L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 15 de gener del 2015

PLENARI DE GENER 2015: Tavernes nomenarà fill predilecte a l'escriptor i crític literari Rafael Chirbes Magraner



El plenari de Tavernes, a proposta de l'alcalde Jordi Joan, ha decidit per unanimitat iniciar l'expedient de nomenat de l'escriptor i crític Rafael Chirbes Magraner (Tavernes de la Valldigna, 27 de juny de 1949) com a fill predilecte. 

L'escriptor, fill de Tavernes, va viure a Tavernes fins que orfe de pare ferroviari, va seguir estudis als col·legis de la companyia, i als 16 anys va anar a Madrid on va estudiar història moderna i contemporània. 

Rafael Girbes ha viscut al Marroc, on va ser professor d'espanyol, París, Barcelona, A Coruña, Extremadura i va tornar a València en l'any 2000. S'ha dedicat a la crítica literària i a activitats periodístiques tan diverses com les ressenyes gastronòmiques (en la revista Sobremesa) i a relats de viatges. 
L'alcalde Jordi Joan glossa Girbes en un acte homenatge de l'Associació de Veïns

La seua primera novel·la "Mimoun" (1988) va ser finalista del Premi Herralde mentre que "obra La larga marcha" (1996) va ser guardonada a Alemanya amb el Premi SWR-Bestenliste. Amb obra era l'inici d'una trilogia (amb "La caída de Madrid" (2000) i "Los viejos amigos" (2003) que comprén el periode de la postguerra espanyola fins a la transició.
L'any 2007 amb "Crematorio", un retrat de la bambolla immobiliària va obtindre el Premi Nacional de la Crítica, premi que repetirà en el 2014 amb l'obra "En la orilla" (Anagrama) i que està considerada com a la novel·la de la crisi espanyola. 

Les dos obres podem considerarles com a complementaries: "En la orilla" relata el drama humà de la crisi econòmica a través de la vida d'un grup d'aturats i el patró que els ha posat en el carrer. És una continuació de "Crematori", sobre la bambolla immobiliària i la corrupció, els dos corcons de la societat espanyola actual. 
Chirbes protagonista d'un acte acadèmic a l'IES Valldigna
Fidel a l'estil que l'ha fet un personatge referent de la novel·la espanyola actual, Girbes dissecciona la realitat i ho fa de manera panoràmica, amb lupa, sobre la societat espanyola en tot el seu espectre, des del poder fins a la base. 

Mentre de l'obra "En la orilla" s'ha dit quasis de tot, des que és la gran novel·la de la crisi fins al microcosmos representatiu del conjunt del país, l'obra "Crematorio" potser la més coneguda però en la versió televisiva en haver estat adaptada al format de miniserie de 8 capítols i tenint com a actor principal al també valencià Pepe Sancho.
-

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Em va fer molta gràcia la lloança que li va dedicar Manolo Vidal, del PP, i quan Chirbes ha vingut a Tavernes, com a l'acte de l'Associació de Veïns, no hi havia cap representant d'eixe partit.

Anònim ha dit...

Excel•lent notícia. Ara només cal que molta més gent s’anime a llegir la seua magnífica obra i no es conforme sols, per exemple, amb el succedani d’una mediocre sèrie televisiva.

La Cotorra de la Vall ha dit...

La sèrie, com a tal, no estava malament. Va tindre bones crítiques.

Ara, no era la novel·la això és cert. És molt rar que una adaptació al cinema o televisió faça un poc d'ombra a l'original, perquè quasi sempre són això: "adaptació de", "basat en..."

Ara va donar a conéixer a Chirbes, això sense dubte.

Concha ha dit...

Crec que a Rafael Chirbes no li feia falta la serie de Crematorio per donar-se a coneixerConcha, és un gran escriptor i molt premiat