L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dissabte, 3 de desembre del 2016

Cal reclamar? Com reclamar perquè et retornen l'IRPF de la teua prestació per maternitat?


Us oferiem un extracte traduït d'Expansión de la sentència del TSJ de Madrid sobre la prestació de maternitat i els efectes tributaris a Hisenda. Pensem que és d'interés general.

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid dóna la raó a una contribuent i fa que Hisenda li retorne 3.135 euros de l'IRPF de la prestació de maternitat. El TSJ de Madrid declara que la prestació que abona la Seguretat Social per maternitat no tributa per IRPF i obliga a Hisenda a retornar les quantitats indegudament satisfetes per aquest concepte. 
 La sentència contradiu la interpretació de l'Agència Tributària (AEAT) i més d'un milió de contribuents podrien estar afectats i provocar que en els pròxims mesos Hisenda reba múltiples reclamacions sol·licitant la devolució.

 L'efecte de la sentència se cenyeix al cas en concret i no genera jurisprudència, però si que genera la possibilitat que les contribuents que han cobrat eixa prestació des del 2012 reclamen la devolució de l'IRPF, perquè l'anterior hauria prescrit.

 Ens trobem davant una situació contradictòria: per una banda el TSJ de Madrid sosté que es tracta d'una renda exempta i d'altra banda el criteri de la AEAT sosté que tributa. S’hauràn d’unificar criteris doctrinals, però fins que açò es produïsca la sentència del TSJ de Madrid ha elevat les possibilitats de guanyar el procediment en via judicial.

 Passos per a reclamar: 

- Escrit de sol·licitud de rectificació i devolució d'ingressos indeguts davant la nostra delegació d'hisenda, fent constar l'exercici que es reclama i concepte jurídic.

- Al·legar i recórrer fins a esgotar la via administrativa. Amb l'escrit del punt anterior haurem obert la via administrativa i se’ns contestarà probablement desestimant i ens donarà un termini de 10/15 dies per a interposar al·legacions. Les presentarem i el més segur és que siguen igualment desestimades, aleshores podrem interposar recurs de reposició i a continuació Reclamació Econòmic Administrativa, que serà resolta pel Tribunal Econòmic Administratiu Regional corresponent. Fallaran probablement en contra, desestimant la nostra pretensió i així esgotant la via administrativa.

- Reclamar judicialment. Finalitzada la via administrativa tindrem dos mesos per a interposar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia corresponent, i així veurem si aquest tribunal ens dóna o no la raó. Abans d'iniciar la via judicial, és aconsellable valorar cada cas perquè no sempre compensarà. 

 Si he sigut mare/pare en 2016 ho declare en la meua pròxima declaració de la renda? 

El grup Legálitas diu que hem de seguir el criteri de la AEAT i declarar-ho com a renda del treball. A posteriori cal efectuar l'escrit de rectificació. No obstant açò és possible que d’ací a eixe dia la pròpia Administració Tributària es manifeste referent a aquesta sentència i de si canviarà el criteri, bé a través de nota informativa, o bé a través dels criteris interpretatius de la Direcció general de Treball.