L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dijous, 24 de setembre del 2015

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Pacte a les generals amb Podemos, sí o no



El Bloc ha celebrat un referèndum amb l'objectiu de definir-se davant l’hipotètic i discutit pacte amb Podemos en les eleccions Generals de desembre.

La majoria de la militància ha votat en contra del pacte electoral amb Podemos amb un posicionament clar: Compromís representa en el País Valencià l'espai polític de ruptura que es demanda a nivell estatal. I ho ha demostrat amb un bon treball parlamentari en Les Corts Valencianes i en el Congrés de Diputats, i sempre en clau valenciana.

La política des d'ací i per a la gent d'ací sense lligams amb Madrid ha fet créixer a la coalició, consolidant l'espai propi de Compromís, cooperativa on cohabiten el Bloc, Iniciativa i Els Verds, a més de persones que s'han sumat com adherits o Gent de Compromís. L'èxit rau: en la transversalitat d'un projecte integrador, de valencianisme progressista, amb la política feta des d'ací i sense submissions als partits de cort estatal . I de defensa dels interessos valencians: millor finançament autonòmic, lluita contra la corrupció i les xarxes clientelars del PP, posar-se al costat de les víctimes de l'accident del metre, de les persones depenents....

El projecte s’apuntala amb la política en clau valenciana. Acudir amb Podemos comporta risc, perquè és improbable una suma de vots, com és improbable que el partit de Madrid atenga les peculiaritats, problemàtiques i prioritats presents i futures dels valencians. 

Compromís té el marc polític a el País Valencià i molts pensen que no és viable lligar el futur amb el d'una formació estatal, la protegida per les televisions i que té com a fi col·locar al seu líder en la Moncloa. La independència i la valencianitat del projecte són valors de Compromís per a la consolidació del projecte a llarg termini, que es veu improbable en un pacte amb Podemos, partit que cerca esmorteir la seua caiguda amb pactes territorials en llocs, com el País Valencià, on amb prou faenes té base.

D'altra banda alguns sectors defensen el pacte amb Podemos i argumenten que és necessari perquè es té l'obligació de superar al PSOE i al PP, i fins i tot que és un risc que Podemos aconseguesca millors resultats que Compromís, girant el resultat autonòmic del passat mes de maig, o fins i tot que un PSOE vingut a menys et torne a prendre distància.

La denominada opció B – perdedora en el referèndum- implica una sèrie de condicionants a favor de Compromís en el pacte amb Podem: entre elles un grup parlamentari propi per a Compromís en el Congrés de Diputats, al costat de la preeminència de la coalició valenciana en les llistes electorals, que es veu de dubtosa – per no dir impossible- acceptació per Podem. 


Un tema que donarà que parlar i que, cal suposar, entrarà en la seua recta final a partir del dia 27, una vegada siguen coneguts els resultats catalans i quin resultat ha obtingut la coalició formada per Podemos-IU en aquella autonomia. 

L'Estat de la Qüestió expressa només l'opinió de la gent de la Cotorra de la Vall