L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dilluns, 27 d’octubre del 2014

Diners tirats al fons de la mar.

Una imatge sobre el 2.000 on es veu l'arenal desaparegut a la Goleta

El pròxim mes de desembre el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient tornarà a regenerar la platja de la Goleta. Serà una inversió de 41.713 euros que es contempla dins d'un nou programa de protecció dunar i regeneració de l'arena en tota la província. En el cas de la Goleta, el problema és greu perquè ara com ara és la platja més afectada de la Safor-Valldigna pel procés de regressió dels temporals que l'afecten des de la construcció de l'espigó situat en la desembocadura del riu Xúquer. 

El programa d'actuació té dues vessants i mentre d'una banda en algunes platges es va a actuar en les dunes, protegint-les i afavorint el creixement de la vegetació que les fixa, en altres casos com és el nostre, es realitzaran aportacions d'arena per a reforçar i recuperar les platges amb major regressió. 

L'aportació d'arena pretén que en garantize l'estabilitat i evite que la regressió afecte als edificis de primera línia, cas de la Goleta de Tavernes i la veïna del Brosquil de Cullera, ambdues en regressió des que es va construir l'espigó del Xúquer. Les aportacions continues d’arena des de fa anys s’estan demostran que són transitòries i només són remeis puntuals per evitar entrades de la mar a la urbanització, però no s'ha plantejat encara una solució definitiva. 
La platja de la Goleta en ple temporal
En un article que publicàrem el passat desembre, arran de l'anterior regeneració, vam dir que el Grup de Cartografia Geoambiental i Teledetecció de la Universitat Politècnica de València (UPV) extrau la posició de la línia de costa en base a les imatges dels satèl·lits nord-americans Landsat i això permetia d’estudiar l'evolució de les platges, el sistema de corrents que les afecten i ajudar a millorar la seua gestió i rehabilitació. 

L'erosió de la platja de La Goleta es deuria al fet que els dics i espigons construïts a la desembocadura del Xúquer barren el pas als sediments i fan que es dipositen al nord quan una gran part haurien de dipositar-se tant a la platja de la Goleta com a la del Brosquil, al sud del Xuquer. I mentre això continue sembla ser que la situació continuarà igual, amb la qual cosa per molta aportació d'arena que es faça al primer temporal desapareixerà, com estem veien de fa anys. 

El Ministeri del Medi Ambient que té la competència de la costa ja fa anys que siga amb govern del PP o del PSOE prometen actuacions definitives que mai no han arribat. L'estudi de la UPV assenyala que després de la regeneració dels trams perduts calia construir espigons submergits al llarg de la platja que retingueren els sediments i garantir la línia de costa.
I això no es fa, i per tant, haurem de dir ¡benvingudes siguen les regeneracions! encara que tots sabem, començant pels nostres governants a Madrid, que serà diners tirats.... al fons de la mar!!!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aixina és. Tirar diners i recursos al blau de la mar.