L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimarts, 10 de maig del 2016

La gasolinera de Germanies: fets i realitats de la llei. Ni manipulacions ni interpretacions inexactes ni falses informacions als veïns.

Edifici on es vol construir la gasolinera


Ni el govern de Compromís ni l’alcalde, Jordi Joan, tenen cap interès en facilitar la instal·lació d’una gasolinera de “baix cost” en l’Avinguda de Germanies, i és completament falsa l’acusació feta per alguns sectors de la població que afirmen que la llicencia ja ha estat concedida per l’alcaldia.

L’expedient de la gasolinera està paralitzat a l’espera de l’informe de la secció de carreteres de la Generalitat. L’Ajuntament, a través de la Policia Local, ha efectuat un estudi de la problemàtica de la circulació de vehicles en l’avinguda, que determina que en la zona d’afecció de la gasolinera, ubicada en un punt problemàtic de la CV-50 per ser estret, aquesta instal·lació afegiria més retencions i problemes a un trànsit rodat que ara ja és complicat.

Compromís, com ha informat en moltes ocasions, ha recordat que la gasolinera és una activitat reglada i les llicències d'activitats es donen en base a les lleis vigents i els tècnics municipals fins ara han informat favorablement de que les compleixen.

En aquestes circumstàncies, ni l’alcalde ni cap regidor pot denegar una llicència sense una base jurídica que ho fonamente, i si es fa, s’estaria prevaricant, un delicte castigat fins i tot amb penes de presó. L’empresa fins i tot ja ha anunciat que demandara a l’Ajuntament i el polític responsable si denega la llicència amb els informes tècnics favorables a que compleix la normativa legal.

De moment, l’Ajuntament ha aconseguit la paralització del procés, però si l’informe de Carreteres de la Generalitat és positiu, a l’Ajuntament no li quedarà altre remei que donar la llicència. 
L'alcalde va explicar als veïns el que diu la llei
 La llei no la fa l’Ajuntament i és clara, encara que no ens agrade 

L'alcalde, Jordi Joan, en la reunió que va mantindré amb els advocats i veïns afectats va dir i redir que l’Ajuntament farà tot el que estiga en les seus mans perquè la gasolinera no s'instal·le dins del casc urbà de Tavernes. També va remarcar que l'Ajuntament depén de les lleis estatals i són les normes estatals les que poden fer possible eixa instal·lació i l'Ajuntament està obligat a complir-les i actuar dins de la legalitat.

Ho hem dit, però ho repetim: la concessió de la llicència és un acte reglat, és a dir, que ha de complir la normativa reguladora de l’exercici de l’activitat. Si la gasolinera compleix la normativa, l’Ajuntament està obligat per llei a concedir-la, igual que si no la compleix no la pot atorgar.

Per tant, no és veritat el que diuen alguns per Tavernes que la paraula última la té l’Ajuntament i l’alcalde: això es fals i ganes de no vore la realitat. L’ultima paraula la diu la llei i el compliment de la normativa, i no són lleis municipals, sinó estatals.

I sí, serà lamentable però és la llei: la normativa permet les gasolineres enmig de les ciutats i això ho podem vore en centenars i centenars de ciutats espanyoles. Fins i tot hem vist gasolineres instal·lades enfront mateix, a 50 metres, de la Sagrada Família de Barcelona.
Aquesta gasolinera està enfront, a 50 metres de la Sagrada Familia a Barcelona
Gasolinera en el centre de Saragossa
 Una moció o decisió del plenari no tindria cap valor jurídic 

També hem vist que hi ha gent que diu que el govern de Compromís no fa res per a paralitzar-la, cosa que és fals, i posen com exemple mocions aprovades en plenari per Ajuntaments en contra de la instal·lació.

El primer que aquesta gent deu saber és que una moció aprovada en un plenari no té cap valor ni conseqüència jurídica, no pot substituir ni anul·lar una llei, ni pot evitar la instal·lació d'una gasolinera. Per tant, caldria que deixaren de manipular els fets.

La llei d'hidrocarburs 11/2013 (¿Qui governava Espanya en el 2013? Senyor, senyor, els de sempre!!) equipara les estacions de servei de gasolina (les gasolineres) a simples tendes de distribució i dóna el màxim de facilitats per instal·lar-ne.

S'hauria pogut impedit la instal·lació de gasolineres en el casc urbà, si s'hagués contemplat en el PGOU del 2004 (aprovat només pel PP). Si l'Ajuntament iniciar ara una modificació del PGOU, a més de tardar molt de temps, no tindria efectes retroactius: la llicència es va demanar en el 2015.

A més a més, després de la llei 11/2013, el Tribunal Suprem ha fallat en contra de modificacions de PGOUs que volien impedir activitats terciàries, com les gasolineres. Ho hem dit: eixa llei equipara una gasolina a una tenda normal i corrent, com si fora una ferreteria, una tenda de roba o de sabates.

L'Ajuntament per tant no tindria base jurídica per excloure una activitat concreta de manera arbitrària.

22 comentaris:

Anònim ha dit...

Està molt clar.

Anònim ha dit...

Claaaaaaaaro, el Ayuntamiento hace toooodo lo posible, pues si ya le denegaron el permiso para la instalación de esta gasolinera fuera del radio urbano, porque aquí no lo ha hecho?? Otra manipulación de la cotorra.

Lola FE ha dit...

http://www.lasprovincias.es/horta-morvedre/201405/29/aldaia-frena-aluvion-peticiones-20140529000743-v.html
Aquí si pudo el ayuntamiento. En Valdemoro también. Y en Velilla

Anònim ha dit...

Ningu vol que feu prevaricació i es boteu la llei. La meua pregunta es ¿que fa falta per a que es pare una cosa si ja tenim un informe negatiu de la mateixa policia local? M'agrada molt la info que heu posat perque a mi hui ja m'han assegurat que esta la maquinaria al lloc en qüestio i com no estiga dins, jo no l'he vist. Tampoc trobe adequat comparar Barcelona i Saragossa amb Tavernes. Aquestes son capitals o ciutats grans, fer la instal lacio d aquestes gasolineres a les afores de cadascuna d elles equivaldria fer que l usuari es desplaçara un quantitat prou gran de kilometres per a posar gasolina; NO ES EL CAS NI PER ASOMO. Amb la nova del poligon el pla, ja en tenim tres, crec que suficient per una localitat com Tavernes. I torne a dir el mateix, ja tenim un informe negatiu de la policia, que mes fa falta?
Gràcies per tota la informacio que doneu.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Anonim de les 15:59

Sembla que vosté no s'ha llegit l'article o no ha comprés res de l'article.
Les gasolineres són instal·lacions del sector terciari (serveis)i no es construeixen on un vol, sino on marca la llei, en zona urbana. Normal que l'ajuntament negue la llicencia si la volen construir en un terreny on no poden per la seua qualificació urbanística. Com tampoc hagueren autoritzat una sabateria, una fruiteria o un bar.
Si manipulem perquè ens llig? Valdria més que abans de parlar, s'assabentara de les coses. Com es diu a Tavernes, la ignorancia és molt atrevida.

Lola FE.

De la noticia de l'any 2014 no es dedueix ni s'afirma que l'Ajuntament ho parara per sempre. Diu que revisarà el PGOU. Sembla que tampoc s'ha llegit, i ho publiquem, que després de la llei 11/2013 (gràcies PP per la llei) el Tribunal Suprem ha deixat sense efecte moltes decisions dels Ajuntament de voler prohibir instal·lacions d'eixe tipus en base a modificar el PGOU.
En Vilella han promogut una moció. Encara que ací se'n promoga una i s'aprove, una moció no te repercusions en les lleis vigents, i la llei vigent es la que es.
Quan a Valdemoro no ens consta que s'haja paralitzat a pesar de l'oposició veïnal.
Ja ho hem dit que és un tema legal, no de gust, ganes o desig, que ningú en te cap i menys el Govern de Compromís, diguen alguns el que diguen.

Anònim de les 16:23

No és un tema de si està lluny o prop, si cal anar més prop o lluny a posar gasolina, o si es ciutat gran o menuda, ni de voler comparar Barcelona amb Tavernes. Es una qüestio de legalitat.
Les lleis estatals són diferents a Barcelona que a Tavernes? Veritat que no? Són les mateixes lleis i per tant s'apliquen igual a Barcelona, Saragossa, València (on també hi ha dins) i a tota Espanya. I fixe's voste: a 50 metres de la Sagrada Familia amb 3 milions de visitants a l'any. Vol dir que no hauran lluitat per llevar-la d'alli? I allí està. I es que si compleix la llei... ja ho hem dit, a aspectes legals es com si fora una sabateria, o una tenda. ¿Injust? És la llei. Diga-li vosté als del PP, que l'aprovaren el 2013.
Tampoc podem dir si amb tres gasolineres hi ha prou o no. L'empresari arrisca els seus diners i posa el local o servei on vol i creu, i només té com obligació complir la llei i tota la normativa.
Que no ens agrada la gasolinera? Ni a vosté ni a ningú. Ara recorde que els negocis es tanquen quan fracassen, i si la gasolinera ha de fracassar serà perquè els veïns de Tavernes no vagen a repostar.

I no, nosaltres quan vos contestemno no ho fem perque estem defensant-la, ni de lluny, però volem que entengueu no no parlem de desitjos sino de LEGALITAT.
I estarà mal la llei, però es la llei. Com tantes coses no ens agraden i són legals.

Lola FE ha dit...

Veo que se anónimo que no da la cara como yo lo hago. Aunque no lea y escriba bien. Un hombre de letras como Ud. Con tanta experiencia en escribir. Lo cual es una suerte para Ud. Yo soy mas de sentimientos. Esos niños que cruzan a diario para ir al colegio y al instituto. Esos vecinos que cada día tendrán el miedo en el cuerpo si ocurre algún incendio. Que los ruidos no dejaran descansar. Esas personas mayores que van con sus carritos. Enfermos y niños en carros. No le duele en el corazón. No escribiré bien. Tampoco he faltado a nadie. Enhorabuena por escribir y leer tan bien.

Anònim ha dit...

Però ningú ha dit que pot ser que eixes gasolineres de Barcelona i Saragossa porten alii, 30, 40, ò 50 anys.En tota seguretat si les volgueren posar ara no les posarien.No comparem i siguem conscients que eren altres èpoques. Serà el mateix? Estem en el 2016, segle XXI ! Hi han altres soluciones, inclús legals. En sembla que la cotorra es un poc partidista i no m'ho publicaran. Es desprén de la seua manera “muy sui generis" de informar. Si no es així demane disculpes.Gràcies per publicar-ho..

La Cotorra de la Vall ha dit...

Pensem que el comentari que vosté fa està fóra de lloc. I ho expliquem.

¿Quan hi havia una fusteria no hi havia perill d'incendi? ¿No hi ha perill d'incendi o que passe alguna cosa amb la quantitat de canonades de gas ciutat que hi ha per Tavernes? ¿Els cables d'electricitat no poden provocar incendis? I si ens cau damunt d'alguna casa un llamp i la desfà?

¿Què vol dir, que la carretera comarcal que travessa Tavernes només és un perill si hi ha la gasolinera? No ens faça creure que de repent ja no hi ha perill i es pot travessar la carretera, com fa molta gent, per davant de Mercadona o Patrick, per ejemple, sense problemes.

¿Vol dir que per posar la gasolinera deixaran d'anar pel carrer les persones majors i els malalts i els xiquets en els carrets? Vol dir que si no posa la gasolinera desapareixeran els sorolls en la carretera i el poble?

Per favor, el tema és massa seriós. Tot eixe panorama que explica existeix, no d'ara sinó de fa anys i sense necessitat de que algú pensara instal·lar una gasolinera.

Li ho tornem a repetir perquè sembla que no vol entendre-ho: ningú vol la gasolinera, ni nosaltres, ni voste, ni l'Ajuntament que ens consta i ho sabem, està fent el que legalment pot, però ja ho hem dit: diu que vosté és més de sentiments però aquest assumpte no és de sentiments, sinó de legalitat. I això ho hem deixat ben clar i explicat.


Anònim ha dit...

Parece algo irreal y encima esta ocurriendo ,inentendible una bomba al lado de casa todo ciudadano de este pueblo está deseando tener una gasolinera colindante con su propia fachada k lástima.

Anònim ha dit...

Està molt clar,el que no ho entén es perquè no vol, mes clar aigua!

La Cotorra de la Vall ha dit...

Anonim de les 19:05

Qui li ha dit a vosté que porten tants anys? Les instal·lacions es veuen ben modernes (la foto de Barcelona és de fa uns dies) i si els Ajuntaments haguessen pogut evitar-les, el primer que haurien fet és no donar-les permís de millora. Sembla ser que no ha sigut així, perquè serà?

I disculpe, no diur la veritat vosté quan ens diu que la Cotorra és un poc partidista. S'equivoca: la gent de la Cotorra és molt partidista: partidista a favor de la veritat, de la informació ben feta i contrastada, di dir-li al pa pa i al vi vi. i això ho tenim ben clar, ho posem per damunt de la ideologia.

I estem molt orgullosos d'eixa manera "sui generis" d'informar des de fa vora 8 anys, d'haver publicat 8414 noticies i haver arribat als 2 milions de pàgines llegides.

Sembla ser que eixa manera molt "sui generis" està ben apreciada per la gent de Tavernes.

Realment, el seu comentari si buscava ser ofensiu, ja es diu: no ofén qui vol, sinó qui pot.

Portem moltes hores i molt llegit sobre el tema de les gasolineres en el centre de ciutats, per tindre que aguantar comentaris "sui generis" com el de vosté.

Anònim ha dit...

http://www.consumer.es/web/es/medio_ambiente/2011/02/04/198752.php

També es tindría que tindre en compte el perill que hi ha al estar entre dos edificis

Lola FE ha dit...

Sr anonimo y sino esta de acuerdo porque no se solirafiza con los vecinos que es que crean que es un peligro. El informe desfavorable de la policía local y el informe de Murcia del peligro a menos de 100m de las viviendas. Porque no nos apoya?

Lola FE ha dit...

https://youtu.be/VXqZVQJ6G9E

Anònim ha dit...

Eixe video pareix que siga efectes especials per a una pelicula o cosa pareguda. No passa ningun cotxe per davant, no es veu cap persona que vaja a vora que passa, no es veu a ningú que treballe en la gasolinera, ni en el temps que dura es veu policia, ni bombers ni se senten les sirenes. Tot molt raro.
I massa casualitat que els veïns del piso estigueren amb la camara a punt para gravar l'explosió o l'escena del cine. com si aberen que anava a passar. Fa la impresió de ser tot un muntatge de película.
Que això no vol dir que si s'encen, siga una cosa pareguda.

Anònim ha dit...

La llei permet instal·lar gasolineres en els pobles. Ens fot però és així i hem de demanar el canvi de la llei aprovada pel Partit Popular en l'any 2013.
Això publicava fa uns dies el diari Levante parlant de la gasolinera de Tavernes:
"Actualmente, la ley permite instalar gasolineras en el interior del casco urbano. De hecho, la liberalización del sector ha provocado la proliferación de las conocidas como estaciones de servicio «low cost» en la comarca de la Safor".

Lola FE ha dit...

Si mira bien el vídeo yo si que veo como llevan agarrada a una. Abajo a la izq.

Lola FE ha dit...

Pero hay un dicho que dice. No hay mas ciego que el que no quiere ver. Y con esto acabo. Solo puse unos enlaces. Y parece que haya ofendido a alguien. Es curioso tanto malestar. Y mas si están a favor de los vecinos que le votaron.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Estem d'acord amb el que dius: "No hi ha pitjor cec que aquell que no vol vore"

A nosaltres ens passa igual: hem estat informant-nos, hem llegit les lleis, hem vist el que ha passat en altres llocs i tot això ho hem explicat perquè la ciutadania sàpiga que l'Ajuntament està nugat de peus i mans davant una llei estatal que l'obliga a donar la llicencia si l'empresa compleix tots els requisits.

I el que hem volgut siga una informació exacta, precisa i real de la situació, la mateixa explicació que l'alcalde i tècnics van explicar en la reunió amb els advocats i veïns afectats, resulta que ens acusen d'estar a favor de la gasolinera.

Incomprensible.

Anònim ha dit...

Si era mes fàcil Cotorra, quan aquests senyors van anar a preguntar de paraula que segons els de la empresa ho feren, després de haver-los denegat l'altra ubicació per la zona de tabervall, m'imagine que correctament, crec que amb un simple comentari que els havera fet vore que a l'Ajuntament no els agradava la ubicació haguera segut suficient, un empresari no havera començat un projecte si creia que hi havia alguna possibilitat, per remota que fora, de no eixir i haver-se gastat uns diners en projectes, llicencies, etc. per contra segons diu la empresa que vol montar diu que tot van ser facilitats d'un principi. Ara l' Ajuntament se n'adona que els veins no els agrada la gassolinera i l'Ajuntament no pot tornar enrere persupost, sería delicte. En fi, vull vore que un problema de no haver sabut dir NO quan tocava ha portat aquesta situació que poc mes es pot fer que esperar l'informe de les carreteres, un error amb graves conseqüencies que ojala mai passen però no oblidem que poden passar.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Pensem que ho hem dit massa vegades.
Com vosté diu "m'imagine que correctament" és aixi: a la primera ubicació, els terrenys no tenien qualificació per eixa activitat.
Ho hem dit i explicat: l'Ajuntament només té com a camí exigir-li a l'empresa el compliment estricte de la llei. No és dir-li a l'empresa si m'agrada o no que pose la gasolinera.
Preuntem: ¿No serà ser poc il·lús creure que perquè l'Ajuntament diga NO, l'empresa agatxa el cap i tot s'ha acabat? Preguntem: no ens mal interprete.
I això no ho fa una empresa, que te experiencia d'altres gasolineres, té els seus advocats i assessors, sap massa bé la llei 11/2013 i els requisits que cal complir perquè li donen la llicència.
Un detall: Aquesta empresa va demanar llicència quasi al mateix temps que la del Poligon, enfront de la Renault. Una està quasi acabada i l'altra no ha començat. I suposem que serà per les traves en la paperassa que li posa l'Ajuntament.
Tot no és tan senzill com dir "No" i s'ha acabat el problema: hi ha unes lleis, i una figura que es diu prevaricació. I això l'empresa ho sap i de fet ja ho ha dit ben clar: si al final tot està correcte i no hi ha llicencia sense una base jurídica, denunciara a qui corresponga per prevaricació.
Ens agrade o no vivim en un estat de dret, encara que de vegades s'oblide.

De vegades voldriem vore que faria més d'un valler a qui hem escoltat dir: "pues jo diguen lo que diguen els juristes de l'Ajuntament i encara que tinga tots els papers, li diria que no i en pau. Que no li done el permis".
Voldríem vore que fan quan l'advocat de l'empresa li diu: "Val, en el jutjat ens vorem. La demanda serà per danys i perjudicis i per prevaricació".
Voldríem vore que fa eixe valler quan li expliquen que això li pot representar anys de presó i pagar del teu patrimoni una multa i una indemnització. I damunt que li diguen que la llei li dóna la raó a l'empresa i que ho té tot perdut en un juí.

És molt fàcil ser valent en la pell d'un altre.

El que hem dit, a pesar que de vegades no ho semble, vivim a un estat de Dret.

I repetim la pregunta: Vosté sincerament creu que si l'Ajuntament li hagués dit "No", no ens agrada això, i vist el que he vist com està actuant l'empresa, aquesta hauria desistit?

Anònim ha dit...

Les llicencies no es poden denegar ni donar perque si. Les llicencies o cumplixen la normativa o no la cumplixen.
No li peguem més voltes.