L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 6 de desembre del 2016

Què hauria passat si l'Ajuntament no hagués netejat el riu Vaca?

Imatges del riu Vaca aquest matí: assut, pot del poble, Tol·lo i Séquia la Bova
¿Què hauria passat si l’Ajuntament de Tavernes hagués esperat a que Confederació acomplirà la seua obligació de netejar el riu i séquies? ¿Hauríem nadat d’esqueneta, com se sol dir, en la part baixa de Tavernes? Són les preguntes que ens hem fet només hem vist la situació general, però hem vist i comprovat com el riu desaiguava molt bé, sense cap problema a pesar d’algunes remugades de canyes que ja duia de la part alta. 

Suposem que eixa pregunta se l’haurà fet també el regidor d’Agricultura, Sr. Javier Escrihuela, i molt llauradors que saben del tema. Suposem que tots saben que la faena li corresponia a la Confederació, però vist que no feia res, a partir d’agost s'hi va dedicar la regidoria d’Agricultura de l'Ajuntament. 

I ha fet una bona faena i s’ha notat. ¡Tot el treball de neteja del riu Vaca, del Vadell i del Caixer Riuer... tant com s’ha notat! Pot estar vostè ben tranquil, sr. Regidor Javier Escrihuela, que la seua faena així ho estan reconeixent en les xarxes, ha impedit més d’una inundació de terres i més d’un embossament del riu. La nostra enhorabona.

Aquestes preguntes inicials nomes fan que certificar una situació que quasi tots sabem: la Confederació del Xúquer, organisme que depén del govern del PP de Rajoy, no compleix les obligacions que té de netejar el riu. I com que no les atén i l'Ajuntament no vol inundacions ni danys a la població i al camp, se'n fa càrrec i ho costeja dels seus propis diners. Tavernes li fa la faena a l'Estat  i damunt ho paga Tavernes, quan ho havia de pagar la Confederació i/o el govern de Rajoy, del qual depén.

Hem expressat una veritat tan gran com una catedral mitjançant unes preguntes inicials. I la veritat no ha sentat bé en els sectors afins del partit de Rajoy. I en lloc de reconéixer els fets, han considerat aquestes paraules com a propaganda per al regidor. 

Qui vulga glòria que se la guanye, i ací qui se l'ha guanyada és el regidor d'Agricultura. I no hi ha pitjor cec que qui no vol vore, i un ha de ser molt cec per a no vore que el problema no és reconéixer i contar la tasca ben feta del regidor, sinó no voler vore que la Confederació a Tavernes no compleix cap de les obligacions que té quan a neteja i manteniment del riu Vaca. 
Imatges el riu Vaca aquest matí: Séquia La Bova, canal i comportes, eixida a la mar
5 anys esperant que es reprenga el projecte paralitzat pel govern de Rajoy

Mentre tant, caldria que eixes veus ens explicaren a tots perquè la Confederació no compleix ni fa efectives les competències que té de neteja del riu. I també haurem de recordar-los  que tenim un conjunt de camins del terme amb uns clavill on cap una persona per la falta de manteniment que fa la Confederació del Xúquer de les voreres i marges del riu. 

I també caldria que ens explicaren perquè la Confederació, organisme que depén del govern del PP de Madrid, no executa el projecte de millora i la canalització del riu Vaca, una obra declarada prioritària i urgent dins del Pla Hidrològic Nacional i que el Sr. Rajoy va paralitzar l’any 2011, només accedir a la presidència del govern de l'Estat.

Com ací hem explicat massa vegades, Compromís porta cinc anys exigint l’obra i que s’incloga dins dels pressupostos de l’Estat. El resultat ja el sabem: el PP, els diputats valencians del PP inclosos, han votat sempre en contra. I en dies i en situacions com les que vivim avui, en vore com baixa el riu, és quan ens adonem que cal eixa obra, que efectivament és urgent.

Caixer Riuet
 Actuacions d'avui

Hem estat parlant ja d’algunes actuacions fetes al llarg del matí, a partir de les 5 de la matinada, que era quan el regidor Javier Escrihuela i efectius de l’Ajuntament, iniciaven la tasca d’anar punt per punt conflictiu per veure la situació i posar remeis. 

El canal de desembocadura que separa Tavernes de Xeraco a les 5 de la matinada estava a punt d'eixir-se’n i s’han obert les dues comportes, que continuaran obertes al llarg del dia mentre hi haurà un control de la situació. 

Imatges del Vadell, des del Clot fins a l'autopista
 El regidor Javier Escrihuela li ha telefonat a Estefan Torres, regidor d’Agricultura de Xerano, per tal d’establir una coordinació entre els municipis i que obrirà les comportes en la desembocadura del riu entre Xeraco i Gandia. També li ha ofert la brigada de Tavernes per si calia ajudar en alguna cosa.

 L'assut ara ja va ple. La Policia Local havia procedit a tallar el pas per l'assut per seguretat des de la matinada. L'aigua saltava per dalt des de les primeres hores del matí perquè l’arribada d’aigua des de Simat era molta i amb força. La Vaca se n’ha eixit i això es nota en el cabdal.

 La séquia Mare va ser oberta ahir i està desaiguant sense problemes, el mateix que el Pla de Defensa.
 

 Quan a camins, el camí del Pont del Riu s’ha hagut de tallar des perquè el Vadell arribant del Clot anava ple de gom a gom i havia desbordat. També s’havia tallat el camí la Dula, però ja està obert. I també el Camí de l'Albello, que va entre el Camí Gandia i el Camí de l'Hort d'Herrera.

3 comentaris:

J.J. Grau Jubilat ha dit...

Molt agraïts tots els llauradors del Ràfol per la faena feta pel regidor d'Agricultura en la neteja del riu i del Vadell.

Anònim ha dit...

Que serien uns temeraris per no ser previsors.

Anònim ha dit...

Si estos son temeraris per no fer lo que no els toca, tu com creus que tindriem que calificar a la confederació per no cumplir les seues obligacions i posar en perill al poble i les terres