L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

diumenge, 20 de novembre del 2016

Una iniciativa de Tavernes ben encertada i que veiem també es posa en pràctica en altres llocs

Un dels cartells informatius de la "Ruta dels Sentits"

L’Ajuntament de Tavernes en posar en funcionament la denominada “Ruta del Sentits” a la nostra ciutat va parar molt d’esment en que les persones invidents poguessin gaudir també d’aquest ruta que recorre diversos habitats naturals del nostre poble.

Per fer-ho possible, es van mantindré reunions i treballs de col·laboració amb fundacions especialitzades en atendre persones invidents, cas de l’ONCE, i la “Ruta del Sentits” es va preparar segons les seues indicacions i amb explicacions en Braille, rutes accessibles, etc.

Pensem que ha estat una bona iniciativa condicionar les visites al nostre patrimoni cultural o natural per a tot tipus de visitants i pel que hem llegit, comença ja a escampar-se. Tenim ara per exemple que amb el recolzament de la Diputació de Castelló, la Cova dels Rossegadors, en la Pobla de Benifassà, s’ha convertit en un espai d’ensenyament de l’art rupestre per a persones amb un algun grau de discapacitat visual.

 La iniciativa, com va passar a Tavernes, ha adaptat les coves prehistòriques de l’entorn del Parc Natural de la Tinença de Benifassà a les necessitats del col·lectiu perquè puguen gaudir d’una experiència plena amb el coneixement de l’art rupestre.

I ho fan fet sumant a les visites guiades un material de recolzament amb representació de les pintures en 3D amb relleu tàctil, siluetes imantades i repliques d’arcs, fletxes, o ceràmica per aconseguir trencar barreres i que el patrimoni estiga a l’abast de tothom.

Una experiència que, pensem nosaltres, es pot dur a cap en un futur i adaptar les explicacions de la nostra cova del Bolomor, sobre tot en el Centre d’Interpretació, al llenguatge Braille, a més d’unir les reproduccions 3D dels ossos exhumats, tant d’animals com de l’home, i oferir una millor comprensió del jaciment a tot tipus de visitants.