L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 10 d’octubre del 2016

Un nou cas sobre el finançament del PP: instruccions als alcaldes sobre finançament il·legal de campanya

 
El diari "El Mundo" ha informat que el Partit Popular (PP) hauria instruït els seus alcaldes sobre com esquivar els controls del Tribunal de Comptes durant els anys de la trama ‘Gürtel’. El mètode usat per instruir als batlles era un "power point" amb explicacions que tenien com a objectiu superar  el topall legal de despesa i així poder finançar de manera irregular les campanyes electorals i no ser descoberts pel Tribunal de Comptes.

I la manera de fer-ho era instruir els dirigents regionals del partit per a desviar els donatius cap a comptes corrents ordinaris i, des d’allà, amagar la despesa electoral. Un recurs que el PP oferia als alcaldes era comprar espais publicitaris des d’aquests comptes ordinaris, i s'havia d'evitar usar conceptes clars com "per a la campanya". I no es això tot sinó que eren coneixedors de la il·legalitat de la pràctica, per a la qual cosa el PP advertia del risc de cometre un "delicte electoral" si la formació declarava la xifra real.


"El Mundo" explica que el document tenia com a títol "Presentació pobles finançament de campanya" i en ben poques pàgines deixa clar i ben explicat com desviar fons sense aixecar les sospites del Tribunal de Comptes. Aquest arxiu es custodiava a l’ordinador d’un destacat responsable del Comitè Electoral del PP de Madrid i conservava l'autoria i la primera consulta: el 13 de gener de 1999. 

Aquest document, explica El Mundo, recull fidelment les instruccions verbals dels dirigents del carrer Gènova a les diferents seus regionals i descriu unes pràctiques acreditades per la justícia.


Com esquivar el Tribunal de Comptes
 
El document explica com funciona legalment el finançament dels partits a Espanya i com hi ha un compte corrent ordinari a cada seu regional que es nodreix de quotes ordinàries i extraordinàries dels afiliats, i d’extres, com ara loteries. El compte no pot finançar campanyes electorals i, segons la Llei de Partits, les formacions han d’obrir un compte de campanya, subjecte a la fiscalització del Tribunal de Comptes. També hi ha un un compte corrent de donacions de particulars i d’empreses, que tampoc poden servir per finançar les campanyes.

Les campanyes electorals es financen a través de la tresoreria nacional del partit i només es cobreix el límit legal de despesa en campanyes. L’objectiu de totes aquestes explicacions seria superar el màxim a través d’un canal alternatiu i així esquivar el Tribunal de Comptes. Això s’explicava a les diapositives: una gran fletxa roja per al traspàs de fons del compte de donacions al compte ordinari, des d’on es podien fer pagaments relacionats amb la campanya sense aixecar sospites.

Segons la informació de "El Mundo", Vilaweb i els esquemes de El Mundo