L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 28 d’octubre del 2015

La Goleta, el conte de mai no acabar.

El mar "acarona" les edificacions

A principi de mes, publicàvem la situació en què havia quedat la platja de la Goleta després del temporal de llevant que havia assotat la nostra costa. Tornàvem a repetir el que tantes vegades hem dit: el temporal havia fet desaparéixer l'arena que s'havia dipositat en la Goleta feia uns mesos dins de les obres de regeneració del litoral valencià.

Hem tingut aquests darrers dies un nou temporal que ha servit per rematar la greu feina que va iniciar el temporal de principi de mes. Les fotografies que us adjuntem en parlen prou clarament i, fins i tot, s’hi pot observar com les ones acaronen les pedres i murs de les edificacions. ¡I la mar estava prou calmada!

La situació actual de la platja de la Goleta no té res a vore amb la de fa unes dècades, quan a Cullera no s’havia construït l’espigó del Xúquer, infraestructura que per a molts ha estat la culpable de la situació en haver modificat el sentit de les corrents. I seria la causa de la falta d’arena no solament a la platja de la Goleta sinó de la veïna platja del Brosquil.

L’Ajuntament, amb bon criteri i per evitar mals pitjors, va amuntegar arena a la zona de la duna, un veritable mur de protecció per evitar que els embats de la mar impulsaren l’aigua dins de la urbanització. 
Arena amuntegada per evitar la intrusió marina

I mentre tant, les mateixes dècades que patim la desaparició de l’arena patim de la falta de remeis des del govern de Madrid i Costes. I promeses moltes, com aquella feta per l’alcaldia del PP fa mes de 10 anys als veïns reunits en assemblea a l’aire lliure, Plaça d’Oliva, de que les solucions anaven a vindre de seguida.

Només s’hi ha posar un únic remei: any rere any aportar arena que després veiem que no aprofita per a res, que és un remei transitori perquè el primer temporal torna a fer-la desaparéixer. I altres solucions que es diuen definitives (modificació de l'espigó de Cullera, esculls a una distancia de la costa perquè l'arena no es desplace del lloc, estudi de corrents…) sense fer-se o sense iniciar-se. Ni Madrid ni Costes han avançat res en les darrers dècades. 



Una esmena que demanava actuacions... al fem!

Fa uns mesos, i amb ocasió de la presentació i posterior debat dels Pressupostos Generals de l’Estat 2016 (PGE) el col·lectiu local de Tavernes feia arribar al diputat Joan Baldoví una esmena per tal d’impulsar l’actuació en la costa vallera i evitar la regressió de la platja de la Goleta, a més de les platges veïnes que també se’n beneficiarien. L’esmena assenyalava dedicar 50 milions d’euros per atallar d’una aquest problema.

No cal ni dir quina va ser la destinació de l’esmena de Compromís (el govern de Rajoy ni la va considerar, al fem!!!), ni tampoc cal massa repetir quin partit va votar en contra (el PP) d’aquesta inversió. El mateix partit que també va votar en contra de la laminació del Vaca, el desdoblament del ferrocarril entre Cullera i Gandia, el desdoblament de la calçada i millora dels punts negres en la N-­332 entre Favara i Xeraco, la creació del centre d’interpretació de Bolomor, la millora de l’entorn i camins al voltant de la Sèquia la Bova, entre altres. 

La situació de la Goleta, per tant, continuarà sense solució – com les altres esmenes que acabem de dir – i el que és més lamentable, sembla ser sense que el PP de Tavernes haja mogut mai un dit davant del Govern de Rajoy.
-