L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dimecres, 28 de setembre del 2016

El secretari autonòmic de Cultura visita el castell de Marinyén



El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, va visitar ahir el castell de Marinyén (popularment conegut com a castell de la Reina Mora) acompanyat per l’alcalde de Benifairó, Josep Antoni Alberola, tècnics del departament de Cultura de la Generalitat i membres del Centre Excursionista de Tavernes.

L’objectiu conèixer in situ el monument declarat BIC, comprovar el seu estat de conservació i plantejar-hi la possibilitat d’alguna actuació.  L’alcalde de Benifairó Josep Antoni Alberola (Compromís) parlava de l’estat d’abandó del monument que no ha gaudit mai de cap actuació, però també reconeixia de la dificultat econòmica que té l’Ajuntament d’una localitat menuda de poder escometre actuacions  d’eixa envergadura.

L’Ajuntament de Benifairó disposa de fa uns anys del Pla Director del Castell, que seria el punt de partida de les actuacions, però falta allò que seria més important ara mateix: la disponibilitat econòmica del mateix ajuntament i també la poca disponibilitat econòmica de la Generalitat, com reconeixia Albert Girona en la visita a Tavernes, per iniciar projectes nous.

Josep Antoni Alberola és conscient que caldrà anar a nous sistemes de finançament, i d’ací que parlarà de la sol·licitud ajudes dins dels programes que es desenvolupen via Europa, encara que reconeixia la dificultat d’aconseguir-ne algun perquè són moltes les localitats que s’hi presenten amb projectes d’aquestes característiques.

De tota manera, el secretari autonòmic de Cultura ja coneix aquest monument, ubicat a un enclave excepcional de la Valldigna per les seues vistes sobre la vall, que conjuntament amb Bolomor, la Torre de Guaita, la Xara, el monestir i les “neveres” de Barx, poden ser eixos per poder desenvolupar una política cultural i turística per a la nostra comarca.

El castell de Marinyén va ser edificat sobre una possible edificació inicial romana (calen investigacions) pels àrabs i reconstruït i ampliat pels abats de Valldigna al llarg dels segles. Conserva entre les runes elements interessant com són les muralles que l’envolten, la porta d’entrada o de l’albacar, que dona a un petit poblat morisc, i en la part superior elements gòtics, cas de la capella i algunes finestres, així com un interessant conjunt d’aljubs, on es recollia l’aigua per al personal del castell.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Una bona oferta Castell, Bolomor, Monestir, Guaita, Coves de Castellets, Senderisme,..