L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 1 de maig del 2016

Destrelada a l’autogovern valencià: Les Corts Valencianes no poden aprovar lleis civils pròpies.


Els valencians no tenim dret a promulgar les nostres pròpies lleis en matèria de dret civil foral, una competència que tenen les altres tres comunitats que formaven l'antiga Corona d'Aragó -Catalunya, Aragó i Balears-, i també el País Basc, Navarra i Galícia.

Això vindria a dir la sentència del Tribunal Constitucional (TC), la primera de les fallades sobre tres lleis civils aprovades per les Corts Valencianes, que han estat recorregudes pel govern del PP de Rajoy, tot i que ací van ser aprovades pel PP valencià. 

Fonts oficials del TC van confirmar el divendres que el ple del tribunal s'havia pronunciat sobre la Llei de Règim Econòmic Matrimonial Valencià -la sentència es farà pública la setmana vinent- i segons València Plaza la fallada contrària als interessos valencians ha estat per 11 vots a un, i el vot particular pot ser del magistrat Juan Antonio Xiol Ríos.

La fallada tindrà repercussions per als 250.000 valencians i valencianes casats sota el règim de separació de béns des de l'1 de juliol de 2008 sempre que l'anul·lació de la llei tinga efectes retroactives. 

És una derrota i una destralada a les aspiracions valencianes de mantenir el mateix autogovern que les sis comunitats esmentades. I tot gràcies al govern de Rajoy, que no ha fet cas mai de les peticions valencianes que retirara el recurs al TC. Hi ha comunitats de primera, com Catalunya on es pacten els recursos, i unes altres no ja de segona sinó de tercera, on ni tan sols es fan cas de les demandes. 

La fallada del TC serà més dolorosa per a l'Associació de Juristes Valencians (AJV) que en els últims mesos havia tractat de mobilitzar als partits valencians, al Consell, als ajuntaments i a la societat civil amb la finalitat de pressionar al Govern del PP de Mariano Rajoy perquè retirara els recursos. No hi ha recurs, no hi ha sentència i açò és el que han fet en tantes ocasions els governs centrals del PP i del PSOE després d'una negociació política amb els governs regionals. Però a nosaltres ni aqueixa oportunitat ens ha donat el govern de Rajoy.

La AJV no ocultava el divendres la seua decepció davant "la falta d'unitat dels valencians, una vegada més" i l'escàs suport que han rebut dels mitjans de comunicació, assenyalant que un tema així “a Catalunya hauria sigut casus belli". 

El president Ximo Puig, com a últim recurs, va enviar una carta a Mariano Rajoy el passat 21 d'abril, on li reiterava la seua petició que l'Advocacia de l'Estat retirara els recursos i mostrava la disposició del Consell a "mantenir les reunions que resulten necessàries amb la finalitat de solucionar des del diàleg i amb voluntat d'acord totes aquelles qüestions que puguen ser jurídicament controvertides en aquest àmbit".

Ja hem vist el resultat.