L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimecres, 22 de juliol del 2015

Els valencians entre els més pobres d'Europa


Un estudi de la Comissió Europea revela el retard valencià en el compliment dels objectius d'exclusió de pobresa establits per al 2020. No és que avancem, sinó que retrocedim i cada nou informe d'Europa aprofundeix una mica més en la reculada que el País Valencià està vivint dins del context europeu i que ara, en ple apogeu de la crisi de Grècia, ens emparenta amb ella.

Els valencians estem instal·lats des de fa temps en un índex de pobresa al voltant del 30%, amb la qual cosa apareixem en el furgó de cua de la Unió Europea. Però no estem sols i ens acompanyen les regions del sud espanyol: Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia i Extremadura. També les regions italianes més deprimides (al sud de Roma); així com l'antiga frontera amb la Unió Soviètica (parts de Polònia, Hongria), zones de l'antiga Iugoslàvia, algunes àrees d'Irlanda i, òbviament, Grècia. Es l'Europa pobra, la de major nivell d'exclusió.

Enfront d'aquesta Europa en alarmant roig, a Espanya com a zona de benestar Catalunya i Balears, agermanades amb la C. Valenciana en el greuge de la infrafinanciació, però amb millors escenaris en la lluita contra la pobresa, i sobretot els millors, la «anomalia foral» del País basc i Navarra, a un nivell de la millors àrees de benestar europeu que se situen en el nord i centre del continent.

L'Institut Federal Alemany per als Assumptes Urbans, amb seu a Bonn, ha radiografiat la situació actual del compliment d'un dels objectius de l'estratègia Europa 2020: la lluita contra la pobresa i l'exclusió social. Segons cita el propi estudi de l'institut alemany, l'expectativa en el moment de formular aqueixa «estratègia 2020» passava per traure a 20 milions d'europeus dels marges de pobresa, i passar de 116,6 a 96,6 milions. 

Avui l'objectiu havia de caminar pels deu milions, però es va creuar una crisi, que fa difícil aconseguir l'objectiu i lluny de reduir-se el nombre, en 2012 apareixien 122,6 milions d'europeus en perill d'exclusió.

Cinc anys després de formular els objectius, la mitjana en cada regió havia de girar entorn del 21,2% de persones en aqueixa situació, però després de diversos anys de depressió, les últimes dades situen als valencians en la taxa (2014) del 31,7 %.