L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dissabte, 10 de desembre del 2016

Homenatge de Tavernes al seu fill predilecte Rafael Chirbes. La plaça de la Casa de la Cultura porta des d'avui el seu nom.


La plaça de la Casa de la Cultura passa des d’avui a denominar-se “Plaça de l’escriptor Rafael Chirbes” després de la inauguració de la placa, acte que ha comptat amb la presència dels familiars de l’escriptor i dels alcaldes de Tavernes, Jordi Joan, de Dénia, Vicent Grimalt, i de Beniarbeig, Vicente Cebolla.

L’escriptor i novel·lista Rafael Chirbes (Tavernes 1949, Beniarbeig 2015) és autor d’obres tan conegudes com Mimoun (finalista premi Herralde), En la lucha final, La buena letra, Los disparos del cazador, La larga marcha (premi SWR-Bestenliste de Alemania), La caída de Madrid (Premi de la Crítica Valenciana), Los viejos amigos (Premi Cálamo), Crematorio (Premi de la Crítica, Premi de la Crítica Valenciana, Premi Cálamo, Premi Dulce Chacón i ha sigut adaptada en una sèrie televisiva) i En la orilla (Premi Nacional de Narrativa, Premi de la Crítica Valenciana, Premi Francisco Umbral, Premi ICON al Pensamiento).

 Chirbés, un dels autors més preuats de la literatura en castellà de les últimes dècades, ha estat qui millor ha retratat en les seues obres la crisi de valors i la corrupció que ha assotat la societat espanyola i valenciana els darrers anys, tal com en el transcurs de l’acte acadèmic han indicat en diverses ocasions ela participants.

Ha estat un dels ambaixadors més il·lustres de Tavernes i l’Ajuntament s'ha compromés a mantindre viva la seua memòria, obra i llegat, i per això amb els ajuntaments de Beniarbeig, Dénia i Valverde de Burguillos (Extremadura), totes les quatre localitats relacionades per estar presents en distintes etapes de la vida del novel·lista valler, es firmarà pròximament un conveni amb la Fundació Chirbes per tal d’ajudar a difondre el llegat literari i contribuir al patrimoni cultural dels valencians. 

Els clubs de lectura i la regidora Encar Mifsud, presentadora de l'acta

Els clubs de lectura de Tavernes, Dénia i Beniarbeig 

La regidora de cultura, Encar Mifsud, ha estat la responsable de presentar les distintes parts de l'acte acte acadèmic que s’iniciava amb una participació conjunta dels clubs de lectura de Dénia, Beniarbeig i Tavernes (per ordre d’intervenció) on membres de cadascun a més d’explicar les activitats que hi realitzen, s’han centrat en el treball dut a cap mitjançant la lectura dels textos de Chirbés, especialment “La buena letra” o “Mimoum”, que ha servit per a desgranar el món literari de l’autor valler, així com les característiques de la seua obra, amb incursions per comparació amb la literatura d’altres autors, cas de Max Aub, a qui s’estimava molt. 

Maria José Micó presenta l'Anuario "Universo Chirbes"
 
Universo Chirbes. 

La neboda de l’autor valler, Maria José Mico Chirbés, i presidenta de la Fundació Chirbes va ser l’encarregada de presentar el numero zero de l’anuari “Universo Chirbes”, publicat per la Fundació en col·laboració amb “Lletra Impresa Edicions”.

L’anuari inclou un escrit de l’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, i recupera el discurs que va pronunciar el novel ·lista en l’acte de nomenament de “fill predilecte” de Tavernes, a més d’articles, incloses fotos que va fer amb motiu dels seus viatges, i els seus articles gastronòmics.

 També hi ha una entrevista que li va fer Josep Bertomeu Moll per a la revista L’Espill; un poema de Manuel Vázquez Montalbán i escrits de Javier Lluch-Prats (“Voz que pregunta y se interroga, que celebra y se indigna”), Mario García Montalbán (“Está llorando tu pluma”), Pep Romany (“La buena mesa”), Alfons Cervera (“Un olor a exhumación fuera de plazo”) i Jorge Herralde (“Rafael Chirbes: la voz de la verdad”). 

Taula rodona "Tres mirades a Chirbes" i els alcaldes i autoritats
 
 Tres mirades a Chirbes 

 És el nom que si li ha donat a la taula rodona on han participat una representant de l’editorial Anagrama davant la impossibilitat d’estar present l’editor Jorge Herralde, el productor executiu de la pel·lícula "En la orilla", Enrique Viciano, la diputada de Teatres, Rosa Pérez, i José Alberto Fuentes, productor de teatre.

 La seua presència va servir perquè ens assabentarem que estan molt avançats dos projectes sobre l’obra de Chirbes: l’adaptació al teatre i al cinema de “En la orilla”, i que poden ser realitat dins de l’any 2017, encara que la pel·lícula s’espera estrenar en octubre del 2018.

 L’adaptació teatral es fara amb la participació del Centre Dramàtic Nacional, i l’obra s’estrenaria a Madrid, amb prèvies a diverses localitats valencianes. Després de les cinc setmanes previstes a Madrid passarà a representar-se al Teatre Principal de València, abans de l’inici d’una gira per tot l’estat.

 En el cas del cinema, també estan ben avançats els treballs previs, i es confia en anunciar prompte els principals protagonistes, entre ells el nom de l’actor que representarà a Esteban, el personatge principal. Sembla ser que la idea del productor es presentar la pel·lícula al festival de Cannes.

 La diputada Rosa Pérez va ressaltar el paper de les institucions en fer possible que la cultura arribe a tots, i va indicar que només se li va plantejar a la Diputació la possibilitat d’ajudar per tal d’adaptar al teatre “En la orilla”, pel grup La Pavana que dirigeix Rafael Calatayud, la institució provincial ha donat tota la seua col·laboració.

Participació dels alcaldes i unes imatges dels assistents a l'acte
 
 El conveni dels pobles Chirbes 

 Els tres alcaldes presents, i en nom també de l’alcalde de Valverde de Burgillos (Extremadura) que no havia pogut assistir, reafirmaren la voluntat de col·laboració amb la fundació mitjançant la firma d’un conveni amb la Fundació Chirbés. En el parlament dels alcaldes van insistir en la participació i col·laboració dels quatre pobles on Rafael Chirbes va passar la seua vida a transmetre el seu llegat i la seua obra.

L’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, va remarcar que els ajuntament no volen ser protagonistes, que és una tasca de la Fundació en la qual s’han compromés a col·laborar posant al seu abast tota l’ajuda institucional possible. L’alcalde va recordar les paraules de Chirbes amb motiu del nomenament de fill adoptiu i el va qualificar com a persona senzilla, amable i molt propera, i sobre tot, amb molta estima per Tavernes.

 Els alcaldes de Beniarbeig, Vicente Cebolla, i de Dénia, Vicent Grimalt, van recordar les seues vivències amb l’autor. Així Cebolla recordava de com duia una vida senzilla a Beniarbeig, i com qualsevol veí participava de les tertúlies en qualsevol dels dos bars del poble, indicant que allí va trobar la pau i la tranquil·litat per escriure la seua darrer obra. L’alcalde de Dénia, que coneixia i era amic de l’autor valler abans de ser un novel·lista reconegut, va fer un recordatori del seu caràcter senzill, de no voler estar mai de protagonista, de com era capaç amb paraules de dibuixar i fotografiar els llocs on viatjava per motiu dels seus articles periodístics.

1 comentari:

Veïna ha dit...

Un homenatge a un home lluire, discret, crític, i humil com ho son els més grans. Un home que es merexia qualsevol homenatge i no en volia cap. Almenys ens devem de consevar i difondre la seua obra, perquè a travès d'ella seguirà viu, i perquè ens apren molt de nosaltres, dels nostres defectes i errors, com a individus i com a societat.