L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 17 de gener del 2016

El govern de Compromís consultarà el model de Festes Majors als veïns i veïnes


L'Ajuntament durà a terme una consulta popular perquè siguen els veïns qui decidesquen les futures Festes Majors. La consulta abasta la decisió sobre la data, els dies de celebració i, com no, es determinarà si el municipi està a favor i continuaran els “bous al carrer”, un dels espectacles amb major presència veïnal. 

La consulta, com va publicar el diari Levante-EMV “en exclusiva” (sic) dimarts, no té encara data exacta de celebració i segons el rotatiu s’hi contemplen quatre preguntes generals, encara que la proposta del govern de Compromís serà presentada a la resta de grups abans de ser definitiva perquè presenten les seues propostes i alternatives de manera que la previsió és aprovar el redactat final en el ple del mes de febrer.

El govern municipal de Compromís va informar ahir de les propostes a l'assemblea del col·lectiu local perquè es debatés i donés el vistiplau a la proposta, dins del caràcter assembleari de la formació valencianista.


Segons hem conegut, la informació donada a l'assemblea confirma a grans trets el publicat per Levante-EMV. Així, la votació està prevista que se celebre per via telemàtica, o siga per internet, però es donaran el màxim de facilitats i s'instal·laran terminals informàtics assistits per funcionaris per a aquells veïns que no disposen d'ordinador i connexió a la xarxa.

Un altre punt que s'està valorant són els requisits a complir per a poder votar. La proposta inicial és que podran votar totes aquelles persones empadronades a Tavernes i que tinguen 16 anys o els complesquen dins de l'any en curs 2016. No s'ha indicat res sobre les persones nascudes a Tavernes però empadronades fora, encara que d'eixida el més lògic és que no voten, com passa en les eleccions municipals, autonòmiques o generals. 


Bous senyor alcalde, bous 

Una de les preguntes més importants de la consulta i la que més va ser debatuda en l'assemblea de Compromís serà la presència d'espectacles amb animals. Ací tot apunta al fet que la pregunta genèrica inicial que apuntava el rotatiu Levante-EMV en el sentit que els veïns acceptaren o no que l'Ajuntament subvencionara “espectacles amb animals” va a canviar-se amb una indicació expressa i clara referida als bous al carrer i al tir i arrossegament de cavalls. Així doncs, es deixarà fora a altres espectacles o exhibicions d'animals, cas de gossos o cavalls de domatge o passeig. 

Programa oficial de 1944. S'observa la quarta setmana de setembre i la tradició dels bous.
I per què no la quarta setmana de setembre? 

Una altra pregunta seria la data de celebració de les Festes Majors, oferint-se als veïns l'elecció de la primera, segona o tercera setmana de setembre i deixant fóra una possible pregunta sobre l'última setmana d'agost. 

La nostra opinió, i si es vol potenciar la platja i que la temporada – amb el clima actual- s'allargue al setembre per a benefici del sector turístic s'haurien de contemplar només dues opcions: la tercera setmana i afegir la quarta setmana. 

Quan oferim com a opció la quarta setmana no estem dient cap barbaritat ni una cosa de l'altre món. La tradició indica que Tavernes sempre va celebrar les seues Festes Majors en l'última setmana de setembre, des del seu inici l'any 1885, com a agraïment al Crist de la Sang per lliurar la ciutat del còlera morbositat, fins a la dècada dels anys 1970. 
Va ser en eixa dècada del 70 quan va començar el ball indiscriminat i sense criteri definit de dates que ha regit fins fa poc: es van traslladar a agost, amb fracàs estrepitós, es va tornar a setembre i unes vegades foren la primera setmana, per finalment passar a la segona i finalment a la tercera, però sempre amb la vista apegada al calendari.



  Una simple consulta a la programació festiva fins a la dècada dels 1970 ens informa, per exemple, que l'any 1945 i 1956 les festes se celebraren entre el 29 de setembre i el 7 d'octubre, o el cas de 1954 entre el 25 de setembre i el 3 d'octubre, o l'any 1958 entre el 27 de setembre i el 5 d'octubre. Exemples existeixen a desenes, i unes Festes Majors a la fi d'octubre en els temps que corren i amb el clima que tenim, no es veu siga una possibilitat desgavellada i menys encara pels beneficis al sector turístic.
 

Temps i durada de les festes 

En una altra pregunta, els ciutadans hauran de decidir sobre la durada de les festes i tot apunta al fet que s'oferiran com a opcions tornar al model de festes tota la setmana, o mantenir el model dels dos últims anys, o siga actes centrats majorment els caps de setmana, o com última alternativa celebrar-les d'una tirada, en dies consecutius.


També s'estudia la possibilitat de preguntar sobre la conveniència de programar actes amb primeres figures de l'espectacle però que seran de pagament. També s’estudia consultar als veïns sobre quins han de ser els dos dies de festes locals i per a açò es posarà a la consideració veïnal diverses opcions, encara que tot apunta a que sempre es contemplaran com a prioritaris els dies de Sant Vicent i el 18 de març, vespra de Sant Josep.

De tota manera, el govern municipal de Compromís donarà a conèixer les propostes de manera formal a l'oposició perquè aporten les seues idees, de manera que es desitja que el plenari de febrer aprove de manera definitiva i amb tots els informes jurídics a favor la consulta.

Publicat originalment el dia 15 a les 9:26

15 comentaris:

Anònim ha dit...

Això està molt be.

Anònim ha dit...

Ja era hora que algú consulte al poble, per mi no als bous, tercera o quarta setmana, quatre dies seguits i el divendres festa.

Anònim ha dit...

Ah, i figures relevants però de bades i valencianes que a més canten en la nostra llengua, com Andreu Valor o Pep Botifarra, entre altres.

Anònim ha dit...

Afegiria preguntar si volem que tornen les "varietets" a la Plaça.
Les festes son per a tots i hi ha molta gent que li agrada eixe tipus de espectacle i la plaça sempre s'ha omplit de gom a gom.
Jo votaria que si.

Anònim ha dit...

Per qué a la pregunta dels bous lleven uns cavalls (els de doma o passeig o arrosegant carruatges) i n'alegre ixen altres (els de tir i arrossegament)? Per mí,bous no i els cavalls de tir,sí,el públic no els fan patir com als bous i estan entrenant tot l'any en l'esforç de la prova que fan. Sempre que no els maltracten ni peguen.

Per la data de festes,sí,abans es feien a finals setembre o octubre. Quan acabava la collita de l'arròs,s'ha dit tota la vida al poble. Hui en dia no hi ha cap collita,i sempre es feia últimament quan la gent tornàvem de la mar al poble. En la 4ª setmana de setembre ja durem molt temps de feina i escola després de l'estiu i a la platja no quedarà ni el tato,no evitarà desestacionalitzar la platja. Millor la última d'agost i combinar activitats al poble i la platja. Jo,per mí,les faria a la setmana de falles,i matariem dos pardals d'un tir,setmana sencera de festes per als fallers i més activitats per a tots. I tindríem dies de festes locals per a San Vicent i per a festes locals-falles.
Signe anònim i així no demane cap jornal pels serveis d'assessorament.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Et recordem que a festes del poble les classes ja han començat. Per tant igual molesten a l'activitat educativa festes en tercera que en quarta setmana.

I tens raó, abans es feien després de la sega de l'arròs per això quan a principis del 70 el conreu de l'arròs desapareix per dessecació de la Partida sorgeixen tots els canvis en la data.

En eixa època a la mar s'anaven només unes quantes setmanes i a finals d'agost el més estirar ja no quedava ningú.

Ara no tenim arròs, però tenim una platja que es desenvolupa a partir dels 70, i si volem donar-li unes setmanes més de vida, una cosa que ajuda és endarrerir uns dies les festes. I això no és una idea original nostra.

Potser una proposta intermedia vindria be: la setmana de festes serà l'última setmana que caiga completa dins de setembre.
Per a millor comprensió: Això vol dir que el passat 2015 les festes haurien estat entre el 21 i el 27 de setembre, i enguany serien del 19 al 25; i l'any 2017 del 18 al 24 per passar en el 2018 del dia 24 al 30.

UN JUBILAT ha dit...

Jà que pensar en el turisme de la platja com bé haveu dit,però siguent realistes quan obrin les escoles sols ens quedem en la platja la gent del poble.Vol dir això,que a partir de quan s'obrin les escoles,jà dona igual fer-les una setmana que un altra.El que trobe que es molt important es que el castell no es fassa en dumenge,pel bé dels xiquets que a l'endemà tenen que anar a escola i deuen de anar ben espavilats.

Anònim ha dit...

Molta gent marxem al poble perquè coincidix escoles i festes. Si les festes s'atrassaren una setmana, en el meu cas em quedaria més temps, i se de molta gent que també es quedaria i fariem com el mes de juny que portem els xiquets pel mati i els arrepleguem a mig dia.

Anònim ha dit...

Per que tornen a traure lo dels animals si ja s'ha aprobat una moció en el pleno prohibint-los?

VVM ha dit...

No es podríen atrassar fins l'última de setembre i durant les festes que no es faça escola.
Hi ha pobles que recuperen les hores lectives de les festes durant el curs i en festes no fan clase.
Mireu per exemple el que es fa a Algemesí que durant la setmana de bous no fan escola.
Podeu comprovar-ho al següent enllaç:
http://www.iessantvicent.com/web/index.php/calendari-escolar
Si els xiquets i iels instituts comencen les escoles i fem les festes del poble sense que siga festa escolar tenim dos problemes:
1. La platjaes buida en quan comencen les escoles.
2. Durant la setmana de festes en les escoles passen el rato donat que molts xiquets falten a escola i als instituts falten quasi tots.

Anònim ha dit...

Les festes no poden dependre del que preferisquen quatre bars a la mar.
La última setmana d'agost ja és fluixa en quant a turisme,quasi tots els madrilenys ja han aplegat a fugir. I els d'ací,molts acaben vacances i comencen a treballar l'1 de setembre. El primer dia d'escola pega a fugir de la platja el 90% dels vallers que estiuen a la mar.
A finals de setembre ja fa un mes que acaba l'estiu i no torna ningú a la mar.
Si pensem en aprofitar festes per als comerços de la mar: 1.- ultima setmana agost. 2.- Primera de setembre si no hi ha escola. Si és fa el millor per la gent i xiquets,independentment de la platja,aprofitar setmana sencera abans de Sant Josep,com diu algú per dalt,tots contents i menys despesa,les verbenes,pagades per les falles i més ambient tots els dies.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Disculpa, però en allò que a nosaltres respecta i hem dit, pensem que no ens has entés.

No és per quatre bars, és per una cosa que es diu desestacionalitzar la platja, per promoció del mateix Tavernes. Setembre és un mes tan bo, nosaltres diríem fins i tot millor, que l'agost per estar a la platja i gaudir a més del sol i banys, de practicar activitats senderístiques i mediambientals, a més de moltes culturals (Bolomor, la Xara, el Monestir) de la Valldigna. No s'ha de pensar només en la gent jove de marxa nocturna.

I el recordem que l'estiu acaba el dia 21-22 de setembre no a finals d'agost.

Anònim ha dit...

Xe, amic, que som molta gent els que treballem en juliol i agost i el passem en la platja amb la familia.
I t'en diria a centenars. Això de que molts comencen a treballar el dia 1 de septembre no aprofita. Tu no deus treballar quan dius que molts comencen a treballar.

Anònim ha dit...

La platja durant els primers quince dies de Setembre encara té vida encara comencen les escoles perque els xiquets van migdia i molts pares els porten i els tornen. Per tant tercer cap de semana amb el divendres festiu seria lo millor per a mi.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Començar el tercer cap de setmana, seria el mateix que desenvoluparles al llarg de la darrer setmana completa de setembre.
En la pràctica una setmana més tard que ara, pensem nosaltres.