L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 13 de gener del 2016

L'acord del PSOE amb el PP i Ciudadanos impedira la formació del grup parlamentari valencià de Compromís

L'acord del PSOE amb Ciudadanos i d'aquest amb el PP, o siga un acord coordinat a tres bandes i dos a dos, com indica la premsa d'avui, donarà la presidència del Congrés dels Diputats al socialista Patxi López. El PSOE obté una de les quatre vicepresidències, però ha renunciat a una de les quatre secretaries que la “ha cedit” generosament a Ciudadanos

Aquest “lliurament” del PSOE permet que la dreta obtinga la majoria en la Mesa del Congrés, atès que hi ha un altre acord, el de Ciutadans amb el PP, que li ha facilitat tres llocs en la Mesa: dues vicepresidències i una secretaria. Amb açò, la unió PP i Ciudadanos tenen el control amb cinc dels nou vots.

Podemos, amb els seus propis vots, té garantits dos llocs en la Mesa: una vicepresidència i una secretaria. 

El pacte a tres bandes entre PSOE, Ciudadanos i PP, encara que ha estat dos a dos (PSOE amb C’s i C’s amb PP) té una repercussió directa en Compromís, que es queda sense grup parlamentari, com es quedaran “En Comú Podem” i “En Marea” atès que ni PP ni Ciudadanos (el PSOE tampoc encara que ho dissimula un poc) en desitgen la formació.

Precisament ha estat l'exigència de Podem fins a l'últim moment de formar aquests grups parlamentaris la que ha fet impossible un pacte progressista Podemos-PSOE

La composició de la Mesa del Congrés, tal com s'indica en la premsa, suggereix una confluència d'interessos entre socialistes, populars i Ciudadanos i encara que no hi ha hagut converses entre els tres alhora, els pactes creuats han assolit l'acord del tripartit PP-PSOE-C’s.

Podemos va insistir ahir que la condició “sine qua non” per a pactar amb el PSOE era el reconeixement dels tres grups parlamentaris “En Comú Podem”, “Compromis-Podem” i “En Marea”, perquè tots compleixen els requisits legals de nombre de diputats i percentatge de vots recaptats, però xoca amb el requisit del reglament de no haver-se enfrontat amb la resta de partits davant els electors.

Un incís: veurem si aquests partits que no permeten la formació d'aquests grups parlamentaris, donen el seu suport a la formació dels grups de “Democràcia i Llibertat” i d’ERC, que no compleixen els requisits de percentatge de vots a Barcelona. 

El PSOE va oferir a Compromís una via intermèdia: formar un grup mixt (calen 15 diputats i el 5% dels vots) junt als altres diputades de les coalicions gallega i catalana, creant agrupacions diferenciades amb els seus propis portaveus. Açò implica repartir els diners del grup i el temps d'intervenció en tres, però siguem clars: sense majoria en la Mesa és una promesa molt difícil de complir.

Ara hi ha un termini de cinc dies per a formar els grups, i tot apunta es convertirà en la pedra cantonera de les negociacions per a triar president del Govern. Així el líder de Podemos, Pablo Iglesias, en roda de premsa al costat de Joan Baldoví va condicionar els futurs enteniments i acords amb el PSOE amb l'aprovament dels citats grups parlamentaris i assenyalava que no contemplava un altre escenari.

El mateix Iglesias en tenir coneixement del pacte PP-PSOE-C’s i del repartiment dels càrrecs de la taula del Congrés va indicar "els tres del búnker comencen a cavalcar".