va recordar que potser per això, per eixe potencial, va ser un lloc elegit al llarg de la història per l’assentament humà, recordant que els primers homes valencians vivien a Bolomor i després la nostra terra va ser elegida pel Cister per fundar un monestir. L’alcalde va recordar que feia uns dies havia estat l’homenatge a Rafael Chirbes que havia obert la programació que es desenvolupara al llarg de l’any i demanava que tots se semaren a la celebració.

Homenatge a Josefa Peiró

La cronista oficial, Encarna Sansaloni, va iniciar el seu parlament recordant el decret del rei Alfonso XIII en atorgar un 21 de desembre del 1916  a Tavernes el títol de ciutat: “Queriendo dar prueba de Mi Real aprecio a la Villa de Tabernes de Valldigna por su creciente desarrollo de su agricultura, industria y comercio y su constante adhesión a la Monarquía venga a darle el titulo de Ciudad”.

Sansaloni va fer un repàs històric i va donar una visió del que podia ser el Tavernes de principis del segle XX, recorrent els primers anys de la història de Tavernes com a ciutat i recordant els fets principals.
 
L'Ajunt de la Bota
 Així contava com la corporació va festejar el nomenament el darrer dia de l’any amb festa i adornament de balcons, a més d’una processó cívica amb les autoritats al front, va recoordar fets importants per a la ciutat com el cobriment dels tres barrancs que des de Les Creus travessaven el poble de nord a sud, cosa que va permetre l’eixample del poble, o l’arribada de l’aigua potable i la construcció del primer gran centre de distribució al Carrer Cervantes o La Serra com es coneix popularment. 

Cor de l'Escola d'Adults
Cor de Cambra Quinzedemarç
 També va citar detalls sobre els tres teatres que hi havia a la ciutat, o el nombre de carrers i cases que es pot conèixer pels impostos que es pagaven, o com abans de tenir aigua potable a les cases es proveïen de pous i s’anava a les fonts públiques a omplir botiges i cànters per a beure, essent la primera del poble construïda la Font del Canut sense oblidar detalls de com es vivia o com eren les festes.

Cal indicar que prèviament a l’acte institucional, la corporació i un gran nombre de veïns s’acostaren al Carrer Gabriel Hernández on viu Josefa Peiró Bononad, una veïns que compleix anys juntament amb la ciutat i que va celebrar el centenari el passat 7 de novembre. L’alcalde Jordi Joan li va oferir un ram de flors i va estar parlant amb l’homenatjada que continua amb activitats com fer mantells de ganxet.

Coral Marinyén
Grup de Balls Popular i Escola de Tabaleters i Dolçainers
 Els actes van continuar a la Plaça Major amb l’actuació de l’Ajunta de la Bota, el cor de l’Escola d’Adults, el Cor de Cambra “Quinzedemarç”, la coral Marinyen i el grup de Balls Popular de Tavernes, acompanyat del Grup de Tabaleters i Dolçainers, que van interpretar cançons del seu repertori on no van faltar la interpretació d’algunes nadales recordant el temps en què estem.

Cant comú "La Barraca"
L’acte va acabar amb la interpretació col·lectiva, cors i públic assistent a la Plaça Major, de les dos peces musicals més característiques de la nostra ciutat “La Barraca” i “l’Himne a Tavernes”.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Poc public. El poble no s'ha involucrat en el Centenari.