L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 1 d’agost del 2016

Arranca la 28a campanya d'excavacions en la Cova del Bolomor


La campanya d'enguany d'excavacions en la Cova del Bolomor, al contrari del que era costum fins ara, tindrà una duració de dos mesos. És las 28a des que començaren les excavacions sistemàtiques i hi participaran més de 70 investigadors, entre ells doctors, llicenciats i estudiants, de diferents universitats i centres d'investigació nacionals i internacionals.

Enguany s'iniciarà un programa de datacions integral que combinarà mètodes de luminescència, ressonància paramagnètica electrònica i paleomagnetisme amb investigadors de la Universitat d'Adelaida (Austràlia) i del CENIEH (Centre Nacional d'Investigació sobre l'Evolució Humana, Burgos).

Les excavacions es porten desenvolupant de forma sistemàtica des de 1989 com a part de les intervencions anuals del Servici d'Investigació Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València i amb el permís de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. 
 
 
Entre els objectius de la campanya està l'excavació de dos dels nivells més significatius de la seqüència estratigràfica del jaciment: el nivell XIII i el nivell IV. El nivell XIII, amb una datació en més de 200.000 anys, es porta excavant des de fa 3 anys i l'objectiu d'enguany serà continuar amb els treballs d'excavació en extensió en l'àrea situada més al nord del jaciment.

Per la seua banda, el nivell IV, amb una cronologia de més de 100.000 anys, reobrirà una nova fase d'excavació en l'àrea occidental del jaciment. Este nivell va ser excavat a principis dels 90 i va proporcionar més de 24 mil restes faunístiques i més de 4 mil lítiques, sent un dels més fructífers en densitat de materials de la seqüència superior.