L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 27 de febrer del 2015

Xerrada informativa de l'alcalde, Jordi Joan, sobre els pressupostos municipals

Dos moments de la intervenció de l'alcalde

L'alcalde de Tavernes, Jordi Joan, va oferir una xerrada informativa sobre "En què i com es gasta l'Ajuntament els nostres impostos" i que va servir també per informar a la ciutadania d'altres temes al voltant de la gestió pressupostaria municipal.

Jordi Joan va fer una explicació molt clara, senzilla i sobre tot molt didàctica donada la complexitat del tema i amb recolzament de projecció de dades i esquemes. Va començar explicant l'evolució dels compters municipals amb les dades de recaptació entre el 2006 i el 2014, per explicar com l'ajuntament havia passat d'ingressos de 20 milions en la passada legislatura als 15 milions d'aquesta, un 25% menys d'ingressos, "un descens molt gran" que han condicionat la gestió municipal de l'actual govern municipal.

Indicava que si a aquesta disminució tan dràstica dels ingressos, li sumes el 4'5 milions de romanent negatiu de tresoreria, els 1'6 milions de factures que hi havia en els caixons sense pagar, i els 16 milions que va deixar el PP de deute, es comprenia fàcilment com davant un Ajuntament  arruïnat, la prioritat del govern municipal havia estat sanejar un Ajuntament que es trobava en fallida econòmica.

Jordi Joan va dir que, a pesar de que el dèficit ja havia començat molt abans del 2009, el govern anterior del PP no havia pres cap mesura per evitar la fallida econòmica de l'Ajuntament a pesar d'haver cobrat també més d'un milió d'euros per plusvàlues i canon de l'aigua, i que havia estat en aquesta legislatura, la de menys ingressos, quan s'ha aconseguit el sanejament l'equilibri econòmic i damunt baixar l'IBI.

També va explicar que precisament per això, l'Ajuntament no havia disposat de diners fins el 2014 per a efectuar cap inversió, perquè el capítol que s'havia de dedicar a invertir en el poble, els havien hagut de dedicar a pagar el deute deixat pel PP.

El deute, indicava, ha estat rebaixat de 16 milions a 13'9 milions en tres anys, a pesar que s'han hagut de fer front al pagament de préstecs fets anteriorment, com els 5'7 milions firmats a finals del 2010 pel govern anterior i que tenien dos anys de carència, o pagar els 1'8 milions de l'aparcament, una altra de les "tristes herències" deixades pel PP.

També va recordar que el PP havia cobrat el canon anticipat de l'aigua fins el 2026, uns 2'2 milions d'euros, amb la qual cosa havia llevat una font de recursos al govern actual i als de pròximes legislatures. 
Aquesta situació greu que es van trobar, va dir, va anar poc a poc solucionant-se de manera que és en el 2014 ja va ser quan el govern va poder plantejar destinar 300.000 euros a fer menudes obres amb recursos propis i sense fer cap préstec i també poder baixar l'IBI. 

I ara les inversions? (amb el permís del PPSOE).

Arribats ací, va explicar en què pensaven ara gastar-se els pocs diners que podien destinar a inversions. Va explicar com en juny del 2014 va voler destinar el romanent de tresoreria a efectuar inversions per a Tavernes i com la falta de predisposició de l'oposició, que va preferir que els diners es destinaren a pagar bancs seguint el dictat del ministre Montoro,  ho va impedir.

També va recordar que, en desembre del 2015 havia presentat al plenari els pressupostos amb un capítol de 900.000 euros per a destinar a inversions per al poble (pintar passos de vianants, arreglar semàfors, millorar jardins, asfaltar carrer, reparar voreres, obres en el cementeri, etc) i com ni el PP ni el PSOE els havien volgut aprovar. 

L'alcalde va també explicar alguns temes importants per a la ciutat i inversions de futur, cas del col·lector de la platja, que tal com passa el temps s'ha vist que ha estat una més de les pifies del PP, que va pressupostar per a eixa obra 700.000 euros en un préstec i que ara, amb el projecte ha acabat i valorat, té un cost de 2'9 milions d'euros, quatre vegades més del previst la legislatura passada, cosa que obligarà a plantejar-se els sistemes de finançament. 
Aspecte parcial de la sala
Un altre punt que es va atendre també, ja en el torn de preguntes, va ser la situació de la piscina - una altra pifia també de l'anterior govern junt a l'aparcament- on Jordi Joan va recordar que el PP va donar la concessió a una empresa en contra de l'informe d'Intervenció que havia puntuat amb un 0 (zero) les condicions econòmiques. 
Al final es va obrir un torn obert de preguntes, on va sorgir dos temes en exclusiu, ADISVA i l'accessibilitat, i que l'alcalde va explicar des del punt de vista de l'Ajuntament, recordant en el cas d'ADISVA que l'Ajuntament havia complit i col·laborat en la fundació que era privada i assenyalant que al final invertirà un total de vora mig milió d'euros en el projecte. En el cas dels problemes derivats de l'accessibilitat, a més de recordar-se l'especial disposició de Tavernes ascendint per la falda de la muntanya, l'alcalde va indicar que era sensible en el tema i que els tècnics municipals també ho són, i les coses es fan en base a criteris tècnics.


8 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bé l'alcalde Jordi. Llàstima que alguns no sàpiguen apreciar l'esforç de l'actual govern.

La persona que va retreure el tema adisva, lamentable.
Polititzar un assunt d'aquest tipus diu molt poc d'ell. Els de adisva haurien de dir alguna cosa, ell pertany a l'associació?. Parlava per tots?. Ja dic lamentable.

Aitor, el que teniu en Tavernes no es mereix el teu discurset. Si vols fer un míting, el pots organitzar tu, però no polititzats la sensibilitat dels Vallès.

Colenco, sense comentaris. El coneixem tots. O els festera i festetes de Sant Antoni prenen cartes a l'assumpte o la festa desapareix.

Anònim ha dit...

Havereu pogut fer les fotos un poc més tard, cap a les 20:30, i s'haguès vist la quantitat de gent que hi havia. Estava la sala plena i moltíssima gent de peu al final, jo entre ells.

Explicacions molt clares de l'alcalde i res que amagar. El que no em va agradar varen ser que el torn de preguntes es va convertir en un moment de conversa de bar on crec que dues persones van acaparar massa.

Anònim ha dit...

Crec que si s'obri un torn de preguntes es per a utilitzar-lo, si no que es faça un mitin. Respecte a la persona que va traure el tema d'adisva es el pare d'una nena que necessesita el centre i pensa en el futur de la seua filla. Aitor es un joven que li preocupa saber si podrà anar sol a un lloc degut a una didiscapacitat. Crec que el teu comentari esta fora de lloc, espere que el alcalde i el seu partit no pensé com tu que agafen les critiques com a constructives perque el que tu acabes si es polititzar amb dues persones que son afectades directament

Anònim ha dit...

Al de les 16:35. Ni era el lloc ni son formes. No eres qui per jutjar sensibilitats. Estic en la trentena i vaig cursar EGB a Alfandech. Tots els deixa edat coneixem el tema, perquè algú ens ho explicava, en temps i forma, sense polititzar res. Al final de cicle crec que tots ho teníem clar. Amb està presio que se li posa al consistori ja no es igual.
Que passa amb el que es guanya la vida gràcies a les falles fent vestits, monyos, maquilletjes...i els que viuen de l'esport o la música??????. L'Ajuntament som tots els mes de 18000 Vallèrs. Corto i cierro
Conec a molta gent d'adisva i son de prou mes solidaris i comprensius que tu

Anònim ha dit...

Les persones que prengueren la paraula per preguntar per Adisva o per la movilitat, defensen unes qüestions molt legítimes però la paraula era per a preguntar no per a fer un míting acaparant el temps de preguntes. L'acaparament del debat i La intransigència en el posicionament els fan perdre la raó que pogueren tindre.

Anònim ha dit...

D'acord que no van ser formes. Donava la impressió de que anaven a rebentar l'acte.
I jo no crec que siga com pareix, però massa voltes dona la impressió de ser molt egoistes, que nomes pensen en ells, i el primer que cal per ser respectat es respectar tambe els demes.
I esmentar , per la manera de fer-ho, despectiva de les falles i esports mes com si foren un rival que els furta a ells en lloc de vore que forma part de la societat del poble, va ser per plorar.
Ara el millor de tot es que li reclamaven solucions a l'Ajuntament, que en el cas d'ADISVA ha donat mig milio, pero no vam sentir res contra el govern estatal o autonòmic, cosa que em reafirma que anaven nomes a rebentar i a desprestigiar la tasca del govern.

Anònim ha dit...

Van perdre les formes i la falta de respecte a la gent que hi havia i això es perdre tota la raó que pogueren tindre.
No eren coses particulars sinó generals.
Jo haguera pogut preguntar per la meua vorera malmesa pels arbres i el meu germa que estava també pel pas de vianants que té a 4 metres de sa casa, i així mil exemples.

Anònim ha dit...

I perqué no vas preguntar,si tenies tantes queixes? Te les guardes per a quan manen altres?
Explica millor lo de les formes i falta de respecte als assistents,no m'ho crec de gent activista d'ONG's com ADISVA o Valldigna Accessible. Caldria acceptar les pròpies deficiències i posar-se a treballar. Acusar de parlar de temes particulars amb propostes des de eixes associacions és una incongruència.