L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimecres, 9 de juliol del 2014

L'ESTAT DE LA QÜESTIO: Reforma de l'Estatut i finançament.


Punt 1: El Govern de Mariano Rajoy s'ha negat a la reforma del model de finançament autonòmic abans de les eleccions i a compensar el deute històric valencià.
Punt 2: El PP valencià deixarà per a la pròxima legislatura la reforma de l'Estatut aprovada per unanimitat en 2011 amb l'objectiu de garantir les inversions de l'Estat  segons la població.

Atenció: Serà el quart retard que pateix el debat de la reforma de l'Estatut valencià en el Congrés (les altres els anys 2011, 2012 i 2013). De fet, ja no s'abordarà en aquesta legislatura perquè l'any que ve hi haurà eleccions generals i la Càmera serà dissolta abans d'abordar l'assumpte.

I el PP no s'aclareix. El conseller d'Hisenda, Juan Carlos Moragues, assegura que el Consell exigeix majors inversions de l'Estat, però el portaveu del PP, Jorge Bellver, afirma que demanaran I PER QUARTA VEGADA que la reforma de l'Estatut no es debata en el Congrés dels Diputats. ¡¡¡Ai, el PP!!! En el 2011, quan es tractava de reivindicar inversions al Govern de Zapatero consensuava la reforma, ara amb Rajoy el PP actua unilateralment. I no mirem que siga per defendre els valencians...

I es busquen evasives, coses rares.... Bellver va defensar la creació d'una comissió d'estudi per a possibles reformes de l'Estatut, en base a la majoria que té, i sense el consens de ningú. Tots els portaveus de l'esquerra, sense excepció, han qualificat de “cortina de fum” la maniobra i no comprenen com volen noves reformes sinó pensen aprovar la que porta tres anys paralitzada en el Congrés.

El PP retarda la reforma després de descartar un nou finançament i el deute històric

El PSOE afirma que no recolzarà cap reforma de l'Estatut si no s'aprova la pendent en el Congrés i ha qualificat de “cortina de fum” la iniciativa del PP de crear la comissió d'estudi, encara que el seu grup participarà en el seu funcionament. El PSOE proposarà el dia 17 una declaració institucional reivindicant el finançament autonòmic, el deute històric i la reforma de l'Estatut per a garantir la inversió estatal. I és que el “maltractament” de Rajoy és evident: la inversió de l'Estat va ser del 9,3% en 2011, últim any de Zapatero, per a baixar al 7,9% en 2012, el 6,15% en 2013 i el 6,20% en 2014.

Enric Morera, portaveu de Compromís, també  qualifica de “cortina de fum” la proposta i considera que el finançament autonòmic és el gran problema de la societat valenciana. Morera recorda que cada any perdem 1.600 milions pel infrafinançament i, també i només en el 2014, uns 800 milions pel dèficit inversor del govern de Mariano Rajoy a la nostra terra. Compromís no ha dit si participarà o no en la comissió d'estudi de la reforma de l'Estatut que promou el PP.

Després de qualificar també de “cortina de fum” la creació de la comissió, Esquerra Unida va assegurar que la comissió no és convenient si hi ha una reforma pendent en el Congrés. Segons EU el Govern valencià es veu arraconat i posa de manifest la seua incompetència traient-se de la màniga una nova reforma de l'Estatut.