L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 12 de juliol del 2016

Un regidor d'Oriola defensa el valencià contra els atacs del PP i el dret dels castellano parlants del Baix Segura a conéixer el valencià.


Un regidor d’Esquerra Unida a Oriola ha revolucionat les xarxes socials per la raonada, emotiva i valenta defensa del valencià davant de la moció presentada pel PP en l’ajuntament contra l’ús del valencià. 

Karlos Bernabé, de 28 anys, psicòleg de formació i educador de menors de professió, va protagonitzar el 30 de juny la que, probablement, haja estat l’única intervenció en valencià en el ple d’Oriola, una ciutat de 80.000 habitants del sud d’Alacant que està a 20 quilòmetres de Múrcia i a 220 de València. 

Després de glossar diverses virtuts del valencià, fins i tot la de l’accés a mercats com el català, Bernabé va recórrer a l’emoció per a defensar una llengua relativament –només es parla en algunes pedanies, com ara Barba-roja, mencionada per l’edil en el seu discurs– aliena a Oriola, epicentre d’una comarca castellanoparlant com el Baix Segura. Amb el valencià, “puc gaudir d’Ovidi Montllor, puc emocionar-me amb Raimon i puc llegir Joan Fuster, que també són meus. I això és el que no vull robar als meus fills”. 

Sobre el PP valencià indica que “eixe partit és el que ha generat la incomoditat en aquesta zona amb el valencià” 

La dreta valenciana està sent agressiva contra la política lingüística de la Generalitat, i acusa el conseller Vicent Marzà d’imposar el valencià en l’educació. Ara, ha reaccionat amb virulència davant del debat obert sobre l’anomenat “requisit lingüístic”: l’obligatorietat de conéixer el valencià per als funcionaris. 


En aqueix context, Bernabé ha donat la cara per la llengua autòctona en territori castellanoparlant. Ha viscut a Bèlgica –país amb dos idiomes–, el País Basc (un altre territori bilingüe) i, “mentre els meus companys d’institut se n’anaven a casa per l’exempció, jo estudiava valencià de dues a tres de la vesprada a l’institut”. 

Oriola està governada pel PP, amb el suport implícit de Ciutadans, malgrat els nombrosos escàndols de corrupció produís en la ciutat. EU té dos regidors.