L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dijous, 23 de juny del 2016

Joan Baldoví: "Eixim a guanyar la partida al PP al País Valencià"

"A la Valenciana no firmarà cap acord de govern que no fique negre sobre blanc la prioritat del Corredor Mediterrani"
 
La Veu del País Valencià publica una entrevista de Xavier Pérez amb el cap de llista de la coalició "A la Valenciana", Joan Baldoví, de la qual hem extractat els punts que hem considerats més interessants.
 
 
Aquesta vegada el pacte a la Valenciana ha sigut més fàcil que per al 20D?

Tots hem vist la necessitat d'ajuntar-nos per tindre una presència, no només per nosaltres. Vaig estar a Mallorca amb els companys del PSM i ells també ara han vist la necessitat d’unir forces. Cal tindre en compte que aquestes eleccions espanyoles estan molt polaritzades i són molt televisives i si no estem units el nostre missatge s’haguera diluït. I com no, així podem ser més útils als interessos dels valencians a Madrid, és a dir, tindre presència i poder de decisió.

-Què suposa la incorporació d’Esquerra Unida?

Suposa que els seus 111.000 vots no aniran al fem. En la Ribera tenim una dita: “S'han d'arreplegar fins a les de terra” i en aquesta campanya els vots d’EUPV ens poden permetre disputar l’hegemonia al PP, si més no en la circumscripció de València, cosa que suposaria traure tres senadors per València i algun diputat més.

-Hi haurà sorpasso al PP al País Valencià?

Com diuen als trinquets valencians, “n'hi ha partida” i eixim a jugar-la en igualtat de condicions. El PP ja no té el 'dopping' del finançament irregular, ja no té una part de la societat que estava impassible: hi ha partida i potser que a València siguem la sorpresa de la nit electoral. Eixim a guanyar la partida al PP al País Valencià.

-Tirem arrere un poc. Qui té la culpa que no hi haguera un president d’esquerres al govern espanyol després del 20D?
Sense cap dubte el PSOE, i no dic Pedro Sánchez, dic el PSOE. Crec que a Pedro Sánchez i a l’actual executiva els ficaren unes línies tan grans que al final no se'n van poder eixir; alguns no tenien interès d’arribar a un acord semblant al que tenim al País Valencià. Valore Pedro Sánchez per assumir la responsabilitat de formar govern, però li retrac que no se n’haguera eixit ni un mil·límetre d’eixe pacte amb Ciutadans.

-Compromís va fer un últim esforç a poques hores del termini per a evitar noves eleccions, qui el va vetar?
Durant una hora semblava que era possible, però Antonio Hernando va dir que el PSOE posaria tots els ministres, que li havien d'aprovar dos anys el pressupost i només a partir de dos anys Pedro Sánchez es sotmetria a una moció de confiança. En eixe moment el PSOE dinamitava l’acord i donà via lliure a noves eleccions, que per altra banda no li aniran gens bé.

-Parlem de programa. Finançament, com s’arregla l’infrafinançament del País Valencià?

El tema del finançament s’arregla ficant-ho negre sobre blanc en un acord de govern. Els diputats valencians d’aquest acord no signarem cap acord on no estiga ben clar el nou sistema de finançament en terminis, una solució al deute històric producte de l'infrafinançament i un compromís en els pressupostos general en què les inversions s’acosten al nostre pes demogràfic.
 
--Model econòmic per al País Valencià?

Una economia que potencie els sectors tradicionals valencians, que aposte per una economia social i amb aportacions de l’economia verda, que té un potencial enorme per al nostre País, a banda de modernització del sector turístic. El model de rajola no podrà tornar. Per altra banda, necessitem més inversions estatals en I+D+I i sobretot una ajuda als nostres instituts tecnològics. I com no, potenciar el sector de les energies renovables.

-Al programa de Podemos apareix un eix ferroviari per Canfranc. No és més prioritari el Corredor Mediterrani? Per a l’economia valenciana és vital, no?
A la Valenciana no firmarà cap acord de govern que no fique negre sobre blanc la prioritat del Corredor Mediterrani com a eix fonamental per a l’economia del País Valencià. Tindre el Corredor Mediterrani ens fa competitius i això significa llocs de treball, significa poder traure els nostres productes a Europa i poder competir en millors condicions que les que tenim ara per ara. El que tenim ara és una vergonya, la política del Ministeri de Foment envers el Corredor és indignant, colonial, i per tant, o canviem aquesta situació o mai en la vida “ens en sortirem” com diuen els catalans.

-Hi ha enquestes que diuen que Compromís obtindria un gran resultat per a les pròximes autonòmiques. Veus Mónica Oltra de presidenta de la Generalitat?
Sí, sense cap dubte.
 
Extracte de La Veu del País Valencià