L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 30 de desembre del 2014

FESTIVERN 2014: Feliu Ventura i The Gramophone Allstars triomfen a la Casa de la Cultura



La Casa de la Cultura va acollir ahir el tradicional concert que obri el Festivern, i ho va fer amb una primera part on vam poder novament escoltar Feliu Ventura, el cantant de Xàtiva, que ens presentava el seu darrer treball "Referents". Parlar ara mateix de Feliu Ventura es parlar del millor cantautor del País Valencià i del perquè és un referent en el panorama musical valencià i en valencià, cosa que ens ho va demostrar amb sobres sobre l'escenari. 

Feliu Ventura se'ns va mostrar com a un excel·lent narrador de la realitat valenciana mitjançant unes cançons on es fusionen el compromís social i el lirisme dels sentiments del cantant, com expressió dels sentiments també de tot un poble, el valencià, sempre sota l'esquema de partir de les vivències pròpies, moltes de la seua Xàtiva natal,per convertir-les en referents genèrics del poble valencià: la nostra cultura i la nostra llengua. La reivindicació del "fet valencià" dins dels context general de nacionalitats que parlem la mateix llengua es plasma amb unes lletres acurades, amb un nou llenguatge poètic, amb unes lletres intimistes que fem nostres perquè ens parlen també dels nostres sentiments, de les nostres il·lusions, de les nostres il·lusions, les de Feliu però també les de cadascún dels assistents als seus concerts. 
 

El resultat: molt bona música i unes lletres poètiques, preciosistes. Una música ben treballada, on podem endevinar les referències i influències de tanta gent que és història de la cançó, i on no podem oblidar a Raimon, de Xàtiva com ell, o l'alcoià Ovidi Montllor, junt a altres com Silvio Rodríguez, Víctor Xara o Lluís Llach, amb el qual va gravar el disc en directe "Que no s'apague la llum". 

I ja en el concert, hora i mitja de cançons, on a banda de "Referents" tornavem de nou a escoltar temes dels seus discs ( "Alfabets de futur", "Barricades de paper" , "Vers l'infinit"...) i acompanyant la seua veu i les seues cançons, un conjunt d'excel·lents músics, un regal per als assistents que gaudia en directe, a la Casa de la Cultura de Tavernes, d'un concert talment com s'hauria pogut celebrar a qualsevol gran escenari de Barcelona o València. Senzillament memorable. 
 

Ningú no sabia allò que ens esperava com a segona part. I la presencia de "The Gramophone Allstars" va ser una total sorpresa per a la majoria dels assistents, grup del qual només teníem referències, això si, que ens parlaven d'una banda de gran personalitat. 

The Gramophone Allstars acudien per primera vegada a València i ho feien dins del marc del Festivern (avui seran a la sala "16 Toneladas" del Cap i Casal) per presentar "Jazzmaica", el seu quart treball on fusionen la música jamaicana amb el jazz, soul, ska, funk i altres tipus de música negra, un treball que ens recorda els anys 60 amb aquelles versions de la musica americana d'arrels africanes, però passada pel sedàs dels ritmes jamaicans. 
 

Ritme sobre l'escenari. Jamaicans fusionats amb altres gèneres, que feien aixecar a la gent dels seus seients i ballar al compàs d'aquesta "Big band" - quinze músics sobre l'escenari, entre ells dos valencians - tot creant un ambient festiu i alegre. 

Amb temes tan coneguts com "Scambalema", "Color him father" o "Funky Kingston", " Give up or turn it a lose" o "Simmer Down" la formació feia sonar tots els generes musicals amb un mateix nucli vertebrador: simbiosi de musica negra i jamaicana, un coctel genial ente el ska, funky, soul, reggae i jazz. Eixa és la "marca" i "denominació d'origen" de "The Gramophone Allstars", la "Big Band" que ens va deixar bocabadats ahir a Tavernes. 
 
 
Tot això, sense oblidar els "solos", una clara reminiscència jazzística molt aplaudits pel públics, ni a la vocalista Judit Neddermann, amb una veu calida, plena de matisos i de personalitat, una veu acordada a la música que s'hi interpreta i amb tanta qualitat i força interpretativa que, en alguns moments, sembla que va a anul·lar a la mateixa banda. 

Un concert que va deixar molt bones sensacions als assistents, que vam omplir pràcticament l'auditori de la Sala de la Cultura, i que dubtem es puga repetir en alguns anys a Tavernes. Tot un encert de la regidoria de Joventut, que dirigeix Josep Llácer, que continua com obertura del Festiverns oferint a Tavenres el bo i millor del panorama musical valencià.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo he llegit un article d'opinió de Pilar Altur que diu que el Festivern l'organitza ella i Llàcer només que va a fer-se fotos.

Anònim ha dit...

Jo no he vist mai a Pilar Altur en algun acte del Festivern i fa 3 anys ( i enguany 4) que vaig a tot. No he vist cap acte del Festivern que diga "Ajuntament de Tavernes-Regidoria de Cultura" ni tampoc he llegit mai en la premsa cap declaració de Pilar Altur com a responsable municipal del Festivern. També es de domini public que els concerts com el d'ahir i els jocs infantils de hui van a càrrec de "Regidoria de Joventut" de Josep Llácer.
Un acte com el Festivern, on s'espera per a demà 9.000 persones, ara ves i pregunta si tens alguns amic sociata i que et diga on estarà Pilar demà i on estava el Cap d'Any del 2013 i del 2012. I després parlem.
¿El Festivern es fa a Tavernes, i diu que ho fa Cultura, i ella ni està en el poble?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Nosaltres també l'hem llegit.
No anem a perdre un segon en respondre bovades.

Anònim ha dit...

Que patètic que el PSOE entre en la dinàmica del PP: Una mentira repetida mil vegades esdevé veritat!