L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 15 d’octubre del 2016

El mes d'inici de la tardor no ens ha cobert les esperances



Tradicionalment setembre, mes en que comença la tardor, ha estat un mes amb les primeres pluges copioses i, per explicar-ho senzill, al voltant de la denominada gota freda, un embossament d’aire fred en altura que, alimentat per l’evaporació de la mar, provoca una gran borrasca davant les nostres costes i deixa caure pluges copioses a la nostra comarca, la Safor-Valldigna, i a les comarques de les Marines.



Però aquest setembre del 2016 no ha estat gens plovedor. Segons les dades històriques consultades en AVAMET, una associació integrada per afeccionats a la metereologia que, amb els seus aparells professionals,  aporta dades tant als organismes de protecció civil de la Generalitat com fins i tot a organismes de l’Estat, setembre no ha cobert les esperances.



Les pluges totals arreplegades a Tavernes el passat més de setembre en diuen que només es van arreplegar 51’6  litres. Queda lluny, molt lluny dels 408 litres que l’any passat arreplegarem a setembre, i que es van unir – feu un poc de memòria- a un agost també excepcional de pluges amb dos-tres dies de gran intensitat i on arreplegàvem 304 litres.



Si mirem el total anual, a Tavernes per ara duem 133 litres acumulats i molt hauran de canviar les coses per poder arribar el total als 1.033 litres de l’any passat. Ens separa 900 litres de diferència, molta quantitat per als tres mesos que queden per assolir eixa xifra.



El cas de Benifairó és semblant: el mes passat molt fluix amb 19’8 litres i el total anual són 165 litres per ara, un poc més que a Tavernes. Desconeixem el total de pluges en el 2015.



A Simat la cosa ha anat molt semblant a Tavernes el setembre: 50’4 litres, però el total anual superior amb 194 litres acumulat, per ara. Cal dir que l’any passat a Simat foren 319 litres el total.



Millor que tots queda per ara Barx, amb una mitjana entre les dues estacions (Drova i depuradora) sobre els 92 litres el passat setembre i 280 litres acumulats en aquest 2016. L’any passat també Barx va assolir una bona xifra de 617 litres anuals, encara que lluny d’altres anys on les mitjanes foren pràcticament el doble o més del doble.



Com ja ens cantava el premi Nobel d'enguany, Bob Dylan, els temps estan canviant. Ells es referia als grans canvis socials dels anys 70, però prenent-li la paraula i aplicant-la al temps actual si que podem dir que el temps està canviant i cada colp més tenim aquesta sensació de sequera, de canvi climàtic que les xifres ens demostren.



Mentre tant, esperem i desitgem que el queda d’octubre ens òmpliga de satisfacció, i que ploga, que ploga com cal i que no ens hàgem de recordar de la cançó, ara del nostre Raimon, en la qual ens recorda que “al nostre País Valencià la pluja no sap ploure”.