L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 10 de maig del 2015

¿Que proposen els partits per a un finançament valencià just?


El País Valencià és l'única comunitat autònoma que, essent pobra, és contribuent nat a l'Estat. Les comunitats autònomes no són balafiadores i el 80% del deute públic de l'Estat prové del govern espanyol. Les comunitats representen el 17% d'aquest deute públic.
Si anem a les xifres, els valencians recaptem 23.000 milions d'euros i per a poder atendre les competències necessitem 16.000 milions, però en rebem menys de 10.000. 

Els valencians som el 10,7% de la població de l'estat i rebem el 5,17% de les inversions, és a dir, la meitat del que ens correspondria per justícia. Un dèficit d'inversions que ha generat un deute de 13.500 milions d'euros des del 2002 i que es pot resumir en una dada: les transferències de l'Estat rebem no arriben a cobrir la despesa en sanitat i educació. 




Compromís
proposa un concert econòmic amb agència tributària pròpia proposa un concert responsable, un sistema que s'ha demostrat que a Navarra i el País Basc ha donat bons resultats perquè els governs es responsabilitzen de fer un treball responsable en el seu model productiu.  
 La proposta 'Per un finançament just' té com a objectiu tindre autonomia financera i proposen un concert econòmic responsable. Contra l'actual model discriminatori, Compromís defensa d'incrementar l'autogovern i el finançament autonòmic i de crear una agència tributària pròpia. És 'l'eix central per a l'eixida de la crisi', diu.
El web Concert Econòmic Responsable 'explica l'infrafinançament i la manca d'inversió pública al País Valencià. El concert econòmic responsable que proposa Compromís com a model de finançament es basa en la creació d'una agència tributària valenciana, en la capacitat normativa plena sobre els tributs, en la responsabilitat i transparència en la gestió del sistema de finançament, un sistema bilateral Generalitat-estat, i la solidaritat i cooperació en el model de finançament. 

El PP valencià vol negociar un nou sistema de finançament que garantisca la prestació dels servicis públics fonamentals. Un sistema que cobrisca els servicis fonamentals dels espanyols uniformement, amb independència del lloc de residència.

El PSOE valencià defensa un nou sistema de finançament que complesca els principis d'autonomia, equitat horitzontal solidaritat, responsabilitat fiscal, suficiència o equilibri vertical, garantia del benestar, estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, lleialtat institucional i transparència' (pàgina 9 del programa electoral) 

Esquerra Unida no fa propostes en termes bilaterals, com Compromís, sinó multilaterals i vinculen la nova proposta de finançament autonòmic en el context d'estat federal, segons José Soler, coordinador d'economia del partit. Sense renunciar a propostes que es resolguen al País Valencià, com l'endeutament acumulat. 

Ciudadanos
volen un finançament igualitari entre comunitats i la solució és constituir una caixa única i centralitzada que pague els serveis públics independentment del territori on visca el ciutadà. Defensa un model que cobresca les despeses i afirma que la solució depèn de proposar una renegociació de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes, la LOFCA. 

Podemos no presenta cap proposta sobre el model de finançament valencià. El programa electoral del 24-M exposa punts comuns per a les comunitats autònomes, i sobre el sistema fiscal autonòmic proposa 'harmonitzat', és a dir, centralitzat. Segons el programa de Podemos 'cal una actuació coordinada del conjunt de les administracions públiques i del govern central'.
-

1 comentari:

Enric Estruch ha dit...

UnitsxValència el concert