L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 4 d’abril del 2016

Escàndol a nivell mundial amb centenars de polítics d'arreu del Món i familiars afectats

Una investigació coordinada per The International Consortium of Investigative Journalism revela el paper clau de "Mossack Fonseca", una empresa clau en l’existència de paradisos fiscals. I tot degut a una filtració feta al diari alemany Süddeutsche Zeitung  no se sap per qui,  però si el contingut. Un total de més d’onze milions de documents  supera les filtracions de WikiLeaks i Edward Snowden.

Mossack Fonseca és una empresa de Panamà que ofereix serveis jurídics, entre els quals la creació i el control d’empreses a paradisos fiscals de tot el món. Opera a 42 països i ha creat i controla 300.000 empreses per als seus clients. Una activitat legal a la major part dels països, però no sempre. I generalment és encoberta per a evitar la persecució de la hisenda local o per motius polítics.

A la llista de clients  s’inclouen molts caps d’estat i govern que hauran d’explicar com és que tenen tants diners i per quin motiu els envien fora del país. A més, moltes de les activitats que s’han descobert tenen relació amb delictes com ara tràfic d’armes o drogues i evasió d’imposts. La justícia brasilera fa anys que havia denunciat Mossack Fonseca perquè la considera una de les grans empreses d’emblanquinament de diners.

Els papers identifiquen 143 polítics i parents pròxims de polítics de tot el món que tenen societats a paradisos fiscals, controlades per Mossack Fonseca. Als paper filtrats, apareixen  familiars de presidents o reis, que fan negocis en paradisos fiscals. És el cas de la família reial espanyola, per mitjà de la tia del rei actual, Pilar de Borbó. L’agost del 1974, va esdevenir presidenta i administradora d’una societat panamenca, Delantera Financiera SA. Segons els documents de Mossack Fonseca, el mateix dia el seu marit, Luis Gómez-Acebo, també va assumir el paper de secretari-tresorer i administrador de la societat, constituïda el maig de 1969.

Des del març del 1993, ni l’un ni l’altre no tornen a aparèixer mai com a administradors. Des d’aquell any, l’intermediari del beneficiari anònim de la societat és el bufet d’advocats madrileny Gómez-Acebo & Pombo, fundat per Ignacio Gómez-Acebo, cunyat de Pilar de Borbó. Abans, el representant societari havia estat el londinenc Timothy Lloyd. El 1993, Lloyd va indicar que Pilar de Borbó era la propietària de Delantera Financiera SA. El fill de Pilar de Borbó, Bruno Alejandro Gómez-Acebo Borbó, va esdevenir administrador i tresorer de l’empresa el juliol del 2006 i fins que es va dissoldre, el juny del 2014. 

Els papers també delaten que Mega Star Enterprises Inc, una empresa de Panamà fins ara desconeguda, és propietat del futbolista del FC Barcelona Leo Messi i els seus pares.

[Podeu trobar més informació sobre aquesta filtració a Süddeutsche Zeitung, en alemany i anglès, a The Guardian, a Le Monde, a El Confidencial, a La Nación o a L’Espresso, entre més.]

3 comentaris:

UN JUBILAT ha dit...

A pagar-la sempre els mateixos,assalariats i jubilats.Clar,els mes facils de controlar.Si l'agencia tributaria tinguera mes personal i mes mitjans per a lluitar contra esta lacra,no estarien tant tranquils,però,com els defraudadors son cosins germans dels governants es vengen en nosaltres.Jò son jubilat i tots els mesos em retenen el 20% del meu sou a conter de la renta (i molt content) però,el que no hi ha dret,es que esta gentola els ixca de bades.HACIENDA SOMOS TODOS.

Unknown ha dit...

I Almodovar i el germá, Putin, el president de Isalandia,.... Etc

Anònim ha dit...

El que "Hacienda somos todos" ja va dir l'advocada de l'Estat Espnayol que sols era un eslògan publicitari; i es veu que ho sabia bé.