L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dissabte, 19 de novembre del 2016

INFORME: La depuradora i l'electrificació del Sector 17 (Marenys 2A)

Sector Marenys 2A
 El govern de Compromís gestiona amb la Generalitat la construcció de la nova depuradora (EDAR), una infraestructura que junt a l’electrificació de la zona, és imprescindible per poder iniciar les obres del sector 17, denominat popularment “Marenys2A”.

Aquest sector, amb pla urbanístic aprovat i assignat a Claviga com agent urbanitzador des del 2002 per l’anterior govern del PP, disposa d’una prorroga de 5 anys per poder iniciar les obres, sinó quedarien anul·lades. Es tracta de 2.500 habitatges, passeig marítim, 100.000 metres de zona verda i zona pública de 40.000 metres, segons el projecte inicial.

El regidor d’Urbanisme, Josep Llácer, comentava que Calviga no ha mostrat cap interès en el possible inici de les obres, cosa ben al contrari de les entitats bancàries que invertiren en la compra de terra del sector. De fet els bancs són els propietaris majoritaris, i veuen que la gran inversió que van fer en la compra de terreny urbanitzable pot suposar grans pèrdues si d’ací 5 anys passa la zona a ser requalificada com a “rústica” per la falta de l’actuació. 

Condició “sine qua non”: depuradora i electricitat 

El projecte de Marenys 2A serà possible, es podrà executar, sempre i quan es donen les dues coses necessàries: disposar de depuradora i d'electricitat. Ninguna de les dues coses van ser capaços d'aconseguir els anteriors governs del PP i així tirar endavant el projecte. I l'adjudicació a Calviga com Agent Urbanitzador va ser sobre el 2002, després d'una infructuosa adjudicació a Monfort SL.


Firma del conveni de redacció de la nova depuradora
En el cas de la depuradora, Compromís va ser qui en la passada legislatura va posar tot l’interés en reconduir la situació i va adjudicar la redacció del projecte de l'EDAR alhora que va acordar en setembre del 2013 amb la Generalitat, encara governada pel PP, oblidar l’anunciada macrodepuradora més pensada per al PAI Bancaixa (La Vall de la Mar) i redactar un projecte segons les veritables necessitats dels sectors de la platja.

El proveïment d’electricitat va patir un greu endarreriment quan la prevista construcció de l’estació transformadora del Golfo va desaparèixer dels plans urbanitzadors com a conseqüència del protocol d’intencions que el govern del PP de Tavernes va firmar amb els agents urbanitzadors dels sectors de la platja. Aquest protocol d’intencions, que mai no es va dur a cap perquè no es va plasmar en un conveni firmat, va fer que la subestació del Golfo no es duguera a cap. I sense electricitat no hi ha hagut desenvolupament del polígon el Golfo però tampoc del sector Marenys 2A.


Com hem vist, la falta d’actuacions dels responsables del PP, a nivell local i a nivell autonòmic fins els 2015, està en l’origen de la paralització del Sector 17-Marenys2A. I si això ja era prou greu (falta de depuradora, falta d’electricitat) a partir del 2011 es va sumar la fonda crisis del sector de la construcció, que ha paralitzat també la pràctica totalitat dels sectors de la platja.

La lluita per la depuradora i per l’electricitat per als sectors platja

 És sabut, i ací ho hem contat moltes vegades, que Compromís porta tres anys lluitant - i mai més ben dit - amb els responsables d’Indústria de Madrid i de la Generalitat per fer possible l’electrificació. Els viatges de l’alcalde a Madrid i a la conselleria valenciana han estat constants des del 2012 amb una reivindicació: l’electrificació del Golfo, perquè a més de permetre la instal·lació de noves industria, facilitarà la portada de la llum als nous sectors de la platja.

Després de tres anys de gestions, s’obri una llum a l’esperança amb la possibilitat de construir una línia des de l’estació transformadora de Tavernes que puga proveir d’electricitat tant al polígon El Golfo com a aquests sectors. 


La depuradora, que l’anterior govern del PP va anunciar a “bombo i plateret” des del 2007 amb la consegüent firma de conveni de construcció amb la Generalitat el febrer del 2009, ni es va iniciar ni, el que és pitjor, va ser consignada la despesa en els pressupostos de la Generalitat del PP. 

El cartell de la macrodepuradora del PP que mai no va ser realitat
No hem d’oblidar, i ho va recordar Josep Llácer en el passat plenari, que era una macrodepuradora amb capacitat per a 40.000 metres cúbics i amb un cost d’execució de vora 40 milions d’euros. Realment s’havia pensat més en satisfer la demanda d’aquella venta de fum que va ser el PAI Bancaixa “la Vall del Mar” que la necessitat dels sectors de la platja, i amb l’anul·lació del PAI Bancaixa el govern del PP de Tavernes sembla que va perdre tot l’interés: mai no va reclamar al seu partit en el govern de la Generalitat fins el 2015 ni l’acceleració de l’expedient ni fins la consignació en els pressupostos de la Generalitat.

Compromís es va trobar en eixa situació en accedir al govern, i una de les primeres mesures que va prendre tal com recordava Josep Llácer en el plenari passat, va ser adjudicar la redacció del projecte (ni això havien fet els governs del PP) i en agost del 2013, s’acorda amb la Generalitat (encara del PP) oblidar la macrodepuradora i treballar definitivament en la realitat de la platja: una nova depuradora, redimensionada, sobre els 10.000 metres cúbics i amb un cost màxim de 20 milions.


Compromís és conscient que mentre no estiga la depuradora en marxa i estiga assegurada l’electricitat, el sector 17 (Marenys 2A) no pot avançat. ¿Era conscient l’anterior govern d’eixa realitat quan governava a Tavernes i a la Generalitat? Els fets que hem indicat amb la inexistència de projecte durant anys i, sobre tot, eixa falta de consignació pressupostaria en el pressupost de la Generalitat ho diuen clar.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquí y en el artículo de Las Provincias queda bien claro que los bancos, los grandes propietarios de la mayoría de los terrenos, junto a constructoras i inmobiliarias, ahora les vienen las prisas, cuando todos estos pasados años han estado quietos, evidéntemente por la caída de las ventas de inmuebles : Pués que apechuguen, no tiene porque ser el pueblo de Tavernes el que cargue con los costos de promover el sector.

Anònim ha dit...

El sector que hi ha al costat de la canal, tot buit. Queda per urbanitzar tooota la zona entre el camí marenys i l'actual platja. El sector immobiliari enfonsat i amb un stock de vivendes enorme. I ara vos entren les presses per urbanitzar una de les poques platges verges que queden al litoral valencià??? En fi...

La Cotorra de la Vall ha dit...

Sembla que vosté no he llegit la noticia.

Es poden urbanitzar els sectors que tenen plans urbanitzadors aprovats, i el sector 17 Marenys2A ho hem dit ben clar: "Aquest sector, amb pla urbanístic aprovat i assignat a Claviga com agent urbanitzador des del 2002".

I el 2002, li recordem que es anterior al PGOU de Tavernes, aprovat en desembre del 2004.

O siga, simplement s'intenta posar en marxa un sector que si no fora per la desídia d'anteriors governs en haver aconseguit la depuradora i l'ectrificació, ha havia d'estar acabat. Es anterior en aprovació a la resta de sectors de la platja.

I de tota manera no urbanitza l'Ajuntament, sinó l'agent urbanitzador, Calviga. Per tant això de les presses...

L'Ajuntament simplement està, com fa alguns anys, complir les seues obligacions quan a tindre infraestructures urbanes: nova depuradora per a la platja i electricitat suficient per al Golfo i els sectors de la platja, entre els quals està el 17.

Anònim ha dit...

A vore si arribem a temps.