L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

divendres, 22 de juliol del 2016

Visita dels responsables de Cultura de la Generalitat i de Turisme de Diputació a Bolomor: Una nit en un campament neandertal




L’Ajuntament de Tavernes cerca la implicació de la Diputació de València i la Generalitat Valenciana en la promoció, la difusió i posada en valor del jaciment prehistòric de la cova del Bolomor. 
 
L’Ajuntament, junt a l’equip científic de les excavacions, va organitzar ahir una visita nocturna a la que assistiren Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura de la Generalitat, Pilar Moncho, diputada provincial de Turisme, i Evarist Caselles, cap d’Àrea de Creació de Productes Turístics del Patronat de Turisme de la Diputació. 
 
L’objectiu de la visita era mostrar-los el treball de reproducció d’un campament neandertal, activitat que serveix de base a les visites guiades nocturnes que s'hi duen a cap a Bolomor (la pròxima serà demà dia 23) i, a la vegada, posar en valor els descobriments científics fets a la cova. 
 
Així, aquests responsables de la Generalitat i Diputació van poder presenciar al llarg d'uns 50 minuts la recreació d'un campament neandertal de fa 235.000 anys i escoltar com era la vida i costums dels primers pobladors valencians, els de Bolomor, i a més, explicada de manera entenedora per membres de l'equip d'excavacions mitjançant una activitat que combinava elements decoratius, repliques arqueològiques, so, imatge i escenes representades. 
 
Moncho i Girona pogueren seguir la narració de la història d’un grup neandertal que va arribar aleshores a la Valldigna i va decidir aixoplugar-se a la cova, establir un campament, els focs del qual, conservats en llurs restes a Bolomor, són dels més antics que es coneixen en l’actualitat. 
Elements dels tallers
 La vida del clan, la preparació de les peces de caça, l'ús del foc i la seua importància dins del procés de socialització i formació del llenguatge, la preparació de les pells, la construcció dels estris en pedra... en conjunt, tot un viatge en el temps fins a la Valldigna de fa més de 200.000 anys era la proposta d'una activitat que, de segur, a partir d'ara gaudirà d'una bona acollida. 
 
L’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, va manifestar que “la millor manera perquè la Diputació i la Generalitat aposten per la potenciació i difusió de la cova del Bolomor és que els seus dirigents la coneguen de primera mà i que les bondats científiques, culturals i històriques del jaciment siguen explicades pel mateix equip de les excavacions”
 


 
Una nit en un campament neandertal
 
És el nom que s’ha donat a l’activitat nocturna que s’ofereix als visitants i que serveix com a resum dels quasi 30 anys d’excavacions a la Cova de Bolomor que han permés recuperar vestigis que es remunten a l’origen humà en les nostre terres. 
 
A la cova es van dipositar durant milers d’anys ossos d’animals, eines de pedra, junt a troballes d’ossos humans, l’estudi de les quals ha permés conèixer com caçaven, quins territoris recorrien, com fabricaven les seues eines i en definitiva, com vivien. 
 
L’activitat contempla la recreació tècnica i realista elaborada per l’equip d’investigació, que aproxima als assistents d’una manera realista i fiable com seria un campament neandertal i com s’organitzaven al voltant del foc. 
 
Cal dir que es la primera vegada que es planteja un projecte d’aquestes característiques amb interacció de llum, sons i escenes al viu, i tot desenvolupat en el mateix lloc on van esdevenir fa 250.000 anys aquestes escenes que eren quotidianes de la vida en el Paleolític. 
Elements per obtindre foc
L'home de Bolomor era nòmada, s'agrupava en grups-clans d'un nombre reduït de membres (habitualment no passaria de 25) i va ocupar la cova en períodes curts mentre feia un periple que des de les terres de l’interior els duia al Mediterrni i a la Valldigna, on romania mentre escampava el seu territori vital per les comarques veïnes seguint les peces de caça, per a tornar després de la cacera al campament residencial de Bolomor.