L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.768
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.518

dissabte, 19 de juliol del 2014

La regidoria de Medi Ambient inicia els tallers i visites guiades al jaciment paleolític de Bolomor.

Perfecto Benavent explica els objectius de les jornades

Les activitats al voltant del jaciment paleolític de Bolomor, organitzades per la regidoria de Medi Ambient de Tavernes que dirigeix el regidor de Compromís Perfecto Benavent, es van iniciar ahir amb uns tallers en l’escoleta de la platja. 

L’activitat de tallers i la visita programada al jaciment han alçat bastant expectació i de fet en poques hores es van cobrir les ofertes d’aquest mes de juliol de 30 places per cadascuna de les activitats. 

L’organització indicava ahir que s’està rebent molta demanda d’informació tant en InfoTavernes com en els punts “Info” de les ciutats del voltant. Açò ha obligat a la regidoria de Medi Ambient a augmentar el nombre de sessions previstes i, a hores d’ara, podem assegurar que es mantindrà totes les setmanes al llarg d’agost, i fins i tot es confia en uns pocs dies cobrir les 30 places que hi ha anunciades per a cada activitat. 

Raül Félix explica la història del jaciment
Per tant, al voltant de 200 persones podran gaudir enguany d’aquesta activitat sobre Bolomor, uns números que no són significatius però cal pensar que és el primer any que s’ofereix aquesta activitat de coneixement del patrimoni cultural de Tavernes i la d’enguany s’havia pensat només per al mes de juliol a manera inicial i per conéixer l’acceptació i quines coses cal previndre en els tallers i en les visites. 

Dema diumenge, a partir de les 8 del matí està prevista l’eixida de la primera visita a Bolomor des del Pavelló Municipal. L’activitat s’ha pensat sobre un màxim de 3 hores de durada. El grup assistent iniciarà un passeig de 2 km. fins el peu de la muntanya de l’Ombria que alberga el jaciment, i una vegada allí haurà de salvar per una senda els 120 metres de desnivell fins el jaciment. Després de la visita, es realitzarà el mateix camí de tornada fins el Pavelló Municipal. S’aconsella calcer esportiu, roba lleugera i una provisió d’aigua, també l’esmorzar qui ho desitge.

Els menuts comproven l'eficàcia de les ferramentes lítiques

La primera activitat ahir a l’Escoleta de la platja 

Ahir per la vesprada va tindre lloc la primera activitat explicativa sobre el jaciment i els tallers d’indústria lítica i de foc per fricció en arc, activitats dutes a cap per Raül Félix, de l’equip investigador de Bolomor. 

La sessió s’iniciava amb unes paraules del regidor de Medi Ambient, Perfecto Benavent, de Compromís, que agraïa l’acceptació de l’activitat i assenyalava que l’objectiu era divulgar el jaciment i que tant el veïns com els turistes el conegueren millor. 

Raül Felix va explicar diversos aspectes sobre la cova – com es forma i quina va ser la seua evolució al llarg del temps- per passar després a informar sobre els treballs que s’hi realitzen, les troballes de fauna i indústria lítica, fins arribar a la presència humana i l’activitat que l’home de Bolomor duria a cap en la Valldigna, posant l’èmfasi en la presència sistemàtica del foc, però domesticat i encés amb una finalitat concreta. 

Després es va passar al taller de la indústria lítica, on després d’una senzilla explicació de materials usats, sílex sobre tot, i tècniques per percutir-lo, va realitzar una demostració fins aconseguir algunes peces que foren usades per tallar i foradar una peça de pell, com a demostració de l’eficàcia d’aquests instruments. 

Tres moment del taller d'obtenció de foc
El taller de foc per fricció d’arc va resultar molt interessant i es va poder comprovar com amb uns materials que hi ha a l’abast a la Valldigna, es podia fer foc en poc de temps. Raül Felix va explicar els instruments usats i el tipus de fusta que calia, a més d’altres “ingredients” tan senzills com el “puro” desfet de la bova del riu per accelerar el procés. 
A destacar la cara de sorpresa dels xiquets en comprovar com començava a eixir fum, es formava una brasa i com col·locada sobre un niu de material sec, i bufant s’aconseguia foc. Una experiència interessant i demostrativa del grau de perfecció que ja tenien els nostres ancestres, en aquest cas l’home de Neandertal
-